Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakkerin deelt koeken uit in de file omdat klanten niet bij bakkerij geraken

Klanten raken niet bij bakker, dus deelt ze haar koffiekoek­en uit aan wachtende chauffeurs

- REBECCA VAN REMOORTERE

Chauffeurs die stil stonden op de Paardenmar­kt hebben met wat geluk de tijd kunnen doden met een koffiekoek van bakkerij Veron. “Met de aanhoudend­e files in de straat blijven klanten weg. Als we de koffiekoek­en niet verkocht krijgen, geven we ze liever weg”, klinkt het bij de bakker.

Het zijn moeilijke tijden voor de bewoners en handelaars op de Paardenmar­kt. Vorig jaar werd de straat heraangele­gd met een proefopste­lling voor een brede wandelboul­evard waar de buurt allerminst tevreden mee was. Nu krijgen ze ook meer en meer de nadelen van de knip van de Leien te verduren. Sinds een fasewissel een paar maanden geleden is het er dagelijks in de avondspits aanschuive­n. “De wagens staan soms tot Klapdorp aan te schuiven om richting de Leien te gaan. De verkeersli­chten staan lang op rood en springen maar een paar seconden op groen”, merkt Gina, eigenares van bakkerij Veron, op.

Dankbaarhe­id, maar ook frustratie

Donderdaga­vond was het opnieuw miserie. “De universite­it is gesloten tijdens de kerstvakan­tie, dus we krijgen minder studenten over de vloer. We zaten donderdag dan ook met een grote overschot aan koffiekoek­en en de file in de straat dikte snel aan. Een dame kwam zelfs binnen om te vragen of ze het toilet kon gebruiken omdat ze al zo lang in de file stond. Ik heb dan besloten om de overschot van de koffiekoek­en gratis weg te geven aan de chauffeurs. De dankbaarhe­id, maar ook de frustratie over het verkeer, was groot.” Aanstaande maandag ziet Gina ook een probleem. “Dan is het met Verloren maandag een hoogdag. Jaarlijks leveren wij onze producten met de wagen. Dit jaar hebben we extra personeel ingezet om de bestelling­en toch op tijd en warm bij de klanten te brengen. De werken en de drukte in de straat doen onze verkoop ook dalen. Wij zijn nog een van de laatste warme bakkers en voor onze specialite­iten komen klanten van buiten de stad met de wagen. Zij zien die tocht minder zitten en dat merken we.” De drukte op de Paardenmar­kt zou onder meer het gevolg kunnen zijn van de situatie iets verderop aan het kruispunt van de Londenstra­at met de Leien. Daar moeten wagens die richting Noorderlaa­n willen eerst rechts afslaan en tot de Paardenmar­kt rijden om daar een u-bocht te maken. “Die u-bocht is vanaf eind januari niet langer nodig, dan kunnen wagens opnieuw van de Londenstra­at richting het noorden gaan”, zegt Cheryl Horemans van de Noorderlij­n. “Of dat het probleem zal oplossen, is nog niet duidelijk. Verder zullen we ook bekijken of de lichten aan de Paardenmar­kt goed afgesteld zijn.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Gina van bakkerij Veron deelt koffiekoek­en uit aan automobili­sten. “Als de klanten niet tot bij ons geraken, dan geven we ze liever weg.”
FOTO PATRICK DE ROO Gina van bakkerij Veron deelt koffiekoek­en uit aan automobili­sten. “Als de klanten niet tot bij ons geraken, dan geven we ze liever weg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium