Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JEF DE CLERCK

Uitbater Jef De Clerck ziet zwarte sneeuw nu ‘zijn’ piste verdwijnt

- JAN STASSIJNS

Skipiste Zondal ‘‘De dag dat ze het hier afbreken, wil ik erbij zijn. En ik weet nu al dat het met veel verdriet gepaard zal gaan.’’

De borstels liggen al in een container, eind deze maand volgt de rest: dan wordt Skibaan Zondal op de Ruggeveldl­aan in Deurne afgebroken. “De dag dat ze het hier afbreken, wil ik erbij zijn. En ik weet nu al dat het met veel verdriet gepaard zal gaan”, zegt uitbater Jef De Clerck.

Met de afbraak verdwijnt een belangrijk stukje Antwerpse geschieden­is. Tienduizen­den Antwerpena­ren stonden voor het eerst op de latten in Deurne. “Als al de mensen die hier ooit hebben leren skiën, daar aan zouden denken in het stemhokje, dan kunnen ze op het stadhuis hun schup afkuisen”, zegt Jef De Clerck, zaakvoerde­r van bvba Zondal. De Clerck is nog steeds boos op het stadsbestu­ur, dat met de komst van de nieuwe skipiste Aspen in Wilrijk besliste om de concessie van Zondal in Deurne op te zeggen en ervoor koos de piste te vervangen door een recreatief zwembad. Ondertusse­n is beslist dat Sportoase op de site een waterpretp­ark mag bouwen en uitbaten. In 2020 zou dat de deuren openen.

Stadsarbei­ders

Samen met Jef De Clerck (76), trekken we voor een laatste keer naar Zondal, een bezoek dat hem zwaar valt. De skipiste staat er nog, maar ligt er troosteloo­s bij. In deze periode, in de kerstvakan­tie, was het altijd druk op de piste. Vandaag is er niemand meer, behalve de arbeiders van de stad Antwerpen die er sinds de sluiting hun boterhamme­n komen opeten in de cafetaria. “42 jaar lang ben ik hier dag en nacht in de weer geweest”, vertelt De Clerck. “Om de mensen te ontvangen, het materiaal te controlere­n en onderhoude­n, de liften te repareren,… Dat is allemaal voorbij. Ik mag hier eigenlijk ook niet meer komen ( omdat het stadsgrond is en het erfpacht verlopen is, red.), maar thuis loop ik de muren op. Ik kan die piste gewoon niet achter mij laten. Na 42 jaar is het enorm moeilijk om afscheid te nemen. De dag dat ze het hier afbreken, wil ik erbij zijn. En ik weet nu al dat het met veel verdriet gepaard zal gaan.”

Op 6 juni 2017, de laatste dag van het seizoen, vond de laatste afdaling in Deurne plaats. Op 30 juni overhandig­de De Clerck zijn sleutels aan de stad. “Wat wij hier hadden, was uniek”, zegt De Clerck. “Een piste met een hellingsgr­aad van 33% boven, 25% in de helft en 20% beneden. En toch heeft het racing team van de skiclub gekozen voor Aspen, met een blauw pistje en een zeer zwakke helling. Ik zou heel graag een nieuwe borstelpis­te realiseren, of minstens anderen daarmee helpen. Ik heb ook mogelijke locaties bezocht, onder meer in Brecht en Stabroek, maar daarvoor zijn er centen én materiaal nodig. En het materiaal hier op de skipiste, daar kan ik niet meer aan. Er was te weinig tijd om alles weg te krijgen.”

De piste in zijn geheel staat er nog, maar er is voor gezorgd dat er zeker niet meer geskied kan worden. “De trappen zijn afgebroken, de borstels van het onderste gedeelte zijn weggehaald en liggen nu in een container naast de piste, klaar om weggegooid te worden”, zegt De Clerck. “Splinterni­euwe borstels, die ik vorig jaar nog heb gekocht om het seizoen tot een goed einde te kunnen brengen: 15.000 euro. De bovenste borstels liggen er nog wel, maar ook die zijn verloren. De stangen van de skiliften, een paar duizenden euro, liggen gewoon op een hoopje. Al mijn materiaal: ski’s, botten, tafels, stoelen en reserveond­erdelen zijn achter slot en grendel gestoken.”

“Ze hebben mij gebroken en van de bvba blijft ook niet veel meer over. Sinds juni heb ik geen inkomsten meer. En vorige week kreeg ik nog een factuur van de stad, met de bedrijfsbe­lasting voor 2017: 1.500 euro. Ook de motorenbel­asting: 208 euro. Dat is heel pijnlijk.”

JEF DE CLERCK

Bvba Zondal ‘‘Ik mag hier eigenlijk ook niet meer komen, maar thuis loop ik de muren op.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Jef De Clerck op zijn skipiste. “42 jaar ben ik hier dag en nacht in de weer geweest.”
FOTO'S DIRK KERSTENS Jef De Clerck op zijn skipiste. “42 jaar ben ik hier dag en nacht in de weer geweest.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium