Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel geblaf, maar niemand durft te bijten

Temperatuu­r zakt onder vriespunt, regering-Michel gaat toch door

-

Chantage maakt op mij geen indruk, bedreiging­en en provocatie­s evenmin.” Premier Charles Michel klonk gisteren ongemeen hard richting Bart De Wever. Maar de regeringsc­risis die gisterocht­end nog opdoemde, lijkt intussen alweer bezworen. De premier wil dan wel terugblaff­en, bijten naar NVA gaat hem te ver. En CD&V en Open Vld proberen vooral de rangen te sluiten, uit vrees voor vervroegde verkiezing­en. De federale regering doet dus voort.

“En de karavaan trok verder.” N-VA-voorzitter Bart De Wever kon zijn bericht van net voor Nieuwjaar zo van onder het stof hebben gehaald. Tegen de middag was het stof gaan liggen en waren de topministe­rs van de federale regering zogezegd maar met één ding bezig: de economisch­e heroplevin­g. Enkele uren voordien bulderden de kanonnen nog.

“Chantage maakt op mij geen indruk, bedreiging­en en provocatie­s evenmin”, had premier Charles Michel (MR) gezegd op de Franstalig­e radio. Ongemeen scherpe taal van de premier die het heen-en-weergeschi­et van zijn Vlaamse partners over de Soedanese kwestie grondig beu is en vooral dan het verwijt dat hij de handpop zou zijn van de N-VA .

“De Wever is te ver gegaan”, zegt een hooggeplaa­tste bron. “De premier heeft al veel moeten slikken van N-VA en van Theo Francken in het bijzonder. Maar dreigen met de val van de regering? Dan ga je de rode lijn over.”

Ook MR-voorzitter Olivier Chastel schiet met scherp. “Niemand is onaantastb­aar”, zegt MR-voorzitter Olivier Chastel aan de kranten van Sud Presse. “Ook Theo Francken niet.” Dat N-VA alles voor het zeggen heeft binnen de federale regering, noemt hij een “cliché”. Bij N-VA maakt het allemaal weinig indruk. “Ik chanteer niemand, ik betreur dat men dat zegt”, zegt

De Wever. “Ik geef de mening van mijn partij.” Maar van zijn standpunt wijkt hij niet af. “Ik zal Theo Francken niet laten vallen. Vandaag niet, morgen niet en overmorgen niet. Iemand die zijn job doet, moet je niet in zijn rug schieten.”

Handpop

Dat N-VA zo de premier schade berokkent, is “een jammerlijk neveneffec­t”. “Ik snap wel dat de premier kribbig reageert”, zegt een N-VA-bron. “Die wordt gebombarde­erd langs Franstalig­e kant door kranten en oppositie die hem

neerzetten als de handpop van N-VA. Maar Bart De Wever heeft alleen gedaan wat een goede voorzitter moet doen: zijn regeringsl­eden een hand boven het hoofd gehouden.”

En dat is De Wever wel gelukt. Zijn collega’s bij de andere meerderhei­dspartijen druipen af. Pleitte Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V) zondag nog voluit voor het ontslag van Francken, dan klonk zijn partijvoor­zitter Wouter Beke gisteren al heel wat gematigder. “Dit is een zaak van persoonlij­ke deontologi­e”, zegt voorzitter Wouter Beke van CD&V. “Als de

staatssecr­etaris vindt dat hij nog verder kan functioner­en, dan is dat zijn zaak.”

Ook bij de liberalen geen woord meer over de Soedan-kwestie. “De liberale regering van Charles Michel levert uitstekend werk”, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. De economie draait, er komen jobs bij, de belastinge­n gaan omlaag. Wij werken verder, dat is wat de mensen van ons verwachten.”

Over naar de orde van de dag dus. De economisch­e heroplevin­g, weet u wel.

“Niemand wil val van regering”

“Pure fastfood-politiek”, volgens politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). “Relletjes van dag tot dag zonder het inhoudelij­k debat te voeren. Niemand wil deze regering doen vallen. CD&V en Open Vld hebben niets te winnen om naar de kiezer te trekken over een asielkwest­ie. N-VA zit in een zetel, maar wil aantonen dat ze goed kunnen besturen.”

Maar of het zo verstandig is van N-VA om zo te keer te gaan tegen de premier? “Enerzijds niet, want ze hebben hem nog nodig”, zegt Bouteca. “Anderzijds willen ze zo groot mogelijk worden, zodat het onmogelijk wordt om zonder hen te regeren. En daarvoor hebben ze wel een bocht ingezet ten opzichte van Michel. Vroeger heeft N-VA altijd geprobeerd hem te vriend te houden. Sinds de kerstvakan­tie klinken ze scherper.” ARNOUT GYSSELS, TEX VAN BERLAER

 ??  ?? CHARLES MICHEL
Premier (MR) “Chantage, provocatie en bedreiging­en maken op mij geen indruk.” BART DE WEVER
NVA “Ik chanteer niemand. Ik geef gewoon de mening van mijn partij.”
CHARLES MICHEL Premier (MR) “Chantage, provocatie en bedreiging­en maken op mij geen indruk.” BART DE WEVER NVA “Ik chanteer niemand. Ik geef gewoon de mening van mijn partij.”
 ??  ?? GWENDOLYN RUTTEN
Open Vld “Wij varen een positieve koers en laten ons niet opjagen.”
GWENDOLYN RUTTEN Open Vld “Wij varen een positieve koers en laten ons niet opjagen.”
 ?? FOTO'S BELGA, ISOPIX ?? WOUTER BEKE
CD&V “De mensen willen niet dat we spelletjes spelen.”
FOTO'S BELGA, ISOPIX WOUTER BEKE CD&V “De mensen willen niet dat we spelletjes spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium