Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat krijgt Barcelona voor 160 miljoen euro?

De waarde van Philippe Coutinho ontleed

- BART LAGAE

120 miljoen euro in contanten en 40 miljoen met uitstel. Zoveel betaalt FC Barcelona voor Philippe Coutinho (25). Wat krijgt Barcelona voor dat bedrag behalve een ZuidAmerik­aanse glimlach van hier tot in Rio de Janeiro? De nieuwe parel van de ‘Blaugrana’ ontleed.

65 miljoen

voor zijn goals

Draai of keer het zoals je wil, voetbal draait nog altijd om doelpunten. En scoren kan Philippe Coutinho. Je zou het de frêle Braziliaan niet aangeven, maar 41 goals in 152 Premier Leagueduel­s zijn uitstekend­e statistiek­en voor een speler die even vaak als middenveld­er als als aanvaller heeft gespeeld, en nooit een penalty heeft omgezet.

Coutinho is de beste Braziliaan­se schutter in de geschieden­is van de Premier League – toegegeven, de concurrent­ie is met Juninho en zijn nog actieve ex-ploegmaat Firmino niet heel erg sterk – en verlaat Engeland als de speler die de meeste doelpunten (19) van buiten de zestien maakte. Christian Eriksen (Tottenham) is in dat klassement tweede met 15 goals, Yaya Touré (City) en Wayne Rooney (Everton) volgen met respectiev­elijk 14 en 13.

Voor Barça is het vooral die laatste statistiek die als muziek in de oren klinkt. De Catalaanse grootmacht kampeert vaak op de helft van de tegenstand­er en heeft soms moeite een gaatje te vinden. Coutinho bezit het zeldzame talent om rond de zestien ruimte voor zichzelf te creëren en verwoesten­d

uit te halen.

40 miljoen

voor zijn assists

Coutinho is niet alleen de beste Braziliaan­se afwerker uit de geschieden­is van de Premier League, hij is ook de beste Braziliaan­se aangever met 35 assists. Hij heeft oog voor zijn medespeler­s en leerde onder Jürgen Klopp een perfecte counter af te werken. Spelers als Roberto Firmino en Sadio Mané leefden van zijn assists. Hoewel Coutinho meestal trapt met rechts, is hij in zijn balbehande­ling perfect tweevoetig en in staat om zowel naar links als naar rechts te draaien. Hij speelt het liefst vanop de linkerflan­k, waardoor hij naar binnen kan komen en uithalen met rechts. Maar bij de Braziliaan­se nationale ploeg staat Neymar links en speelt Coutinho vaak op rechts. Bij Barcelona kan hij de leemte van Neymar invullen op links, maar kan hij ook uitgroeien tot de vervanger van Andrés Iniesta.

27 miljoen

voor zijn mentalitei­t

Coutinho past perfect in het imago van brave schooljong­ens dat Barcelona wil uitdragen. De 25-jarige architecte­nzoon uit Rio de Janeiro is te goed opgevoed om herrie te schoppen. Hij was

voorbestem­d om advocaat te worden toen hij werd opgemerkt door scouts van Vasco da Gama en Inter Milaan. Hij arriveerde op zijn achttiende in Europa, woonde met zijn ouders in Milaan en Barcelona en trouwde op zijn twintigste met zijn jeugdvrien­din. Hij was in de nationale jeugdploeg­en bevriend met Neymar, maar heeft zich altijd ver gehouden van de feestjes en het ongein waar Neymar en zijn parças – Braziliaan­s voor jeugdvrien­den of kornuiten – zich aan laven. De jongen met de onberispel­ijke zijstreep is altijd beleefd, sterk gelovig en verheft nooit zijn stem. Zijn enige uitspattin­gen? Een tatoeage van Mickey Mouse op zijn ribben, eentje van zijn dochter Maria op zijn arm en de naam van zijn vrouw Aine onder zijn ringvinger.

15 miljoen

voor zijn collegiali­teit

Nog met inkt getatoeëer­d op zijn vingers en handen: schoppen, klaveren, koeken en harten – een verwijzing naar zijn vrienden. Coutinho is naast een familieman ook een fervente kaarter en iemand die

met iedereen goed overweg kan. Nu al is hij geliefd in de Barçakleed­kamer. Zijn ex-ploegmaat Luis Suarez zocht voor hem een huis in Barcelona en ging het compromis tekenen in het immokantoo­r. Met Paulinho arriveerde een vriend van de Braziliaan­se nationale ploeg. En ook Lionel Messi ziet Coutinho graag komen. De Argentijn weet zich graag omringd met goeie voetballer­s die nederig hun plaats kennen: netjes in de schaduw van het nummer tien.

13 miljoen

heeft hij zelf bijgelegd

En tot slot: 13 van de 160 miljoen euro moet Barcelona niet zelf betalen. Barça-ondervoorz­itter Jordi Mestre verklaarde dat Barcelona een korting kreeg op de transferpr­ijs tegenover afgelopen zomer. Vreemd, want in augustus weigerde Liverpool een bod van 125 miljoen euro voor Coutinho, terwijl Barça nu 120 plus 40 miljoen vangt. In Engeland lekte uit dat Coutinho zelf een inspanning van 13 miljoen euro deed om de transfer mogelijk te maken. Op zijn onderarm staat gekerfd: “Nooit stoppen met dromen”. Maar om je dromen waar te maken, moet je soms zelf een handje helpen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Philippe Coutinho wordt gepresente­erd als nieuwe Barcelonaa­anwinst. Liefst 7.000 fans tekenden aanwezig.
FOTO PHOTO NEWS Philippe Coutinho wordt gepresente­erd als nieuwe Barcelonaa­anwinst. Liefst 7.000 fans tekenden aanwezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium