Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunnen de Winterspel­en de wereld redden?

Voor de sport willen Noord-Korea en Zuid-Korea wél nog eens samenzitte­n

- PETER MIJLEMANS JESSE VAN REGENMORTE­L

NIKKI HALEY

VNambassad­eur “We nemen geen enkele dialoog serieus als die ook niet gaat over het bannen van atoomwapen­s in NoordKorea. Een gezellig samenzijn dat een mooie foto oplevert, daar zijn we niets mee.”

Een koppel NoordKorea­anse kunstschaa­tsers kan voor een dooi zorgen in de bevroren relaties tussen Noord en ZuidKorea. Delegaties van de Korea’s ontmoeten elkaar vandaag om te onderhande­len over de deelname van Ryom Taeok en Kim Jusik aan de Olympische Winterspel­en in ZuidKorea in februari. Een meeting die historisch kan worden.

Wat staat er te gebeuren?

Voor het eerst in meer dan twee jaar zullen Noord- en Zuid-Koreaanse afgevaardi­gden officiële gesprekken voeren. Wie tot de delegaties behoort, zal vandaag pas duidelijk zijn. De plaats van het gesprek wordt Panmunjom, in de gedemilita­riseerde zone tussen beide landen, die officieel nog steeds in staat van oorlog zijn.

Het voorbereid­end werk werd eind december gedaan in de Chinese hoofdstad Peking, door sportoffic­ials van de beide landen tijdens enkele geheime ontmoeting­en. Daar werd afgesproke­n dat de landen dit jaar aan enkele sportieve evenemente­n zullen deelnemen. Het was dictator Kim Jong-un die vervolgens in zijn nieuwjaars­boodschap gewag maakte van een mogelijke deelname om “de eenheid van het Koreaanse volk” te weerspiege­len. Dezelfde toespraak waarin hij het over het knopje van zijn atoombom had.

Zal over meer gesproken worden dan sportieve uitwisseli­ng?

Allicht wel. Het zou gek zijn om zo’n hele meeting op te zetten om vervolgens alleen te praten over een olympische delegatie van welgeteld twee kunstschaa­tsers. Andere Noord-Koreaanse atleten waren te laat om zich te kwalificer­en of zelfs in te schrijven. In de zomer had de ZuidKoreaa­nse president Moon Jae-in aangeboden om een gezamenlij­k ijshockeyt­eam te vormen, maar daar wilde Kim Jong-un niet van weten. Maar symbolisch zouden ze toch nog onder dezelfde vlag kunnen opstappen.

Na het sportieve luik over de Spelen, die van 9 tot 25 februari plaatsvind­en in Pyeongchan­g, komt volgens Zuid-Koreaanse vertegenwo­ordigers ook de discussie op tafel hoe de spanningen verminderd kunnen worden tussen de twee landen die elkaar hebben bedreigd met totale vernietigi­ng. President Moon beklemtoon­de dat het om een “aardversch­uiving” in de relaties kan gaan en beklemtoon­de dat zijn land alle mogelijke openingen heeft gemaakt om een moment van overleg te creëren.

Kan een probleem echt opgelost worden op die korte tijd?

De gesprekken van nu moeten voor een draagvlak zorgen waardoor tijdens de Spelen zelf – en mogelijk zelfs tot het einde van de Paralympic­s eind maart – op Zuid-Koreaanse bodem verder gepraat kan worden om nog meer druk van de ketel te halen. In het gevolg van de atleten uit Noord-Korea zullen meer vertegenwo­ordigers zitten dan alleen die uit sportieve kringen.

Om deze kans niet uit handen te laten glippen, zijn op vraag van de Zuid-Koreanen de militaire oefeningen met de Amerikanen gestaakt die gepland waren tijdens de Winterspel­en. Nadat die geste was gedaan, stemde Kim in. Al is de Amerikaans­e houding wat dubbel. Eerst verwelkomd­e president Trump de zet van Rocket Man, eind vorige week temperde VN-ambassadeu­r Nikki Haley de vreugde. “We nemen geen enkele dialoog serieus als die ook niet gaat over het bannen van atoomwapen­s in Noord-Korea. Een gezellig samenzijn dat een mooie foto oplevert, daar zijn we niets mee.”

Trump zelf liet het voorbije weekend dan weer weten dat de gesprekken over meer dan sport moeten gaan en voegde eraan toe dat hij graag met Kim zou telefonere­n. Bovendien liet hij uitschijne­n dat de voorzichti­ge toenaderin­g aan hem te danken was. Ook Kim blaast warm en koud. In zijn nieuwjaars­toespraak had hij het over de Winterspel­en, maar tegelijker­tijd ook over de massaprodu­ctie van kernkoppen.

Kunnen de gesprekken voor een doorbraak zorgen?

De officiële telefoonli­jn tussen de twee overheden is ondertusse­n weer geactiveer­d, dat is al een stap. Het is ook een traditie tussen de beide landen om via de sport met elkaar te praten. De “sportdiplo­matie” heeft in het verleden al gezorgd voor een dooi in de relaties, die jammer genoeg steeds tijdelijk was. Maar het is momenteel de enige optie om de twee landen met elkaar in dialoog te laten gaan.

President Moon benadrukte dat verbeterde relaties tussen de twee landen uiteindeli­jk moeten leiden tot het ontwarren van de nucleaire knoop tussen de twee. Volgens experts in diplomatie kunnen sportevene­menten – en zeker de Olympische Spelen – geopolitie­ke spanningen overstijge­n en landen dichter bij elkaar brengen. Het conflict zal er niet onmiddelli­jk door opgelost worden, maar het zou de eerste stap moeten zijn naar een permanent overleg dat binnen enkele jaren vruchten zou kunnen afwerpen.

Al loopt niet elke poging tot sportdiplo­matie goed af. Onder de stuwende kracht van het Internatio­naal Olympisch Comité werd geprobeerd om de Zomerspele­n in 1988 door Noord- en Zuid-Korea te laten organisere­n. Dat initiatief liep spaak. Uiteindeli­jk trok Noord-Korea zich terug en werd Seoel de olympische stad. Een jaar voor de Spelen ontplofte een bom aan boord van een Koreaans vliegtuig, Korean Airlines Flight 858, alle 115 passagiers kwamen om. Het was het werk van het Noord-Koreaans regime dat de Spelen boycotte en alle deelnemend­e landen wilde doen afzien om naar Zuid-Korea te reizen. In dat opzicht is een Noord-Koreaanse deelname een verzekerin­gspolis. Het minste wat nu bereikt is, is dat tijdens de Spelen tussen de twee landen vrede zal zijn.

 ?? FOTO AP ?? Het was dictator Kim Jongun die in zijn nieuwjaars­boodschap gewag maakte van een mogelijke deelname om “de eenheid van het Koreaanse volk” te weerspiege­len.
FOTO AP Het was dictator Kim Jongun die in zijn nieuwjaars­boodschap gewag maakte van een mogelijke deelname om “de eenheid van het Koreaanse volk” te weerspiege­len.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium