Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stunt om aandacht af te leiden van eigen problemen”

N-VA niet onder de indruk van Turks onderzoek naar islamofobi­e in ons land

-

De Turkse parlementa­ire commissie Mensenrech­ten is van plan om een delegatie naar ons land te sturen. De opdracht? “De opmars van islamofobi­e in België” in kaart brengen. Volgens NVA gaat het om een propaganda­stunt om de aandacht af te leiden van de problemen in eigen land.

“Het gevaar van islamofobi­e in Europa groeit elke dag”, zegt Ömer Serdar, voorzitter van de onderzoeks­commissie Mensenrech­ten van het Turkse parlement. Hij verwijst naar het geweld tegen moslims, zowel fysiek als verbaal, dat volgens hem de laatste tien à vijftien jaar is toegenomen. En vier landen springen specifiek in het oog: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk én België.

“We zijn volop bezig met de voorbereid­ing van een onderzoek”, klinkt het bij zijn medewerker­s. “We beginnen daar dit jaar mee. Binnenkort vragen we het Turkse ministerie van Buiten- landse Zaken om een brief te stu- ren naar Duitsland, Oostenrijk en wellicht ook België, om hen op de hoogte te brengen van onze komst.”

Het onderzoek zal volgens de Turken bestaan uit gesprekken met ngo’s, afzonderli­jke individu- en en het parlement. “Met die info in de hand maken we dan een rapport op, dat we laten vertalen en zullen opsturen naar relevante instelling­en, zoals de Raad van Europa, maar ook naar België zelf”, klinkt het.

Geen rode loper

N-VA-fractievoo­rzitter Peter De Roover is niet onder de indruk van de Turkse plannen. “Het is een propaganda­stunt om de aandacht af te leiden van de problemen in Turkije zelf. Een land dat journalist­en en leraars in groten getale in de gevangenis gooit, keert beter eerst voor eigen deur.”

De Roover is evenwel niet van plan om de parlementa­ire delegatie stokken in de wielen te steken. “Ik ga de komst niet proberen te verbieden. Maar hen uitnodigen doe ik ook niet, laat staan de rode loper uitrollen.”

Volgens het Kamerlid beschikken de Turken via de moskeeën van Diyanet, het Turkse overheidso­rgaan voor godsdienst­zaken, al over genoeg “voelspriet­en” in ons land.

Partijgeno­te en staatssecr­etaris Zuhal Demir verwijst fijntjes naar de Human Freedom Index, een lijst waarop landen gerangschi­kt staan op basis van verschille­nde vrijheden. “België staat op plaats 17 en steeg dit jaar 1 plaats. Turkije staat op 73, na een daling van 12 plaatsen. Heel veel lessen gaan we daar vermoedeli­jk niet uit kunnen trekken”, zegt ze.

PETER DE ROOVER

NVAfractie­voorzitter “Een land dat journalist­en en leraars in groten getale in de gevangenis gooit, keert beter eerst voor eigen deur.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium