Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Witte Huis of het ziekenhuis

Donald Trump zou niet de eerste president zijn die zware psychische problemen heeft

- PETER MIJLEMANS

Door zichzelf “een genie” te noemen, heeft Donald Trump de discussie over zijn geestelijk­e gezondheid nog wat aangewakke­rd. Psychiater­s struikelen over elkaar om hem te ontleden. Velen vinden dat hij een gevaar is. Ook bij politici klinkt de roep steeds harder om Trump psychisch te laten testen. En daar een wettelijk kader voor te creëren. De Amerikaans­e geschieden­is leert nochtans dat zoiets riskant kan zijn. Zelfs de grootste president ooit, Abraham Lincoln, kampte met zware problemen die hem in theorie ongeschikt maakten.

Het waren historisch­e woorden voor een Amerikaans­e president. Het is nog nooit gebeurd dat iemand zich zo de hemel in prijst, en dat alleen als reactie op een boek waar hij niet al te best uitkomt. Normaal volgt dan de reactie om het te negeren, of om alles een keer als nonsens weg te zetten en er dan over te zwijgen. Maar niet met Trump. “Doorheen mijn leven waren mijn twee grootste troeven mentale stabilitei­t en een hoge intelligen­tie. Crooked Hillary beweerde steeds het tegendeel, maar heeft, zoals iedereen weet, het deksel op de neus gekregen. Ik ben begonnen als een heel succesvoll­e zakenman, werd later een grote televisies­ter en heb het na mijn eerste poging geschopt tot Amerikaans president. Ik zou mezelf dus niet als slim omschrijve­n, maar als geniaal. Een stabiel genie!”

Zijn reactie leidde tot nieuwe commentaar van psychiater­s die zich eerder al over zijn taal en houding hadden gebogen. Door zo tekeer te gaan, onderlijnt Trump dat de wereld om hem draait, was de algemene conclusie. Waarbij hij buiten proportie, onvoorspel­baar en bijzonder agressief antwoordt.

Realiteit versus fantasie

Een zoveelste bevestigin­g van de geestelijk­e schets die eerder gemaakt was. In het najaar verscheen er een boek met essays van 27 gerenommee­rde Amerikaans­e psychiater­s: The Dangerous Case

of Donald Trump, onder leiding van Bandy X. Lee, professor aan de Yale-universite­it. Hun oordeel was verpletter­end. Trump kent het verschil niet tussen realiteit en fantasie. Hij wordt geteisterd door woedeaanva­llen als iemand zijn imaginair wereldbeel­d waarin hij centraal staat tegenspree­kt, waardoor hij op crisissitu­aties impulsief reageert. En dat is voor een president een bijzonder gevaarlijk cocktail. Een mening die de publieke opinie trouwens deelt, want meer dan 60% van de Amerikanen vindt de huidige president door zijn temperamen­t ongeschikt voor de job.

Ook in politieke milieus bleef de waarschuwi­ng hangen. Politico onthulde vorige week dat twaalf leden van het Amerikaans­e Congres, onder wie minstens één Republikei­n, begin december een gesprek hadden met Lee over “het gevaar dat de geestelijk­e instabilit­eit van de president vormt voor de natie”.

Volgens Lee, die dit weekend een opiniestuk schreef in de krant The

Guardian, vertoont Trump tekenen van gestoordhe­id. Hij lijkt volgens haar zijn greep op de realiteit te verliezen, verde- digt zich met samenzweri­ngstheorie­ën en zou afstevenen op een “psychotisc­he instorting”. Lee ziet de toestand van kwaad naar erger evolueren. Het afbluffen van Kim Jong-un over de atoomknop vorige week was daar het beste bewijs van. “Het zal met Trump steeds slechter gaan en hij zal door de druk van het presidents­chap oncontrole­erbaar worden.”

Zo snel mogelijk diagnose

Lee en haar collega’s willen dat de president zo snel mogelijk wordt onderzocht, want zonder een persoonlij­ke diagnose is er geen ernstig psychologi­sch portret van Trump te maken. Er is sinds deze zomer een wet in de maak, de Presidenti­al Capacity Act, waarbij het Congres een president psychisch, fysiek en op verslaving­en kan laten onderzoeke­n binnen de 72 uur na de stemming om te zien of hij (of zij) geschikt is om het land te leiden. Op basis van die diagnose die binnen de 72 uur geleverd moet worden, zou dan het 25ste amendement in werking kunnen worden gezet om een president af te zetten. Uiteraard een initiatief van Democraten. Maar The

Weekly Standard, een oerconserv­atief tijdschrif­t dat bijzonder goed is ingelicht over het reilen en zeilen binnen de Republikei­nse partij, berichtte vorige week dat vicepresid­ent Pence zijn raadgevers heeft gevraagd een document voor te bereiden waarin de overdracht van de macht op grond van dat amendement wordt geregeld. “Voor als dat plots nodig mocht zijn”, stond er als uitleg in de tweet.

 ?? FOTO'S ROGERVIOLL­ET, BELGA, BRIDGEMANI­MAGES, WORLD HISTORY ARCHIVE, AFP ?? Donald Trump. “Ik ben een zeer stabiel genie”, zo reageerde de Amerikaans­e president afgelopen weekend op de kritiek.
FOTO'S ROGERVIOLL­ET, BELGA, BRIDGEMANI­MAGES, WORLD HISTORY ARCHIVE, AFP Donald Trump. “Ik ben een zeer stabiel genie”, zo reageerde de Amerikaans­e president afgelopen weekend op de kritiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium