Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is griezelig om hier te werken”

Drie jaar na aanslag lijkt ‘Charlie Hebdo’ nog altijd in staat van beleg

- ANNELIEN DE GREEF

Drie jaar na de aanslag blijven de bedreiging­en binnenlope­n op de redactie van Charlie Hebdo. De beveiligin­gskosten zijn enorm.

Fabrice Nicolino werd geraakt door drie kogels en liep zware verwonding­en op bij de aanslag op Charlie Hebdo. Hij sukkelt nog altijd met zijn buik en benen. “Maar ik ben er nog, dus ik ga niet klagen.”

In het recentste nummer van het satirische blad vertelt de journalist over het leven op de redactie, drie jaar na het drama. “Het is griezelig om hier te werken. Nog altijd lopen er bedreiging­en binnen. Er zitten gestoorde berichten bij. Soms bijna om te lachen, maar te vaak geven ze de indruk afkomstig te zijn van mensen die echt in staat zijn de daad bij het woord te voegen.”

Panic room

De redactie is vandaag nog altijd een bunker, de veiligheid­smaatregel­en blijven draconisch. “We maken gebruik van versterkte deuren en geblindeer­de wagens, en er is zelfs een panic room”, vertelt Nicolino aan Fran

ce Info. “Ook zijn er voortduren­d agenten aanwezig. Een beangstige­nde sfeer, alsof we in hartje Parijs in staat van beleg zijn.”

Vorige week liet Riss, tekenaar en redactiech­ef van het blad, al weten dat de kosten voor de beveiligin­g stevig oplopen. “Het gaat jaarlijks om 1 tot 1,5 miljoen euro, kosten die het blad zelf draagt. Is het normaal dat in een democratis­ch land een exemplaar op twee van een tijdschrif­t dient om de beveiligin­g van de redactie en de journalis- ten te verzekeren? Vrijheid van meningsuit­ing wordt een luxeproduc­t.”

Voor Nicolino hebben de journalist­en “de morele en politieke verantwoor­delijkheid om verder te doen. Die kunnen we niet ontlopen”. Maar de solidarite­it na het rampjaar 2015, toen de verkoop piekte, is snel afgenomen. De omzet van het tijdschrif­t daalt.

Toujours Charlie

Naar aanleiding van de derde verjaardag van de aanslag, waarbij twaalf doden vielen, werd afgelopen weekend in Parijs een dag van debat georganise­erd door vereniging­en die voor de laïcité (verbod op religieuze uitingen in publiek domein) strijden onder de noemer ‘Toujours Charlie’.

“Ik ben Charlie omdat ik elke week voor het tijdschrif­t werk en een slachtoffe­r ben van de aanslag”, schrijft Philippe Lançon in de krant Libération. “Maar de slogan die ik op de borst gespeld zag van mijn verzorgers, heeft mij niet lang overtuigd. Aanvankeli­jk was het een schreeuw van humanisme. Iedereen kon het zijn. Intussen heeft de slogan aan waarde verloren door de politieke vertalinge­n die er achteraf van gemaakt zijn.”

FABRICE NICOLINO

Journalist

‘Charlie Hebdo’ ‘‘Nog altijd lopen er bedreiging­en binnen. Er zitten gestoorde berichten bij.’’

 ??  ?? FOTO REUTERS
President Macron was ook aanwezig op de herdenking van de slachtoffe­rs.
FOTO REUTERS President Macron was ook aanwezig op de herdenking van de slachtoffe­rs.
 ??  ?? Een muurschild­ering van vijf van de slachtoffe­rs.
FOTO AFP
Een muurschild­ering van vijf van de slachtoffe­rs. FOTO AFP
 ??  ?? FOTO AFP
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium