Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse leerlingen opgevangen door civiele beschermin­g

-

Hevige sneeuwval zorgt ervoor dat in de Alpen verschille­nde wegen afgesloten zijn en dat er een hoog lawinerisi­co is. Een honderdtal Antwerpse leerlingen werd enkele uren opgevangen door de civiele beschermin­g.

Op verschille­nde plaatsen in de Alpen in Zwitserlan­d, Frankrijk en Italië viel maandagnac­ht zo veel sneeuw dat er een groot lawinegeva­ar ontstond. Het risico werd opgetrokke­n tot het hoogste niveau. Onder meer in het bekende Zwitserse skioord Zermatt is de hinder heel groot. Het dorp is volledig afgesloten van de buitenwere­ld. Liefst 13.000 toeristen zaten gisteren nog vast in het dorp. In de namiddag werd een deel van de toeristen met helikopter­s uit het dorp ontzet.

“Fantastisc­h opgevangen”

Ook in de volgende vallei zorgde de sneeuwval voor hinder. Een groep van meer dan driehonder­d Belgische scholieren geraakte pas na enkele uren vertraging op zijn bestemming in Zinal. Bij de groep ook twee Antwerpse basisschol­en, Sint-Stanislas uit Berchem en De Ark uit Wilrijk, samen goed voor een honderdtal leerlingen uit het zesde leerjaar. “We waren dinsdagoch­tend om 9u aangekomen in Sierre en zouden daar normaal de bus naar Zinal ne- men”, vertelt Joris Zwysen, leraar van het Sint-Stanislasc­ollege.

De scholen kregen de begeleidin­g van Openluchtk­lassen vzw en vernamen al snel dat de sneeuwval in combinatie met de felle wind voor groot lawinegeva­ar zorgde. “We zijn door de ci- viele beschermin­g opgevangen in een sporthal in Sierre”, aldus Zwysen. “We moeten echt wel benadrukke­n dat dat fantastisc­h geregeld werd. Ze zorgden voor koekjes, chocolade en ijsthee en ’s middags werd spaghetti gemaakt.”

Rond 15u was de weg naar het skioord vrijgemaak­t en veilig bevonden. “Tegen 16u waren we allemaal boven”, zegt Zwysen. “Enkele uren later dan gepland, dat wel. Maar het belangrijk­ste is dat we nu allemaal veilig naar boven konden vertrekken.”

 ?? FOTO'S EPAEFE, RR ?? Vanuit Zermatt werden toeristen per helikopter geëvacueer­d. Kleine foto: de civiele beschermin­g organiseer­t voor Belgische scholieren opvang in de sporthal van Sierre.
FOTO'S EPAEFE, RR Vanuit Zermatt werden toeristen per helikopter geëvacueer­d. Kleine foto: de civiele beschermin­g organiseer­t voor Belgische scholieren opvang in de sporthal van Sierre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium