Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turkije onderzoekt islamofobi­e in Europa

-

Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandelin­g van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobi­e.

“Een nieuwe terrorist is geboren.” “Deporteer dat uitschot meteen.” “Ik hoop op wiegendood.” Dat waren op 1 januari enkele van de reacties op de eerste baby die in 2018 in Wenen werd geboren. Het meisje, dat Asel heet, was toevallig van Turkse afkomst, en toen een Oostenrijk­se krant een kraamfoto met haar ouders op Facebook zette, werd ze overspoeld door racistisch­e reacties.

Relletje in Oostenrijk

Dat zorgde voor een relletje in Oostenrijk, waar de extreemrec­htse partij FPÖ sinds kort in de regering zit. Tegelijk is het voor het Turkse parlement de aanleiding om de islamofobi­e in het algemeen in Europa te onderzoeke­n. Voor dat onderzoek wordt een nieuwe parlements­commissie opgericht. Daarbij richten de parlements­leden zich eerst op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobi­e het hoogste is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België.

Behoeder van moslims

Het initiatief past in de ambitie van de Turkse president Erdogan om zich internatio­naal op te werpen als de behoeder van alle moslims . Erdogan was dit weekend op bezoek bij zijn Franse collega Macron, terwijl de Turkse minister van Buitenland­se Zaken in Duitsland op bezoek was. Zo probeert Turkije de relaties met de EU te normaliser­en. Het parlementa­ire initiatief daarentege­n moet laten zien dat de Turkse overheid niet helemaal door de knieën gaat voor Europa.

 ?? FOTO IRISH TIMES ?? Baby Asel in Wenen.
FOTO IRISH TIMES Baby Asel in Wenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium