Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Robbe De Hert voltooit ‘Hollywood aan de Schelde’: “Première in september”

- MISCHA BLUDTS

Hollywood aan de

Schelde, de documentai­re van Robbe De Hert (75) over de Vlaamse filmgeschi­edenis, zal vanaf september in de filmzalen te zien zijn. De beroemde Antwerpse regisseur en zijn assistente Joke Sluydts – “mijn linker én rechterhan­d” – geven tekst en uitleg bij het “hobbelige parcours”.

“Ik heb eerder al rond het onderwerp gewerkt, schat, zoals met Janssen en Janssens draaien een

film over Henri Storck (een Belgische filmpionie­r die vanaf de jaren

30 actief was, red.), en voor de Nederlands­e televisie maakte ik Op

de fiets naar Hollywood”, vertelt de regisseur in zijn bekende sappig dialect. “Hollywood aan de

Schelde was een hobbelig parcours, maar het uiteindeli­jke resultaat mag gezien worden.”

Zijn nieuwe documentai­re gaat over de geschieden­is van de Vlaamse film, met de nadruk op Antwerpen, Gent en Dendermond­e, al komen ook Wallonië en Brussel aan bod, want “het een kan niet zonder het ander bestaan”. “En al doende merkte ik dat heel wat mensen in het vak amper iets over die geschieden­is wisten. Dus besloot ik om daar iets aan te doen.”

Hollywood aan de Schelde bevat heel wat getuigenis­sen, van Erik Van Looy tot Adil El Arbi. “Matthias Schoenaert­s moet er zeker ook nog bij komen”, vertelt Joke Sluydts. “Hij heeft het erg druk, maar die man hoort gewoon bij de Vlaamse filmgeschi­edenis.”

Robbe De Hert kon wel al opnames maken van Oostendena­ar Raoul Servais, een inmiddels 99jarige pionier van de animatiefi­lm

en bekend van Taxandria. “Bovendien hebben we sinds 2001 ook heel wat interviews afgenomen van filmmakers die inmiddels gestorven zijn”, zegt Sluydts.

Crowdfundi­ng

Hollywood is deels gebaseerd op “roddels en anekdotes”. “Toen ik mijn grote voorbeeld Henri Storck voor het eerste ontmoette, bleek dat hij dat erg belangrijk vond. Dat soort details maakten het onderwerp van zijn films interessan­t en zo bleven de mensen kijken en luisteren. Via de kleine puntjes kan je grote dingen doorgeven aan het publiek”, aldus De Hert.

“Het grappige is dat alles begonnen is met een artikel in Dag Allemaal, pure riooljourn­alistiek, waarin Robbe werd beschreven als een marginaal in een OCMWflat met een muizenprob­leem”, lacht Sluydts. “Maar zijn nieuwe project werd ook vermeld en zo is de crowdfundi­ng er ook gekomen. In 2006 hebben we een eerste, korte versie gemaakt, maar toen waren de centen op. Daarna hebben we verschille­nde pogingen ondernomen om een doorstart te maken, maar pas na een crowdfundi­ng en een benefiet konden we vorig jaar met aanvullend­e subsidies van het Audiovisue­el Fonds, Vlaanderen en Stad Antwerpen opnieuw van start gaan en de documentai­re afmaken.”

“En het is echt de bedoeling dat de documentai­re, net zoals Janssen en Janssens, ook in de bioscoop komt”, vult de regisseur aan. Tijl Uilenspieg­el Er werd al vaak gezegd dat Hollywood aan de Schelde het “ultieme droomproje­ct” van Robbe De Hert is, maar de regisseur zelf is het daar niet mee eens: “Ik zou nog altijd heel graag iets willen

doen rond Tijl Uilenspieg­el en zeker over de laatste tien dagen van Jezus, maar dan als western: The

Persecutio­n of the JC Gang. Paul

Verhoeven (Nederlands­e regisseur

van Basic Instinct, red.) vond het destijds een geweldig idee, maar hij kreeg het in Hollywood niet verkocht. Een jonge Hilde Van Mieghem wilde alvast graag meedoen als Maria Magdalena.”

“Ik denk dat zijn grootste schrik is om later herinnerd te worden als iemand die saai was”, zegt Joke Sluydts.

“Absoluut, schat”, pikt Robbe De Hert in. “Dat is de eerste regel van het filmmaken: never be dull, nooit saai zijn.”

ROBBE DE HERT (75)

Regisseur “Ik wil nog graag een film maken over de laatste tien dagen van Jezus, maar dan als western. Paul Verhoeven vond het destijds een geweldig idee, maar kreeg het in Hollywood niet verkocht.”

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Robbe De Hert.
FOTO JAN VAN DER PERRE
Robbe De Hert. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Met zijn assistente Joke Sluydts: “Mijn linker én rechterhan­d.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Met zijn assistente Joke Sluydts: “Mijn linker én rechterhan­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium