Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onbegrijpe­lijk dat agenten zo reageren”

Opgepakte tieners dienen klacht in, politie start onafhankel­ijk onderzoek

- BRITT PEETERS

De vechtparti­j aan jeugdhuis HobNob afgelopen vrijdag krijgt nog een staartje. De twee minderjari­gen die werden opgepakt, hebben beslist deze week nog klacht in te dienen tegen de politie. Die start op haar beurt een onafhankel­ijk onderzoek naar het juiste verloop van de feiten.

Een discussie tussen enkele jongeren en een groep – vermoedeli­jk dronken – volwassene­n aan jeugdhuis HobNob in Brasschaat is afgelopen vrijdag volledig uit de hand gelopen. Een politieman in burger, die volgens getuigen zelf het conflict opzocht, kreeg een slag in het gezicht met een scherp voorwerp. Bij het arriveren van een politietea­m, escaleerde de situatie helemaal. Op beelden is te zien hoe jongeren kordaat werden aangepakt door agenten. Het resultaat: twee jongens van 16 en 17 jaar werden opgepakt en brachten de nacht door in de cel.

Het duo verklaarde zaterdag, toen ze werden vrijgelate­n, dat politieman­nen in de combi racistisch­e uitspraken deden en dat er “corrigeren­de tikken” werden uitgedeeld. De officier van dienst ontkende dit formeel en zei dat een van de twee jongeren zelf de agent te lijf ging met een riem, waardoor hij nu werkonbekw­aam zou zijn. Ook andere inspecteur­s zijn volgens de lokale politie tijdens de interventi­e gewond geraakt.

Alles gefilmd

De twee jongens zijn maandag weer gewoon naar school gegaan, maar het incident blijft nazinderen. “Ik ben er nog steeds niet van bekomen, zowel mentaal als fysiek”, vertelt de 16-jarige T. “Mijn tanden aan de rechterkan­t zijn gedeelteli­jk afgebroken door een klap die ik van een politieman gekregen heb. Ik moet nog naar het ziekenhuis om mijn verwonding­en te laten vaststelle­n.”

De jongeman en zijn vriend zijn van plan om deze week nog klacht in te dienen bij het korps van Antwerpen. “Mijn moeder zit momenteel in het buitenland, waardoor we vandaag geen klacht konden indienen. Maar uiteraard kunnen we het hier niet bij laten.”

Noah Mavuela, alias Yung Mavu, een 16-jarige rapper uit Brecht, was aanwezig in jeugdhuis HobNob toen de vechtparti­j uitbrak. De twee opgepakte jongens zijn goede vrienden van hem. “Ik begrijp niet dat volwassene­n op zo’n manier kunnen reageren. Dit had ik nog nooit meegemaakt”, reageert hij teleurgest­eld. “Ik besloot de hele situatie te filmen met mijn gsm. De agenten vroegen achteraf aan iedereen die gefilmd had om de beelden te verwijdere­n, maar dat heb ik niet gedaan. Het leek mij veel verstandig­er om die

beelden bij te houden. Gelukkig gaat het met mijn twee vrienden al beter. Dit had nooit mogen gebeuren.”

Onafhankel­ijk onderzoek

De lokale politie van Brasschaat liet gisteren weten een onderzoek te hebben opgevraagd naar de exacte feiten van de bewuste avond. “Omwille van opmerkinge­n die worden geformulee­rd ten aanzien van de betrokken inspecteur­s van de lokale politie Brasschaat wordt er een onafhankel­ijk onderzoek van het optreden gevraagd”, klinkt het.

Ook waarnemend burgemeest­er Koen Verberck (N-VA) is ondertusse­n op de hoogte gesteld van het geëscaleer­de incident. “Ik heb met de korpschef gesproken, die mij duidelijk heeft ingelicht wat er gebeurd is. Omdat het juiste verloop van de feiten nog moet blijken, zou het voor mij voorbarig zijn om uitspraken te doen. We zullen het verloop van het onderzoek moeten afwachten.”

KOEN VERBERCK Waarnemend burgemeest­er Brasschaat (NVA) “De korpschef heeft mij ingelicht over wat er gebeurd is. We moeten nu het onderzoek afwachten.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Vrijdag liep een discussie aan jeugdhuis HobNob in Brasschaat volledig uit de hand.
FOTO JAN BRYS Vrijdag liep een discussie aan jeugdhuis HobNob in Brasschaat volledig uit de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium