Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oprah for president!

-

“Een nieuwe dag gloort aan de horizon!” Oprah Winfrey (63) donderde het, met een uitroeptek­en. Met lichte vibrato in haar stem, met echt Amerikaans pathos. Presidenti­eel, heet dat daar. als opvolger van Als Oprah presidenti­ële aspiraties zou hebben, dan was haar speech op de Golden Globes een mooie start van haar campagne. Het was geen doordeweek­se “dank aan mijn man, mijn moeder en al mijn lieve collega’s”-toespraak. Toen ze de Cecil B. DeMille-prijs in ontvangst nam voor haar hele carrière – als eerste zwarte vrouw overigens – sprak de televisiep­ersoonlijk­heid en mediamilja­rdair over seksuele intimidati­e, racisme en persvrijhe­id.

“Ik waardeer de pers meer dan ooit nu we door deze ingewikkel­de tijden navigeren. Want wat ik zeker weet is dit: dat de waarheid spreken het machtigste instrument is dat we hebben. Ik ben in het bijzonder

A new day, Yes, we can!.

O“Mensen zijn zich nu bewust van de machtsonge­lijkheid. Ze heeft in onze industrie tot misbruik geleid. Ze zit in het leger, in de politiek, overal. Wij

willen dat rechtzette­n.”

“Dit is voor alle vrouwen die moedig genoeg waren om zich te verzetten tegen haat en onrecht en te vechten voor

gelijkheid en vrijheid.”

“Mijn moeder was een voorvechte­r van vrouwenrec­hten. Het is door

haar dat ik hier sta.”

“Het is geen vrouweniss­ue. Het is een machtsissu­e. We zeggen dat dit het einde moet zijn van

machtsmisb­ruik.” het presidents­chap.

Haar potentiele tegenstand­ers nemen het zekere voor het onzekere en proberen haar online in diskrediet te brengen, door een foto te laten circuleren waarop Winfrey Harvey Weinstein kust. Niet dat zo’n beeld op zich opmerkelij­k is. Er bestaan foto’s van zowat elke beroemde Amerikaan met de machtige producer die met zijn seksuele intimidati­e de hele #MeToo-machine in gang zette.

De geest van Weinstein hing overigens boven de hele Golden Globesshow zondag. Hij was er ooit de grote man, nu werd boegeroepe­n wanneer zijn naam werd genoemd. Alles draaide om vrouwenrec­hten, iedere vrouw droeg zwart, om – onder het motto – te onderstrep­en dat de tijd van seksuele intimidati­e voorbij is. “A new day.”

Time’s up

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium