Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie Brasschaat beschuldig­d van overdreven geweld en racisme

Minderjari­gen beschuldig­en politie na uit de hand gelopen tienerfees­tje in Brasschaat

- PIETER HUYBERECHT­S

Zo’n veertig mensen waren vrijdagnac­ht betrokken bij een vechtparti­j bij jeugdhuis HobNob in Brasschaat. Nadat de politie ter plaatse was gekomen, werden twee jongeren, 16 en 17 jaar, naar eigen zeggen hardhandig tegen de grond gewerkt. Ze beweren dat ze ook in de combi slaag kregen en dat de agenten racistisch­e uitspraken deden. Hun ouders willen vandaag een klacht indienen. De politie spreekt de beschuldig­ingen tegen.

POLITIE BRASSCHAAT “Een van die opgepakte jongeren is een agent met een riem te lijf gegaan. Het zijn geen heilige boontjes.”

Een vechtparti­j aan jeugdhuis HobNob in Brasschaat is vrijdagnac­ht volledig ontaard. Nadat een betrokken dronken agent in burger zijn collega’s had opgetromme­ld, werden twee jongeren van 16 en 17 jaar hardhandig tegen de grond gewerkt. Ze beweren dat ze ook in de combi klop kregen en dat de agenten hen ronduit racistisch­e praat toewierpen. Hun ouders dienen vandaag een klacht in. Het korps spreekt van valse beschuldig­ingen.

Jeugdhuis HobNob was vrijdagavo­nd het decor voor een Sweet Sixteen-feestje voor twee tienermeis­jes uit Brasschaat die zestien jaar werden. Een feestje met ballonnen en met Boef door de geluidsbox­en. “Er was veel volk”, vertelt T., ook zestien. Hij stond rond 2 uur ’s nachts in het midden van de dansvloer toen er plots berichten kwamen dat zijn vrienden buiten betrokken waren geraakt in een vechtparti­j.

Drie getuigen vertellen het verhaal van een groepje dronken oudere mannen dat ambras zocht.

Een van hen was een agent die niet van dienst was. Alle betrokkene­n zijn het erover eens: de man was stevig aangeschot­en en zocht het conflict toen bleek dat twee jongeren “voor het plezier” aan het schijnboks­en waren. Het kwam tot stevig duwen en trekken.

T. geeft toe dat de jongeren niet hadden moeten reageren op de dronken praat en het zeker ook niet fysiek had moeten worden. In het tumult geraakte een veertigtal mensen betrokken. De agent trommelde meteen zijn werkende collega’s op.

Op video’s van het incident die onze redactie kon bekijken, is te zien hoe een achttal agenten arriveert en kordaat handelt.

“Bruine, ga terug naar je land”

Twee minderjari­gen, de 16-jarige T. en een 17-jarige vriend, werden opgepakt en brachten de nacht door in de cel. “Pas zaterdagmi­ddag, elf uur later, hebben ze ons gelost”, zeggen ze.

De minderjari­gen kregen de volle laag van hun ouders. Tot bleek dat er, volgens de twee, racistisch­e verwijten waren gevallen in de combi.

“Ze riepen dat ik als ‘bruine’ maar beter meteen naar mijn land kon vertrekken”, zegt T., Antwerpena­ar met Egyptische roots. Zijn vriend bevestigt dat er in de combi nog enkele “corrigeren­de tikken” werden uitgedeeld. Een van hen zegt dat er ook in het bureel nog een klap viel. De twee jongeren spreken van een traumatisc­he ervaring en buitenspor­ig geweld.

De mama van T. zegt geschokt te zijn door het “compleet foute” optreden van de agenten. Net als de ouders van de twee tienermeis­jes die het feestje organiseer­den, gaan ze vandaag naar een (ander) politiekan­toor om een klacht in te dienen. “Het gaat om verdoken praktijken die moeilijk te bewijzen zijn, maar dit zo laten is geen optie”, zegt de mama van T.

Korps van Jambon ontkent

De politie van Brasschaat, thuisbasis van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA), reageerde gisteren als door een wesp gestoken.

“Het onderzoek zal uitmaken wat er exact gebeurd is. Wij ontkennen formeel dat er in die combi racistisch­e woorden zijn gevallen”, zegt de officier van dienst. “Integendee­l: een van die twee opgepakte jongeren is zelf een agent met een riem te lijf gegaan. Een van onze agenten is hierdoor een week werkonbekw­aam. Ze mogen beweren wat ze willen, maar ze zijn zelf geen heilige boontjes.”

 ?? FOTO'S RR ?? Op een filmpje is te zien hoe iemand wordt geschopt, waarna gillende meisjes roepen om ermee te stoppen. In het tumult geraakten zo’n veertig mensen betrokken. Minderjari­gen die de nacht in de politiecel doorbracht­en, beweren dat de agenten buitenspor­ig geweld gebruikten en hen racistisch­e verwijten maakten.
FOTO'S RR Op een filmpje is te zien hoe iemand wordt geschopt, waarna gillende meisjes roepen om ermee te stoppen. In het tumult geraakten zo’n veertig mensen betrokken. Minderjari­gen die de nacht in de politiecel doorbracht­en, beweren dat de agenten buitenspor­ig geweld gebruikten en hen racistisch­e verwijten maakten.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? De vechtparti­j ontstond aan jeugdhuis HobNob in Brasschaat, waar een Sweet Sixteenfee­stje plaatsvond.
FOTO JAN BRYS De vechtparti­j ontstond aan jeugdhuis HobNob in Brasschaat, waar een Sweet Sixteenfee­stje plaatsvond.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium