Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar gefolterde Soedanezen lijkt nu al begraven

- (tex, aro)

“We wachten de resultaten van het onderzoek af.” Het was stilaan een dooddoener geworden in de Wetstraat. Bij elke vraag over het politieke lot van staatssecr­etaris Theo Francken werd verwezen naar het onafhankel­ijk onderzoek naar de teruggestu­urde Soedanezen. Maar de positie van Francken is niet verbonden aan het eindrappor­t, klinkt het nu bij de regeringsp­artijen. En intussen onderzoekt men nog hoe het onderzoek zal worden aangepakt.

“Als uit het onderzoek blijkt dat er fouten zijn gebeurd, dan is het gedaan met de staatssecr­etaris.” Zo mengde Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V) zich in de Soedankwes­tie. Hij is een van de velen die verwijst naar het onafhankel­ijk onderzoek, besteld door minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) bij het Commissari­aatGeneraa­l voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen (CGVS). Die studie moet klaarheid scheppen over verklaring­en van teruggestu­urde Soedanezen, die claimden gefolterd te zijn bij aankomst in Soedan.

Maar N-VA-voorzitter Bart De Wever herhaalt al van bij het begin dat hij achter partijgeno­ot en staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken blijft staan, ook als het eindrappor­t hem in een slecht daglicht zou stellen.

Beleid verbeteren

Gisteren echode CD&V-voorzitter Wouter Beke dat het eindrappor­t alleen dient om het beleid te verbeteren. “Het gaat voor ons niet over een persoonlij­k functioner­en, maar wel over hoe we met individuel­e zaken moeten omgaan in een streng en rechtvaard­ig migratiebe­leid”, klonk het. Bij de liberalen van Open Vld en MR staan ze op dezelfde lijn.

Zo lijkt het politieke belang van het onderzoek begraven. En er heerste al scepsis over de daadkracht van de onderzoeke­rs.

“Niemand weet wat de studie juist moet blootlegge­n”, zegt CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy. “Gaat het over onze manier van uitwijzen? Of over martelinge­n in Soedan? Het parlement blijft in het ongewisse.”

Geen strikte timing

Een onderzoeke­r die vertrouwd is met het onderwerp gaat nog een stap verder. “Ik denk dat de regering liever niet weet wat er met hen is gebeurd. Hoe gaan ze met de gefolterde Soedanezen spreken? Niemand heeft hun contactgeg­evens, en de teruggestu­urde mensen vertrouwen de Belgische overheid niet.”

Bovendien blijkt nu dat het CGVS zelf nog “onderzoekt hoe het onderzoek zal worden aangepakt”. Het Commissari­aat-Generaal wijst erop dat het geen strikte timing kreeg opgelegd. “Maar we doen er alles aan om het onderzoek eind januari af te krijgen”, luidt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium