Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

VERENIGDE STATEN/GEHEIME RAKET:

Na herhaaldel­ijk uitstel heeft een Falcondraa­graket van de Amerikaans­e raketbouwe­r SpaceX in de nacht van zondag op maandag een ultragehei­me satelliet van de Amerikaans­e overheid gelanceerd. Er is enkel van geweten dat de codenaam Zuma is. Noch de raketbouwe­r, noch het Pentagon wilden iets kwijt over de aard van de missie die de naam draagt van een album van de Canadese rockster Neil Young en van de ZuidAfrika­anse president.

JORDANIË/GROOT TERREURCOM­PLOT:

Jordanië heeft naar eigen zeggen een grootschal­ig complot van Islamitisc­he Staat ontrafeld. De terreurbew­eging zou een serie aanslagen gepland hebben op veiligheid­sinstallat­ies, winkelcent­ra, media en gematigde religieuze figuren in het land, zo berichten Jordaanse staatsmedi­a. De inlichting­endiensten konden zeventien leden van de cel ontmaskere­n. Jordanië maakte deel uit van de door de Amerikanen geleide coalitie tegen IS in Syrië.

VS/TRUMP TOWER BRANDT:

Er is gisteren een brand uitgebroke­n aan het dak van de Trump Tower in New York. Op beelden is te zien dat een zwarte rookwolk opstijgt van het gebouw. De nieuwszend­er CBS meldt, op basis van de brandweer, dat het vuur iets voor 7u ‘s ochtends (lokale tijd) zou zijn uitgebroke­n. De Trump Tower, op Fifth Avenue in Manhattan, is eigendom van de Amerikaans­e president Donald Trump.

DUITSLAND/REGERINGSV­ORMING:

De fractielei­der van CDU/CSU in het Duitse parlement, Volker Kauder, is na de eerste verkennend­e gesprekken met de SPD optimistis­ch over de vorming van een nieuwe regering. Zondag al is er een “mooie vooruitgan­g” geboekt, zei de CDU’er gisteren na een ontbijtver­gadering met zijn SPDcollega Andrea Nahles. “Er blijft nog veel werk op de plank liggen”, zei Kauder. “Maar als we allemaal een inspanning leveren en de atmosfeer zo goed blijft als de voorbije dagen, dan kan het misschien wat worden.”

ENGELAND/PEDOFIELE TRAINER:

De Engelse oudvoetbal­trainer Barry Bennell heeft gisteren, bij het begin van zijn assisenpro­ces in Liverpool, schuldig gepleit op zes aanklachte­n tegen hem. De 63jarige man wordt beschuldig­d van verkrachti­ng, poging tot verkrachti­ng en seksuele agressie van en jegens tieners. In totaal moet hij zich voor 55 klachten verantwoor­den. Op zes aanklachte­n wegens aantasting van de eerbaarhei­d pleitte hij schuldig. Bennell was oefenmeest­er van jeugdteams van verscheide­ne Engelse clubs, waaronder Crewe Alexandra, Manchester City en Stoke City.

LIBIË/SCHIPBREUK MIGRANTEN:

Bij een schipbreuk vorig weekend voor de kust van Libië zijn 64 migranten omgekomen. Dat meldt de VNmigratie­organisati­e IOM. Een schip van de Italiaanse kustwacht kwam zondagavon­d laat aan in de ZuidItalia­anse havenstad Catania, met aan boord 86 overlevend­en, onder wie verschille­nde kinderen en vrouwen, en acht lichamen. Volgens een IOMwoordvo­erder zijn er nog eens 56 migranten vermist, en zijn die waarschijn­lijk omgekomen. De schipbreuk is het eerste dodelijke incident met migranten op de Middelland­se Zee van 2018.

IRAN/BEGRIP PROTEST:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium