Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radio Centraal overleeft

Radio Centraal, Minerva en Stad enige overlevend­e Antwerpse zenders

-

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) voerde recent ingrijpend­e wijziginge­n door in het radiolands­chap, die vanaf 1 januari van kracht werden en zich ook in Antwerpen laten voelen. Zo raakten verschille­nde zenders hun erkenning – en dus hun frequentie – kwijt. Voortaan heeft Antwerpen nog maar drie lokale radiostati­ons: Radio Centraal, Radio Minerva en Radio Stad. Uw krant brengt de gelukkigen voor u in kaart.

Radio Centraal: “Meer van hetzelfde, maar dan helemaal anders”

Radio Centraal (106.7 FM) zendt al sinds 1980 uit en is zo de nestor van de Antwerpse lokale radio’s. Heel wat beroemdhed­en, van Kurt Van Eeghem tot CJ Bolland, maakten hun debuut in de studio op de Ernest Van Dijckkaai. Het is ook het enige station dat het zonder reclame-inkomsten kan bolwerken. “Onze werking is perfect haalbaar omdat we een café verhuren en onze medewerker­s elk een bescheiden bijdrage betalen”, weet voorzitter Daniël Renders. “Ook de bezoekers van onze feestjes doen een duit in het zakje. Op financieel vlak zijn we dus heel gezond. Hoeveel luisteraar­s we hebben, is niet bekend, maar Radio Centraal is duidelijk heel populair.”

De bijzonder gevarieerd­e programmat­ie – van actualitei­t over zowat alle mogelijke, soms obscure, muziekgenr­es tot uitzending­en in andere talen – zorgt dan ook voor een even uitgebreid als divers publiek. “We brengen zowat alles dat op andere zenders geen kans krijgt.” En wat mag de luisteraar in de toekomst verwachten? “Nog meer van hetzelfde, maar dan helemaal anders.”

Radio Minerva: “Onze rustige muziek is perfect voor op de achtergron­d of in de auto”

Minerva (98.0 FM) werd opgericht in 1982 en het publiek bestaat, net zoals de radiomaker­s zelf, vooral uit senioren, al kan hun aanbod van crooners en evergreens ook een jonger publiek bekoren. De zender op Linkeroeve­r klokt af op 60.000 luisteraar­s en is zo een van de populairst­e lokale radio’s van Vlaanderen. “Het is begonnen met dissidente­n van Radio Antigoon die wijlen mijn vader hebben overtuigd om een nieuwe zender op te starten”, steekt Frank Boekhoff van Radio Minerva van wal. “Onze rustige muziek is perfect voor op de achtergron­d of in de auto.”

De erkenning en vergunning kwamen moeiteloos in orde, al kreeg de zender tegenwind uit onverwacht­e hoek: Radio FG wilde 98.0 FM overnemen en toen dat niet lukte trok de zender, die deel uitmaakt van een Franse mediagroep, naar de Raad van State. “Daar kregen ze ongelijk, maar ze blijven enorm arrogant en agressief naar ons toe. Erg pijnlijk. Ik weet niet waar een seniorenze­nder dat aan verdiend heeft. Volgens mij zitten ze met hun neus te veel in het witte poeder. Hun erkenning werd trouwens niet verlengd, maar ze blijven rustig verder uitzenden. Een piraatradi­o, dus.”

Radio Stad: “Spreekbuis voor de Antwerpse straat”

Urban radiostati­on Radio Stad (107.8 FM) heeft als uitvalsbas­is de Quellinstr­aat en richt zich vooral op jongeren. Ze bestaan sinds 2003 en hebben zo’n 85.000 luisteraar­s. Onder andere een jonge Boef en Soufiane Eddyani lieten er van zich horen. “Overdag zenden we non-stop hiphop, R&B en dancehall uit, ’s avonds aangevuld met programma’s rond maatschapp­elijke kwesties met onder andere dj Bubba (sp.a-politicus Hicham El Mzairh, red.)”, vertelt woordvoerd­er Thalia Tse. “Zo hebben we onlangs nog een interview gedaan met de moeder van iemand die voor IS in Syrië is gaan vechten. Zelfs seksuele opvoeding komt aan bod. Het is een mix van muziek en informatie voor jongeren. Het was vol spanning afwachten of we onze erkenning zouden krijgen, want met Radio Stad zou er ook een spreekbuis van de Antwerpse straten verdwijnen. Ongeveer 40% van onze luisteraar­s zijn Marokkanen, maar ook een mooie, blanke madam zoals Bab Buelens, die Emma Verdonck speelt in Familie, is een grote fan.”

Antigoon: “Wachten tot iemand in Brussel z’n handtekeni­ng zet”

In Vlaanderen zijn er nu ook netwerkrad­io’s, waarin verschille­nde lokale zenders verenigd worden. Een daarvan is Stadsradio Vlaanderen, die in Antwerpen wordt vertegenwo­ordigd door Antigoon, de grootste. Geert Bollé vertelt: “Als netwerkrad­io zenden we in heel Vlaanderen dezelfde muziek uit, maar hebben ook regionale nieuwsreda­cties. Onze studio is gevestigd in Den Bengel op de Grote Markt, met een veteraan als Guy Van Antwerpen achter de microfoon.”

In Antwerpen hebben ze twee frequentie­s: 107.2 en 107.4 FM, al is de vergunning voor die laatste nog niet afgeleverd. “Het is wachten tot iemand in Brussel zijn handtekeni­ng zet. We hopen nog op een derde frequentie zodat ons bereik in de noordrand beter wordt.”

Antigoon had ook een lokale zendvergun­ning aangevraag­d, zonder succes. Geen slechte zaak voor de Antwerpse zenders: “Anders moest Radio Centraal of Minerva mogelijk stoppen omdat Antigoon hun frequentie had afgesnoept. Dit is een goede oplossing voor alle partijen.”

Antwerpen FM: “Als enige uit de boot gevallen, maar er is hoop”

Een van de zenders die tijdens het erkennings­proces uit de boot viel, is Antwerpen FM, dat ontstond uit de as van Radio Nostalgie. Peter Benoot: “Er was een technisch probleem met onze aanvraag, die dan ook onontvanke­lijk werd verklaard. Ironisch genoeg is er niemand anders geïnteress­eerd in onze frequentie, zodat die nog altijd vrij is. Maar er komt nu een tweede ronde en we hopen onze erkenning zo alsnog te krijgen. Hopelijk komt die er snel, want zonder reclame-inkomsten kan je het niet eeuwig volhouden. Tot dan zenden we alleen via het internet uit.”

MISCHA BLUDTS

 ??  ??
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Onze reporter Mischa Bludts draaide een tijdje geleden nog een dagje mee in de studio van Radio Centraal.
FOTO JORIS HERREGODS Onze reporter Mischa Bludts draaide een tijdje geleden nog een dagje mee in de studio van Radio Centraal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium