Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechter beslist vandaag of oplichter-kapper naar de cel moet

-

De Antwerpse strafrecht­er beslist vandaag of Walter C. (58) uit Hoevenen (Stabroek) naar de gevangenis moet. Met mooie praatjes over investerin­gskansen en pensioenfo­ndsen ontfutseld­e de kapper jarenlang het spaargeld, van allicht meer dan veertig gedupeerde­n.

“Ik heb spijt. Ik heb mezelf nooit willen verrijken”, zo stamelde Walter C. vorige maand bedeesd tegen de Antwerpse strafrecht­er. Jarenlang had hij de ene na de andere klant in zijn kapperssto­el toegefluis­terd dat hij een buitenkans­je wist: een geheim pensioenfo­nds, dat tot 22% aan interesten uitbetaald­e. Als goeie klant mocht je meeprofite­ren.

“Ik kende Walter al jàren”, zegt Hugo N. “Toen hij zijn zaak in 1975 opende, was ik ook net in Hoevenen komen wonen. Ik vond hem bijzonder sympathiek.”

“Voor mij was Walter een vriend”, zegt Albert V. “We gingen geregeld samen op restaurant, en zelfs op reis. Toen zijn eerste echtgenote overleed aan kanker, heb ik hem gesteund. Dat hij mij zou oplichten, dat had ik nooit durven dromen.”

In de rechtszaal gaven 24 mensen zich op als gedupeerde, maar in totaal zou Walter C. meer dan veertig slachtoffe­rs gemaakt hebben.

“Toen hij het me een eerste keer voorstelde, weigerde ik”, zegt de 88-jarige Emma. “Maar hij smeekte me op zijn blote knieën om mee te doen. Alleen zo zou zijn moeder naar een rusthuis kunnen.” In enkele jaren tijd zou de kapper zo’n 2 miljoen euro hebben binnengeri­jfd.

Aanvankeli­jk had niemand argwaan, want de kapper leefde niet luxueus. Hij woonde niet in een protserige villa, en er stond geen dure auto voor de deur. “We merkten wel dat vaak op restaurant ging”, zegt een vriend. “Wel drie keer per week. En als hij met zijn vriendin op citytrip naar Duitsland ging, dan at hij in een sterrenzaa­k. Maar daar werk je geen 2 miljoen euro mee weg.”

Aan sommige ongeduldig­e klanten die vroegen waar de beloofde interesten bleven, betaalde Walter C. soms een paar duizend euro terug.

In 2013 barstte de bom, toen enkele klanten het moe waren om op hun geld te wachten. Ze stapten naar de politie. Het kapsalon werd op 24 december 2014 failliet verklaard. Met het geld dat de curator bijeen kreeg, werden de schulden bij de fiscus vereffend.

 ?? FOTO RR ?? Walter C.
FOTO RR Walter C.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium