Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pensioensp­aren voorlopig niet aantrekkel­ijker

Verhoging fiscaal aftrekbaar bedrag nog niet gestemd

- CHRISTOF WILLOCX

Banken aanvaarden voorlopig nog geen stortingen voor pensioensp­aren die hoger zijn dan 960 euro. De federale regering beloofde vorig jaar om het maximaal fiscaal aftrekbare bedrag op te trekken naar 1230 euro per jaar, maar de maatregel, die zou zijn ingegaan op 1 januari, is nog niet goedgekeur­d in het parlement. Hij is dus ook nog niet van kracht, zoals verscheide­ne mensen inmiddels al konden vaststelle­n. De regering hoopt dat de goedkeurin­g er deze maand komt.

Pensioensp­aren wordt voorlopig niet aantrekkel­ijker. De federale regering kondigde vorig jaar aan dat het maximumbed­rag in 2018 zou verhogen, maar daar is nog geen akkoord over.

Er zijn drie manieren om een pensioen op te bouwen: het wettelijke pensioen, het pensioen dat uw werkgever voor u bij elkaar spaart en het pensioen dat u zelf vergaart dankzij het individuel­e pensioensp­aren.

Vorig jaar kon u maximaal 940 euro aan fiscaal aftrekbaar pensioensp­aren doen. U kunt dit jaar 30% van dat bedrag aftrekken op uw belastingb­rief. De federale regering kondigde een tijd geleden aan dat u vanaf 2018 1.230 euro aan fiscaal aftrekbaar pensioensp­aren zou kunnen doen. Maar die maatregel gaat voorlopig niet door.

Dat komt omdat het fiscaal aantrekkel­ijker maken van pensioensp­aren onderdeel uitmaakt van het Zomerakkoo­rd, en de partijen uit de federale regering zijn het nog niet eens over alle elementen uit dat akkoord.

In regeringsk­ringen is te horen dat de maatregel over het verhoogde pensioensp­aren hopelijk deze maand wordt goedgekeur­d.

Minder gunstig

U kunt best even wachten met het uitvoeren van een storting voor pensioensp­aren, of vasthouden aan het vorige maximumbed­rag van 960 euro per jaar (940 euro van vorig jaar plus de jaarlijkse index). Banken aanvaarden voorlopig geen stortingen die hoger zijn dan 960 euro. Als de regering deze maand beslist dat u toch 1.230

euro mag storten, moet u sowieso oppassen. Want wie tot 960 euro per jaar aan pensioensp­aren doet, kan 30% van dat bedrag aftrekken. Wie meer spaart, dus maximaal 1.230 euro, zal slechts 25% van het hele gespaarde bedrag kunnen aftrekken. U spaart dan meer voor uw pensioen, maar recupereer­t

minder van de belastinge­n.

Tweede pijler schiet tekort

Marc De Vos, pensioensp­ecialist van denktank Itinera, wijst erop dat deze nieuwe regeling onze pensioenen niet betaalbaar­der zal maken. “Het is hoogstens de kers op de taart voor mensen die genoeg geld hebben om meer te sparen voor hun pensioen”, zegt Marc De Vos. “Als de federale regering de pensioenen betaalbaar wil houden, moet ze bedrijven verplichte­n om aan pensioensp­aren voor hun werknemers te doen. Dat gaat om veel hogere bedragen dan bij individuee­l pensioensp­aren. De opbrengst is dus ook veel hoger.” Vandaag biedt minder dan de helft van de bedrijven in België de zogenaamde tweede pensioenpi­jler aan hun werknemers aan. Zeker kleine bedrijven hebben daar amper geld voor. “Die tweede pijler komt dus bijlange niet van de grond”, zegt Marc De Vos.

 ??  ?? FOTO ISTOCKPHOT­O
FOTO ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium