Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STAGE IN NIEUWPOORT Romeo en Julia spelen alles plat

GLEN DE BOECK en het theater: succes van KVK zit vooral in mentalitei­t

-

Geen Spaanse zon op de stage van KV Kortrijk. De Kerels hadden zelfs geen bal nodig, laat staan een voetbalvel­d. Ze doken in Nieuwpoort in de ijskoude Noordzee, ruilden er op de vrijdagmar­kt prei voor pasta, braken zich het hoofd over ‘stomme’ puzzels en voerden voor een vol Cultureel Centrum het theaterstu­k Romeo & Julia op. Maar zo win je dus zeven matchen op negen.

Eigenlijk haalde in 2017 geen coach betere resultaten dan Glen De Boeck. Van januari tot november was hij weliswaar werkloos, maar in de laatste twee maanden van het jaar scoorde hij als de nieuwe coach van KVK zeven overwinnin­gen in negen wedstrijde­n, twee bekermatch­en inbegrepen. Straf. En veel van dat succes heeft volgens zijn spelers te maken met de mentalitei­t en motivatie die De Boeck in Kortrijk kneedde. Niet toevallig wonnen ze hun laatste wedstrijde­n in de slotminute­n. “Een van zijn sterkste punten is dat hij weet hoe hij een spelersgro­ep collectief én individuee­l moet aanpakken”, denkt aanvoerder Hannes Van Der Bruggen.

En daarvoor roept De Boeck – net als Franky Vercautere­n – wel eens de hulplijn-Desmadryl in. Sportpsych­oloog Johan Desmadryl werkte voor Anderlecht, Zulte Waregem en Cercle Brugge. Als een echte voetbalsta­ge in Spanje toch niet haalbaar is, trek je best met Desmadryl drie dagen naar Nieuwpoort, vond De Boeck. Zonder één bal.

“Het is niet dankzij deze stage dat Kortrijk Play-off 1 zal halen, dat is niet te meten. Maar mentalitei­t is wel de basis van alles”, aldus Desmadryl. “Het is ooit berekend: om de top te halen, moet een voetballer 10.000 uren trainen. Daar is motivatie voor nodig. Het verschil tussen een goeie voetballer en een topper is mentaal.” Impressies van een ‘andere’ stage.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium