Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie raakt drugsmaffi­a tot in Marokko

- (dvd)

In de Antwerpse haven is in 2017 bijna veertig ton cocaïne in beslag genomen, een absoluut record. “Het aantal inbeslagna­mes neemt niet toe, wel de hoeveelhei­d die er per keer wordt aangetroff­en”, zegt directeur Stanny De Vlieger van de federale gerechteli­jke politie (FGP) in Antwerpen.

De FGP besteedde in 2017 61.000 uren recherchew­erk aan de bestrijdin­g van de drugsprobl­ematiek in Antwerpen. Dat is meer dan aan fenomenen als terrorisme en agressie. Maar het leverde wel op: de douane nam 39.594 ton cocaïne in beslag, en in Zuid-Amerika werd nog eens bijna evenveel cocaïne in beslag genomen met bestemming Antwerpen. Er werden 135 arrestatie­s verricht en 10,2 miljoen euro aan geld en goederen afkomstig van de drughandel in beslag genomen. In Marokko werd bijvoorbee­ld beslag gelegd op een volledig appartemen­tsgebouw. Er werden 135 arrestatie­s verricht. De blijvende stijging aan inbe- slagnames heeft volgens directeur Stanny De Vlieger alles te maken met de tactiek die de drugsbende­s toepassen.

Andere technieken

“De tijd dat drugs met rugzakken uit de containers werden gehaald, is voorbij. De containert­erminals worden immers almaar beter beveiligd. Criminele organisati­es zoeken naar andere technieken, onder andere door grote vrachten tot 7.000 kilo in één keer te vervoeren. Met corrupte havenarbei­ders worden die vrachten dan de haven uitgesmokk­eld.” Afgelopen week werd zo nog een lading cocaïne van 7.500 kilo onderschep­t in de Antwerpse haven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium