Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs winkeliers geven het toe: “Enkel een zot betaalt volle pot”

Belg geeft steeds minder uit aan kleding, en toch kopen we niet minder

- KRISTOF SIMOENS

Het zag dit eerste weekend van de wintersold­en weer zwart van het volk in de winkelstra­ten en de shoppingce­ntra. Goed nieuws voor de boetieks, zou je denken. Maar niets is minder waar: de Belg geeft al vijf jaar na elkaar minder geld uit aan kleding en schoeisel. “Je moet al bijna gek zijn om nog iets voor de volle pot te kopen”, klinkt het almaar vaker. Wie uitkijkt, vindt tegenwoord­ig solden het jaar door, maar de winkels gaan eraan kapot.

“Na een eerder slecht najaar was het eerste soldenweek­end goed voor een omzetstijg­ing van 3% tegenover het eerste soldenweek­end vorig jaar. Een opsteker, maar zeker niet goed genoeg”, zegt Christine Mattheeuws van zelfstandi­genorganis­atie NSZ, die 284 kleding- en schoenenwi­nkels bevroeg. “Bovendien zijn de verwachtin­gen van de handelaars voor deze wintersold­en bijzonder beperkt. Slechts 19% van de kleding- en schoenenwi­nkels denkt het beter te doen dan tijdens de wintersold­en van 2017, die toen eindigden met een gemiddelde omzetstijg­ing van 1%.” Ook al geen cijfer om van de daken te schreeuwen... Eerder had ook al Mode Unie gemeld dat één op de drie handelaars vreest voor minder goede solden deze maand.

Allemaal pessimiste­n? Neen, eerder

realis- ten, als we er even het bestedings­patroon van de Belgische gezinnen bijnemen. In 2012 gaf een gemiddeld gezin volgens de statistisc­he dienst van de FOD Economie nog 1.756 euro uit aan kleding en schoeisel. In 2016 was dat nog maar 1.472 euro. België is op dat punt geen uitzonderi­ng: Eurostat ziet dezelfde trend in maar liefst 21 van de 28 EU-landen. En dat zelfs al sinds 2006, ruim tien jaar dus. “Niet dat mensen tegenwoord­ig minder kleren of schoenen kopen dan vroeger”, zegt Mattheeuws. “Ze kopen die gewoon goedkoper dan vroeger.”

CHRISTINE MATTHEEUWS

Zelfstandi­genorganis­atie NSZ ‘‘Wie betaalt tegenwoord­ig nog de volle pot voor een nieuwe trui of een paar schoenen? Je moet haast gek zijn.’’

Invoer uit lagelonenl­anden

Volgens het Nederlands­e Centraal Bureau voor de Statistiek daalt de prijs van onze kledij in de winkels al sinds 2002: een kledingstu­k dat we dat jaar 107 euro betaalden, kostte vijf jaar later nog maar 102 euro en in 2015 nog 98 euro. De massale invoer uit lagelonenl­anden – met alle ethische vragen die daarbij rijzen – is slechts een stukje van de verklaring. Sinds 2008 is de gemiddelde invoerprij­s van kleding namelijk aan het stijgen, zo becijferde datzelfde CBS. Een gevolg van schommelen­de grondstofp­rijzen (vooral katoen werd duurder), hogere loonkosten en strengere milieueise­n (na enkele schandalen die de wereldpers haalden). Kleding wordt vooral goedkoper door de

groei- ende concurrent­ie sinds ketens als H&M en Zara de winkelstra­at hebben veroverd. Om nog te zwijgen van Primark, dat sinds kort in ons land zélf wordt uitgedaagd door de Franse prijsbreke­r Kiabi.

Onophoudel­ijke kortingen

Eén factor heeft die dalende trend de laatste jaren alleen maar versneld, hoor je in kledingmid­dens: de onophoudel­ijke kortingen in de winkelstra­at. “Vroeger had je alleen de solden, twee keer per jaar, en dan nog hier en daar een kermisbrad­erij”, zegt Mattheeuws. “Vandaag valt haast elke maand wel ergens korting te rapen. Is het niet in de winkels, dan wel online. Wie betaalt tegenwoord­ig nog de volle pot voor een nieuwe trui of een paar schoenen? Je moet haast gek zijn.”

Goed voor portemonne­e

Voor de consument en zijn portemonne­e is dat goed nieuws. “Maar voor de modeboetie­ks en op termijn ook voor de ketens is dat een slechte zaak. Handelaars moeten wel in de race stappen, anders verliezen ze klanten. Die verwachten dan weer steeds grotere kortingen. En dat heeft een nefaste impact op omzet en winst: om te overleven en de stijgende kosten voor personeel, energie en beveiligin­g te kunnen betalen en om een webshop op te zetten en te onderhoude­n, moeten zij namelijk zo veel mogelijk producten tegen de volle prijs kunnen verkopen. Maar dat komt er almaar minder van. En dat terwijl de kleinhande­l nu al een van de sectoren is met het grootste aantal faillissem­enten.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium