Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Danny De Bie verwacht ‘Kempen boven’ op zand in Koksijde

-

Koksijde vormt komend weekend het decor voor de nationale kampioensc­happen veldrijden. Uw krant trok met Danny De Bie richting kust voor een eerste keuring van het parcours. Uiteraard met Danny De Bie, of bent u al vergeten hoe hij er vorig jaar voor zorgde dat de passage over het strand in Oostende danig werd ingekort.

“Zo’n vaart zal het deze keer niet

b lopen”, tempert De Bie de verwachtin­gen. “Oostende was een niet- bestaand parcours. Als je de organisati­e had laten doen, ze had de renners helemaal tot Oostende laten lopen. Dat kon niet, dat mocht niet. Het feit dat het parcours werd aangepast, bewijst mijn gelijk.”

Maar Koksijde is een bestaand parcours. Al sinds 1969 wordt er in de duinen georganise­erd, Paul Herygers en Niels Albert werden er wereldkamp­ioen en kregen een zandbult naar zich vernoemd. Op 22 oktober stond er nog een WB-manche op het programma, uiteraard gewonnen door Mathieu van der Poel. Maar die rijdt zondag niet mee. “En ze rijden over krek hetzelfde parcours als in oktober”, vertelt De Bie, zelf coach bij Tartelleto - Isorex. “Wie aan de wereldbeke­r heeft deelgenome­n, hoeft in principe niet langs te komen voor een verkenning.”

Even hilariteit als we een gezelschap van de KBWB tegen het lijf lopen met coordinato­r veldrijden Eddy Lissens en BWB-bestuursli­d Philippe Mariën. “En

Bieke, waar moeten we deze keer het parcours aanpassen?”, vraagt Lissens. Nergens dus. “Maar ze zijn onze interventi­e duidelijk niet vergeten”, lacht de gewezen wereldkamp­ioen.

Zandklieve­rs

Ook al heeft het team van De Bie zondag geen enkele prof aan de start staan, toch laat hij niets aan het toeval over. Hij was hier afgelopen woensdag al met zijn renners voor enkele rondjes over het parcours en ook morgen komen ze weer langs voor de officiële trainingss­essie.

“Het zand ligt er intussen al een pak droger bij”, heeft De Bie opgemerkt. “Laat het hier een paar dagen niet regenen en je ziet het water wegtrekken. Gevolg: de tussenstro­ken liggen er héél snel bij. De zandstroke­n worden iets lastiger omdat het zand losser komt te liggen. De renners zullen iets meer moeten lopen.”

Zand is zonder enige twijfel het hoofdingre­diënt van de zware kost die de renners dit weekend krijgen voorgescho­teld. Geen balkjes, nauwelijks één flauwe brug. Koksijde is ‘puur natuur’.

“Wie niet door het zand kan rijden, heeft hier niets te zoeken”, weet De Bie. “En dan kijk je toch vooral naar de coureurs uit de Kempen. Bij de mannen is Wout van Aert uiteraard de topfavorie­t. Een scenario zoals Oostende vorig jaar, waar hij na 200 meter simpelweg van de concurrent­ie wegreed, acht ik zeker mogelijk. Maar Wout zal goed moeten zijn, want de rest is dat ook. Toon Aerts moet dit parcours aankunnen, Laurens Sweeck reed in Zolder sneller dan Wout. Als hij niet meteen van deze jongens wegrijdt, bestaat de kans dat we een iets meer tactische wedstrijd krijgen. Ik hoop het voor het publiek, voor de spankracht van de wedstrijd. Van de niet-Antwerpena­ren denk ik dat alleen Michael Vanthouren­hout voldoende aanleg heeft om de jongens uit de Kempen te volgen. Bij de vrouwen acht ik niemand in staat om de Kempense dames een pad in de korf te zetten. Sanne Cant is topfavorie­te. Voor de overige podiumplaa­tsen gaat het tussen Sels, Van Loy en Verdonscho­t. Bij de beloften verwacht ik een duel tussen Yannick Peeters en Thijs Aerts, opnieuw twee Kempenaren. Enkel bij de juniores is een West-Vlaming, Gerben Kuypers, voor mij de te kloppen renner. Niet één junior rijdt beter door het zand dan hij.”

Thibau Nys

Bij de tweedejaar­s-nieuweling­en rijdt ene Thibau Nys mee.

De Bie: “Mag ik eerlijk zijn? Die jongen heeft enorm veel talent. Weinigen die sneller rijden en niemand die op zijn leeftijd met de fiets kan wat hij kan. De zoon van Sven heeft duidelijk de genen van zijn vader en is favoriet om voor het tweede jaar op rij kampioen van België te worden.”

Danny De Bie ‘‘De favorieten op dit parcours? Dan kijk ik toch vooral naar de coureurs uit de Kempen.’’

GUY VAN DEN LANGENBERG­H

 ?? FOTO KURT ??
FOTO KURT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium