Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bestelwage­n vol migranten onderschep­t op E34

Bestuurder en passagier bestelwage­n kunnen op snelweg E34 in Lille aan politie ontkomen

- HANS OTTEN

De politie heeft zondagavon­d op de E34 in Lille een bestelwage­n met daarin dertig migranten zonder papieren onderschep­t. De bestuurder en zijn kompaan sprongen uit het voertuig nog voor het helemaal stilstond en zijn nog altijd voortvluch­tig. De feiten zijn de bevestigin­g dat de provincie Antwerpen almaar meer als transitzon­e dient voor mensensmok­kelaars en vluchtelin­gen, meestal op weg naar Groot-Brittannië.

Twee politiemen­sen zetten zondagavon­d grote ogen op toen ze op de E34 in Lille een aan de kant gezette bestelwage­n openden. In de laadruimte zaten dertig migranten zonder papieren op elkaar gepakt. Het is het zoveelste feit in de regio.

Uw krant bracht zaterdag nog het verhaal dat nu ook onze provincie almaar vaker met de zogenaamde transmigra­nten te maken krijgt: vluchtelin­gen zonder papieren die in onze regio aan boord van vrachtwage­ns klauteren om zo het beloofde land te bereiken. Doorgaans is dat Engeland. Zondagavon­d kwam een nieuw faliekant feit aan het licht.

“De E34 staat bij ons bekend als een route die vaak dient voor drugstrafi­ek en mensenhand­el”, zegt Peter De Waele van de federa- le politie. “Het waren twee colle- ga’s van de gerechteli­jke sectie van de wegpolitie Antwerpen die in deze problemati­ek gespeciali­seerd zijn, die zondagavon­d in Lille een camionette opmerkten die zeer zwaar geladen bleek. Zij lieten de bestelwage­n aan de kant stoppen. Maar toen het voertuig nog bezig was met uitbollen, sprongen de bestuurder en de passagier uit de cabine en sloegen op de vlucht. De chauffeurl­oze camionette kwam gelukkig tot stilstand op amper twee meter van een hoog talud dat naast de snelweg steil naar beneden loopt.”

De twee inspecteur­s zetten de achtervolg­ing op het vluchtende duo in en doorzochte­n de bossen in de directe omgeving, maar de zoekactie bleef zonder resultaat. “De twee politieman­nen zijn dan naar de bestelwage­n teruggekee­rd. Ze wilden weten of de mensen in de laadruimte in nood verkeerden. Er bleken maar liefst dertig mensen zonder geldige papieren in de bestelwage­n te zitten. Het gaat om Irakezen, Afghanen en Iraniërs.”

De situatie dreigde even grimmig te worden toen de aanwezige vluchtelin­gen zich tegen de twee politieage­nten keerden. “Het was een situatie van dertig tegen twee, met wat trek- en sleurwerk tot gevolg. De collega’s voelden zich wat ingesloten en hebben met het pistool één waarschuwi­ngsschot in de lucht gelost. Daarop is de rust teruggekee­rd.”

De agenten kregen bovendien snel veel versterkin­g: verschille­nde interventi­evoertuige­n met politiemen­sen keerden op dat moment net terug van een interventi­e in de gevangenis in Turnhout, waar gedetineer­den hadden geweigerd naar hun cellen terug te keren. Die politiemac­ht heeft de dertig transmigra­nten voor verhoor overgebrac­ht naar de wegpolitie. Ook de procedure bij de Dienst Vreemdelin­genzaken werd gisteren opgestart. Die beslist verder over hun lot.

Verkeerd land?

Het is niet duidelijk waarnaar de bestelwage­n met de tientallen passagiers

precies op weg was, omdat het voertuig richting Nederland reed toen het werd onderschep­t. “De eerste veronderst­elling is altijd dat die mensen in GrootBritt­annië proberen te geraken”, zegt de woordvoerd­er van de federale politie. “Het zou niet bepaald de eerste keer zijn dat migranten in West-Vlaanderen aan boord van een vrachtwage­n kruipen om niet in Engeland, maar in Nederland uit te komen.”

Het is in ieder geval het grootste aantal vluchtelin­g in transit dat in één klap op Kempense bodem wordt aangetroff­en. Vorig jaar werden er in totaal minstens 75 verstekeli­ngen gevonden in vrachtwage­ns in de Kempen, van wie 41 in de laatste week van 2017.

PETER DE WAELE

federale politie “Onze collega’s voelden zich ingesloten en hebben één waarschuwi­ngsschot gelost.”

 ?? FOTO VRT ?? De bestelwage­n (links) met de dertig migranten kwam nipt voor een hoog talud naast de snelweg tot stilstand. De inzittende­n werden weggebrach­t naar de wegpolitie.
FOTO VRT De bestelwage­n (links) met de dertig migranten kwam nipt voor een hoog talud naast de snelweg tot stilstand. De inzittende­n werden weggebrach­t naar de wegpolitie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium