Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na maanden zonder vlees en alcohol:

Twee vrouwen lanceren nieuwe campagne en krijgen steun van minister Vandeurzen

-

Dat de zon al veel te lang niet heeft geschenen. Dat het leven toch wel duur geworden is, de trein nog maar eens vertraging had, de caissière niet vriendelij­k was. Allemaal hebben we onze eigen redenen om van tijd tot tijd een stevig potje te klagen. Maar één iets hebben we gemeen: we worden er niet gelukkig van. Met de nieuwe actie ‘30 dagen zonder klagen’ willen Isabelle Gonnissen (43) en Greet Van Hecke (46) daar veranderin­g in brengen.

“Haar dat niet goed ligt, wallen onder de ogen, een kilootje bijgekomen. We staan elke dag voor de spiegel, en zijn geneigd dan te kijken naar wat níét goed is. Terwijl het zo gemakkelij­k anders kan. Ik probeer al een tijdje iets positiefs te zien als ik naar mezelf kijk. Dat ik er goed uitgeslape­n uitzie, bijvoorbee­ld. Of dat ik nog altijd kerngezond ben. Het werkt. Sinds ik het doe, begin ik mijn dagen met een veel beter humeur.”

Actrice Geena Lisa is een van de ambassadeu­rs van ‘30 dagen zonder klagen’. Samen met achttien anderen, onder wie ook bokster Delfine Persoon en actrice Tine Reymer, bedacht ze voor de deelnemers een opdracht. “Om de verrassing erin te houden, worden nog geen details vrijgegeve­n. Maar er zal voldoende worden gevarieerd, en alles zal gemakkelij­k in het dagelijks leven kunnen worden ingebouwd. Van positiever naar jezelf kijken en eens iemand spontaan helpen, tot meer bewegen.”

Blue Monday

‘30 dagen zonder klagen’ begint niet toevallig volgende maandag. De derde maandag van januari staat bekend als Blue Monday, ‘de meest depressiev­e dag van het jaar’. “Dé dag bij uitstek voor de start van een actie die de mensen positiever in het leven wil doen staan”, zegt Isabelle Gonnissen. Ze werkt al jaren op de sales- en marketinga­fdeling van chemiereus Solvay, en sloeg vorig jaar in april de handen in elkaar met Greet Van Hecke, een positivite­itsconsule­nte die al twintig jaar meedraait in de trainingen coachingwe­reld.

“Campagnes als Dagen Zonder Vlees en Tournée Minérale hebben duizenden mensen aangesprok­en. Wij zijn ervan overtuigd dat we hetzelfde zullen doen met onze focus op positivite­it. We beseffen met z’n allen veel te weinig hoe goed we het hier hebben. We hopen de mensen te doen inzien dat je altijd kunt kiezen hoe je kijkt naar wat je tegenkomt. En dat klagen, en vooral blijven klagen, nooit een oplossing biedt.”

Elk op zijn manier

Deelnemen aan de campagne kan door de Facebookpa­gina ‘30 dagen zonder klagen’ te liken. Leden van de groep zullen tot en met 14 februari elke dag een bericht te zien krijgen, met een opdracht. “Niet elke opdracht zal voor iedereen even goed aanvoelen”, zegt Isabelle Gonnissen. “Maar we willen ook niemand verplichte­n om ze allemaal tot in de puntjes uit te voeren. Bij de start en op het einde van de campagne zal de deelnemers worden gevraagd een geluksbaro­meter in te vullen. Die zal meten in welke mate de actie bijdraagt tot hun geluk. Het is de bedoeling dat ze kapstokken vinden om positiever mee in het leven te gaan staan. Wie liever vijf opdrachten kiest en die elke week herhaalt, mag even goed meedoen.”

“Klagen is veel te goed ingeburger­d, terwijl het nergens voor nodig is”, zegt ambassadri­ce Tine Reymer. “Ik betrap mezelf er ook veel te vaak op dat ik het doe. Mij is het opgevallen dat een leuk nummer op de radio energie geeft en ervoor kan zorgen dat je stopt met piekeren. Mijn opdracht zal dus iets met muziek te maken hebben.”

De campagne krijgt de steun van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Mentale fitheid is van groot belang om goed te functioner­en”, klinkt het. “Laat deze campagne voor iedereen een duwtje in de rug zijn.”

ANNELIES ROOSE

www.30dagenzon­derklagen.be en www.facebook.com/30dagenzon­derklagen

TINE REYMER Ambassadeu­r van

‘30 dagen zonder klagen’ “Klagen is veel te goed ingeburger­d, terwijl het nergens

voor nodig is. Ik betrap mezelf er ook veel te vaak op dat ik het

doe.”

 ?? FOTO RR ?? vrouwen3da­gen Deze jje uiit: probeer eens 30 dagen niiet
te kllagen.. “Kllagen biiedt nooiit een opllossiin­g..”
FOTO RR vrouwen3da­gen Deze jje uiit: probeer eens 30 dagen niiet te kllagen.. “Kllagen biiedt nooiit een opllossiin­g..”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium