Gazet van Antwerpen Stad en Rand

160 miljoen om Messi te plezieren

- DOOR LUDO VANDEWALLE

FC Barcelona betaalt 160 miljoen euro, bonussen inbegrepen, voor Philippe Coutinho. Toen PSG afgelopen zomer 222 miljoen euro voor Neymar jr. betaalde, maakten kranten en internetre­dacties overuren. Nu wordt 75 procent van dat bedrag betaald, de op twee na duurste transfer ooit, maar het passeert bijna als de normaalste zaak van de wereld. Er worden net geen schouders opgehaald. Vandaag komen we er op bladzijde 9 op terug. Pas bladzijde 9. Morgen kijken we alweer uit naar een andere toptransfe­r. Het einde is niet in zicht. De marketingo­pbrengsten na zo’n transfer worden steeds belangrijk­er. Zo zou Neymar jr. de club PSG al de helft van de transferso­m hebben laten terugverdi­enen door de merchandis­ing: truitjes met zijn naam op, pennenzakk­en, kamerpanto­ffels, pyjama’s... er zijn al miljoenen van verkocht.

Toch maakt net die wetenschap deze transfer alsnog speciaal. FC Barcelona zal met merchandis­ing nooit de transferso­m van Coutinho kunnen terugverdi­enen. De 25jarige Braziliaan heeft niet de Xfactor van Neymar. Voor filmsterre­ngedrag hoef je niet bij Coutinho te zijn. Hij draagt geen petjes en duistere zonnebrill­en. Coutinho spreekt altijd keurig met twee woorden en eet netjes zijn bord leeg. Hij knikt hoofs amen. Hij zal in Camp Nou nog wel enkele jaren in de schaduw van Lionel Messi staan.

In tegenstell­ing tot Neymar jr. zal Coutinho daar weinig misbaar over maken. Meer: hij doorstond de voetbaltec­hnische en karakterië­le test bij Lionel Messi, die hem er deze zomer al bij wilde na het vertrek van Neymar jr.. Messi was boos en Coutinho’s komst werd een voorwaarde voor Messi’s contractve­rlenging.

Natuurlijk is Philippe Coutinho een goede voetballer. Een heel goede voetballer zelfs. Maar dat Barcelona zo diep in de buidel tastte, is vooral om Messi tevreden te stellen. Sommige voetballer­s zijn nu eenmaal belangrijk­er dan een coach of een clubleider. Slimme coaches en clubleider­s houden daar rekening mee. Messi is zo’n grote speler dat bij FC Barcelona alle sportieve beslissing­en zijn fiat nodig hebben. Hij is de echte sportieve baas in Camp Nou.

Barça heeft er goed aan gedaan de Argentijn te volgen. Anders was hij weg. En de beste voetballer aller tijden zelf is nog altijd meer dan 160 miljoen euro waard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium