Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik droom van het allerhoogs­te”

Romain Habran komt van PSG naar Antwerp om zijn carrière echt te lanceren

- GERT GYSEN

“Ik ga de waarheid vertellen: ik ben een grote dromer en ik mik hoog. Ik droom van het allerhoogs­te niveau.” Geen valse bescheiden­heid bij Romain Habran – die deze winter een contract van anderhalf jaar tekende bij Antwerp , maar duidelijk geformulee­rde ambities. Zo horen we het graag. En die hoge ambities zijn gezien zijn verleden wellicht niet eens onterecht.

Beloftevol­le jeugdinter­national bij Frankrijk, een profcontra­ct bij het grote PSG op zijn negentiend­e, in de jeugd op dezelfde hoogte geplaatst als Monacoster Thomas Lemar en PSG-talent Presnel Kimpembe. Maar toch heeft Romain Habran op zijn 23e nog geen enkele wedstrijd op het hoogste niveau gespeeld. Na uitleenbeu­rten aan Franse tweedeklas­sers als Sochaux en Laval hoopt de flankaanva­ller om in de Belgische Jupiler Pro League door te breken. Zoals zijn maatje Dylan Batubinsik­a. Twee jaar jonger, de centrale verdediger, maar afgelopen zomer zonder ervaring naar Antwerp gekomen en tot aan zijn blessure de enige veldspeler die geen minuut miste. “Dat Dylan het hier zo goed doet, geeft me vertrouwen dat ook ik hier kan slagen”, zegt Habran. “Hij speelt niet op dezelfde positie, maar dat een vriend hier goed presteert en gerespecte­erd wordt in de kleedkamer, maakt het voor mij makkelijke­r. Dat neemt wat druk weg.”

Maar laat u niets wijsmaken, Habran legt zichzelf die druk op. “Ik droom van het allerhoogs­te. Ik ben 23, het is tijd om te ontploffen.”

Habran werd dus eenzelfde toekomst voorspeld als pakweg Thomas Lemar, die nu het mooie weer maakt bij Monaco. “Bepaalde keuzes in mijn carrière hebben me afgeremd. Op het tornooi van Toulon in 2015 (een gerenommee­rd internatio­naal jeugdtorno­oi, red.) werd ik verkozen tot derde beste speler. Er was veel interesse nadien. Uit de Ligue 1 en de Ligue 2. Ik wilde veel spelen en koos daarom voor de Ligue 2. Ik dacht zo sneller te kunnen groeien. Maar ik speelde niet veel bij Sochaux en heb daar een mentale tik gekregen. Ik had beter gekozen voor een club in de Ligue 1 waar ik rustig kon groeien. Waarom ik niet speelde? Kijk, veel voetballer­s leggen de schuld al te makkelijk bij de coach. Maar soms is er ook iets mis bij de spelers. We zien niet altijd wat de coach vraagt en we weten het vaak beter. Maar de coach heeft altijd gelijk. Ik speelde met grote namen als Presnel Kimpembe en Thomas Lemar. We heb- ben niet allemaal dezelfde carrière gemaakt, maar vandaag zit ik bij Antwerp, een mooie club, een grote naam in België. Ik lig niet ver meer achter op hen.”

Ibrahimovi­c

Het zijn niet de enige grote namen met wie Habran samenspeel­de. “Ik trainde met sterren als Zlatan Ibrahimovi­c, Thiago Motta, Thiago Silva, Hatem Ben Arfa,… Die laatste is trouwens als een grote broer voor mij. Ik heb nog veel contact met hem. Ik hou van hem als speler en als mens. Hij heeft gezegd dat hij zeker eens een keertje naar Antwerp komt kijken.”

Met Habran haalde Antwerp een echte flankaanva­ller in huis. “Met wie je me kan vergelijke­n? Ik ben snel en technisch sterk, heb een goede voorzet. Misschien dat ik ergens het midden houd tussen Ribéry, Walcott en Payet.”

Nochtans had het niet veel gescheeld of Habran was naar Spanje getrokken. “Mallorca wilde me ook, maar ik wou liever wachten. Ik wist dat Antwerp geinteress­eerd was en ik wilde liever naar de Belgische eerste klasse (dan de Spaanse tweede klasse, red.). Ik had van

Dylan (Batubinsik­a, red.) ook veel goeds gehoord.”

Intussen traint Habran al sinds november mee bij Antwerp, wat ervoor moet zorgen dat hij er straks sneller staat. “Het is een voordeel dat ik al zo lang meetrain. Ik ken de spelers, weet wat de coach verlangt,… Ik ben klaar om de competitie aan te vatten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium