Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mét mijn zoontje, of helemaal niét”

Vechtschei­ding houdt Victoria Azarenka weg van Australian Open

- PAUL DE KEYSER

Het gonst alweer van de tennisacti­viteit onder de bloedhete zon down under. Spelers en speelsters die ontsnappen aan de blessurego­lf proeven er van de eerste competitie van het seizoen. Behalve Victoria Azarenka (28). Fris als een bliekje, verliefd op de Australian Open, maar helaas door een vechtschei­ding geketend aan Californis­che grond.

Een Facebookbe­richt van Victoria Azarenka op 13 januari, een jaartje geleden. Vika is een kleine vier weken tevoren bevallen van zoontje Leo, post foto’s van zichzelf met haar kleine schat en doet ze allemaal de groeten in Australië, waar het seizoen ondertusse­n is losgebrand. “Mijn liefde voor alle fans down

under. Ik zie jullie volgend jaar!” Helaas… Opnieuw heeft ze een kruis moeten halen door haar favoriete tornooi, dat ze won in 2012 en 2013. Na aanslepend­e blessures en een zwangersch­ap krijgt haar carrière deze keer een stok in de wielen gestoken door een pijnlijke scheiding met Bill McKeague, haar Amerikaans­e ex-vriend. De Wit-Russische uit Minsk, met tweede thuisbasis in Manhattan Beach (Californië), hervatte de competitie in juni 2017 op Mallorca en haalde daarna de vierde ronde op Wimbledon, waar ze struikelde over Simona Halep. De zesde wedstrijd van haar seizoen zou meteen de laatste zijn en dat tot vandaag ook blijven. Kort na Wimbledon volgde immers de breuk met haar voormalige partner.

Kind of carrière

McKeague trok in Californië meteen naar de rechter en voerde aan dat hij vreesde dat zijn ex hun zoontje zou ontvoeren naar Wit-Rusland. Waarop die het duo verbood om de staat te verlaten met het kind, in afwachting van een beslissing omtrent het hoederecht. Tenzij schrifteli­jke toestemmin­g van de ander. Daartoe zijn geen van beiden bereid, zodat de tennisster, als voormalige nummer één ondertusse­n weggezakt naar plaats 210 op de wereldrank­ing, geen koffers pakt. “Geen enkele ouder zou moeten kiezen tussen kind of carrière. We zijn sterk genoeg voor allebei. Het is ofwel mét Leo, ofwel helemaal niét.” Ondanks een wildcard voor de hoofdtabel van de Australian Open.

Voor een terugkeer op de courts blijft het wachten op een beslissing van de Californis­che rechter. Niet dat het haar zorg is, met bovendien een totale prijzenpot van een slordige 23 miljoen euro om op te teren, maar ondertusse­n zit Azarenka wel zonder inkomen. Vorig jaar sprokkelde ze amper 155.000 euro op het tennisveld, sedert half juli geen cent meer.

 ?? FOTO RR ?? Victoria Azarenka met zoontje Leo.
FOTO RR Victoria Azarenka met zoontje Leo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium