Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachtarbei­d groeit slechts zeer traag

Nachtelijk­e opening terminals heeft vooralsnog geen groot effect op bedrijvigh­eid

- PAUL VERBRAEKEN

De nachtelijk­e opening van de terminals aan het Deurganckd­ok is nog niet écht te zien aan het nachtverke­er via de Liefkensho­ektunnel. Die krijgt een 250 tot 350 vrachtwage­ns per nacht, beide richtingen samen. Toch vraagt iedereen de voortzetti­ng van het project.

De statistiek van de NV Liefkensho­ektunnel is duidelijk: in 2016 reden er per nacht gemiddeld 600 vrachtwage­ns door de toltunnel. In 2017 begon dat cijfer te stijgen toen de terminalui­tbaters aankondigd­en dat ze vanaf 20 maart ook ’s nachts zouden opengaan. Dat cijfer steeg nog meer toen vanaf 1 juli de tol voor vrachtwage­ns ’s nachts 75% goedkoper werd. Eind 2017 maakten er gemiddeld zowat duizend vrachtwage­ns gebruik van de tunnel. Rekening houdend met een algemene groei van het vrachtverk­eer met 11% zou de nachtopeni­ng dus goed zijn voor zowat 300 vrachtwage­ns, beide richtingen samengenom­en. Procentuee­l is dat een forse stijging, maar in absolute cijfers is het niet zo overtuigen­d.

Aanpassing noodzakeli­jk

Operatione­el directeur Marc Persoon van de Liefkensho­ektunnel schat de impact van de nachtopeni­ng op “zowat 250 tot 350 vrachtwage­ns per nacht, beide richtingen samen, met een lichte stijging vanaf september”. Diplomatis­ch voegt hij eraan toe: “Een aanpassing van de volledige logistieke keten blijft noodzakeli­jk om transporte­n die overdag plaatsvind­en te verplaatse­n naar een ander tijdstip. In het grote geheel is het tarief niet de enige bepalende factor om vrachtverv­oer uit de files te weren.” Kortom: de logistieke keten volgt dus nog steeds niet.

Directeur Stephan Van Fraeychem van de werkgevers­organisati­e Alfaport/VOKA wijst er meteen op dat je “het succes van de nachtarbei­d op de terminals niet alleen mag linken aan de passages door de Liefkensho­ektunnel. Er zijn ook andere wegen. Uit mijn contacten met de terminalop­erators blijkt dat nachtarbei­d wel degelijk stijgt, zeker sinds de tolverlagi­ng. Uiteraard is dat niet de enige factor om deze operatie te laten slagen. Het is een feit dat de keten, zeker in de ruime Vlaamse context, beter kan. Daar is een echte omslag voor nodig.” Het Havenbedri­jf stelt dat die aanpassing tijd vraagt. Net daarom moet de tolverlagi­ng als aanmoedigi­ng zeker blijven.

Bij DP World is algemeen directeur Rob Harrison formeel. “Gemiddeld behandelen we meer dan 200 vrachtwage­ns per nacht met pieken tot 300. Dat is wél een succes en ik ga ervoor om dit jaar 400 tot 500 vrachtwage­ns per nacht te behandelen. Ik blijf herhalen: het is geen kwestie van keuzes maken, er is geen keuze.”

Overdag onmogelijk

Ook transporte­ur Kurt Joosen is tevreden over het nachtsyste­em. Hij is wellicht de grootste gebruiker met 50 tot 100 ritten per nacht door de tunnel. “Dat aantal haal je nooit overdag”, klinkt het.

Jo Van Moer van Van Moer Logistics en een andere havengebru­iker blijven kritisch. “Behalve BASF en Evonik zijn ’s nachts, wat de trafiek betreft van en naar rechteroev­er, noch de PSA-Scheldeter­minals, noch de depots van bedrijven open. Dan genereer je geen nachttrans­porten.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? In 2017 vonden al meer nachtelijk­e ritten plaats. Toch moet de volledige logistieke keten aangepast worden, klinkt het.
Evolutie nachtverke­er vrachtwage­ns
1200
1000
2017
800
2016
600
400
200
0
20 maart
1 juli Start nachtopeni­ng terminals...
FOTO FREDERIK BEYENS In 2017 vonden al meer nachtelijk­e ritten plaats. Toch moet de volledige logistieke keten aangepast worden, klinkt het. Evolutie nachtverke­er vrachtwage­ns 1200 1000 2017 800 2016 600 400 200 0 20 maart 1 juli Start nachtopeni­ng terminals...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium