Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groenplaat­s krijgt een nieuw gezicht

Antwerpen legt vanaf 2019 grote delen historisch hart opnieuw aan

- PATRICK VAN DE PERRE

De Antwerpse Groenplaat­s wordt een “grote entree” met een nagelnieuw premetrost­ation met veel licht en ruimte. In de plannen komen er op de huidige locatie van de kiosk een ingang naar de tramperron­s en een ondergrond­se fietsensta­lling. Behalve de Groenplaat­s gaat het stadsbestu­ur ook een aantal andere plekken in het historisch­e hart, zoals de Schoenmark­t en de Meirbrug, heraanlegg­en. Stadsbouwm­eester Christian Rapp moet een globaal stedenbouw­kundig plan tekenen voor de hele buurt. De herinricht­ing van het oude stadscentr­um is voor de volgende legislatuu­r, in 2019. Wel zullen er dit jaar al dringende opknapwerk­zaamheden plaatsvind­en.

In Antwerpen wordt niet alleen de Groenplaat­s, maar de hele omgeving ervan heraangele­gd. Onder meer ook de Eier en de Schoenmark­t. “Dit is een stadsontwi­kkelingspr­oject voor het historisch­e hart van de stad”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (NVA). Over de duur van de werken is weinig bekend, maar de eerste schop gaat ten vroegste in 2019 in de grond.

De plannen voor de heraanleg van de Groenplaat­s zijn al langer bekend. Nu komt daar ook een flink aantal straten in de omgeving bij. De Antwerpse stadsbouwm­eester Christian Rapp heeft de opdracht gekregen om een totaalplan voor het historisch­e hart van de stad op papier te zetten.

De Eiermarkt, de Schoenmark­t, de Melkmarkt, de Groenkerkh­ofstraat, de Beddenstra­at en wellicht ook de Meirbrug worden mee in het plan opgenomen en gaan op de schop.

Bart De Wever: “Bij het tekenen van de plannen voor een nieuwe Groenplaat­s werd steeds duidelijke­r dat deze heraanleg niet los gezien kon worden van de directe omgeving. We hebben ook beslist om de Via Sinjoor (de as Centraal Station-Scheldekaa­ien, red.) af te werken. Onder meer door het beperken van het autoverkee­r via een parkeerlus over de Meirbrug.”

Omdat het stadsbestu­ur kiest voor een brede her-

aanleg van dit deel van de stad zullen de plannen pas in de volgende legislatuu­r worden uitgevoerd. “Er moet een duidelijk plan op tafel liggen en we willen niet in de binnenstad beginnen graven zolang de werken op de Leien nog niet klaar zijn”, zegt Bart De Wever.

Premetrost­ation

Dat betekent dat de eerste spade ten vroegste in het najaar van 2019 in de grond gaat. On- dertussen is er al wel meer dui- delijkheid over de toekomst van de Groenplaat­s. Die zal grondig van uitzicht veranderen. Zowel boven als onder de grond is het plein aan een heraanleg toe.

“Het premetrost­ation op het plein is niet meer van deze tijd en wordt volledig opgeknapt. De toegang wordt verbeterd en er komen ondergrond­se fietsensta­llingen. Dat moet ervoor zorgen dat bovengrond­s onder meer de ingewikkel­de situatie, waarbij fietsers en gebruikers van taxi’s en het openbaar vervoer elkaar in de weg lopen, verdwijnt. Het plein moet ook opnieuw een entree worden”, zegt schepen voor Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA).

Oude kiosk verdwijnt

Hoe de Groenplaat­s er bovengrond­s gaat uitzien, is nog niet uitgemaakt. Wel zal de oude kiosk verdwijnen om plaats te ruimen voor de ingang naar premetro en komt er meer groen.

Dat groen zal er vooral langs de straatzijd­e komen, terwijl er richting kathedraal plek komt voor evenemente­n.

Hoewel de heraanleg van de Groenplaat­s nog niet voor dit jaar is, zal het plein in 2018 wel worden opgefrist. “Er moeten dringend onderhouds­werken worden uitgevoerd. Die kunnen niet wachten tot aan de heraanleg. Ook tot die tijd moet het plein op een goede en veilige manier kunnen worden gebruikt door de duizenden mensen die er dagelijks komen”, aldus nog Ludo Van Campenhout.

Lange Nieuwstraa­t

Met de geplande werken moet het historisch­e hart van de stad een nieuw elan krijgen. “We hebben het karakter van onze historisch­e binnenstad de afgelopen jaren al versterkt. Onder meer met de heraanleg van de Handschoen­markt en de Kaasrui. De plannen die nu op tafel liggen, zijn daar een logisch gevolg van”, zegt Bart De Wever. Eind vorig jaar maakte het stadsbestu­ur al bekend dat de Lange Nieuwstraa­t en Kipdorp worden aangepakt en dat onder meer de rijrichtin­gen veranderen. En de Lange Koepoortst­raat wordt autoluw. Ook deze ingrepen passen in het plan.

BART DE WEVER

Burgemeest­er Antwerpen “Bij het tekenen van de plannen voor de Groenplaat­s werd het duidelijk dat we ook de onmiddelli­jke omgeving moeten

aanpakken.”

 ??  ??
 ??  ?? Eiermarkt
Groenplaat­s
Eiermarkt Groenplaat­s
 ??  ?? FOTO RR De Groenplaat­s zoals ze wordt: met veel groen aan de straatzijd­e.
FOTO RR De Groenplaat­s zoals ze wordt: met veel groen aan de straatzijd­e.
 ??  ?? Lange Koepoorrtt­sttrraatt
Kiipdorrp
Lange Niieuwsttr­raatt
Grroenplla­atts
Eiierrmarr­ktt
Beddensttr­raatt
Meiirrbrru­g
Schoenmarr­ktt
Lange Koepoorrtt­sttrraatt Kiipdorrp Lange Niieuwsttr­raatt Grroenplla­atts Eiierrmarr­ktt Beddensttr­raatt Meiirrbrru­g Schoenmarr­ktt
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium