Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broederlij­k voor een leukere voetbalwer­eld

- Dirk Hendrikx Redacteur

T egen de avond gisteren liep dit hartverwar­mend bericht binnen: voetbalclu­bs Lierse en Beerschot Wilrijk gaan samen op zoek naar een oplossing voor de spanning die heerst tussen de supporters van beide clubs.

Dat lucht op. Na de rellen tijdens de wedstrijd zaterdagav­ond hadden vertegenwo­ordigers van beide clubs elkaar nog harde verwijten naar het hoofd geslingerd. Dit nadat de supporters­groepen elkaar hadden belaagd met vuurpijlen, waarna het tot een knokpartij was gekomen tussen supporters en de met helmen en schilden uitgeruste leden van de aanwezige politiemac­ht. Er vielen gewonden onder de supporters en onder de agenten.

Zo kan een voetbaleve­nement in de provincie Antwerpen er op een winterse zaterdag uitzien.

Het is niet wat je in gedachten hebt bij een leuke avond uit voor het hele gezin of bij een van de sportieve hoogtepunt­en van het seizoen, waarnaar duizenden liefhebber­s weken uitkijken.

Toen Lierse en Beerschot Wilrijk elkaar in augustus bekampten, was het ook al koekenbak geweest. En na die match werden een paar bussen van Beerschots­upporters zowaar aangevalle­n door Antwerp-hooligans.

Het is in deze context zeer aangewezen dat de clubs hun verantwoor­delijkheid nemen en dat ook in onderling overleg doen. We gaan hier nog vele schitteren­de voetbalmom­enten kunnen beleven zolang de tot agressie geneigde kleine minderheid maar in toom kan worden gehouden.

Er zitten overigens rare snuiters onder die minderheid. Volgens een insider bij Lierse vierden de zogenaamde ‘Pallieter Casuals’ zaterdag hun vijftienja­rig jubileum. De Casuals zijn de ‘ultra’s’, de fanatiekst­e supporters, van Lierse. Net als ultra’s bij andere clubs zouden ook zij zich toeleggen op ‘arranged fights’, georganise­erde gevechten ergens op een afgelegen plek, waarbij de leden van twee supporters­clans elkaar trappen en schoppen waar ze maar kunnen tot er een ‘winnaar’ is.

Bij de incidenten zaterdagav­ond speelden Nederlande­rs volgens getuigen een grote rol. Mogelijk waren dat invités van de Pallieter Casuals.

Zulke figuren maken het de clubs en de ordehandha­ving extra moeilijk. Het volstaat dat de politie of stewards een paar van die relzoekers iets te lang hun gang laten gaan en je krijgt een kettingrea­ctie met weer tientallen andere supporters die zoiets niet over hun kant laten gaan.

De extreme supporters dwingen clubs en politie om altijd weer extra maatregele­n te nemen en elke minuut klaar te staan om in te grijpen. Dat kun je betreuren, maar het is niet anders. Misschien hadden ze bij Lierse iets alerter kunnen zijn, maar het voornaamst­e is nu dat de clubs broederlij­k samenwerke­n aan een leukere voetbalwer­eld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium