Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kapper-oplichter moet de cel in

Walter C. (58) overtuigde tientallen klanten om te investeren in fictieve belegginge­n

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de Hoevense dorpskappe­r Walter C. (58) veroordeel­d tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, wegens grootschal­ige oplichting met belegginge­n.

Ooit was hij een populaire kapper in Hoevenen (Stabroek), maar tegenwoord­ig is Walter C. persona non grata in het polderdorp. In zijn salon verzorgde hij niet alleen het kapsel van zijn klanten, hij wierp zich ook op als beleggings­adviseur. Met zijn vlotte babbel wist hij vermogende klanten te overtuigen om hun spaarcente­n aan hem toe te vertrouwen. Hij beloofde hen rendemente­n die opliepen van 25 tot 33%. Te mooi om waar te zijn. Maar omdat Walter C. sporadisch wel winsten uitbetaald­e, genoot hij lange tijd een groot vertrouwen bij zijn ‘investeerd­ers’. Fraudespec­ialisten noemen deze techniek ‘ponzischem­a’.

Het verhaal van Walter C. klonk goed. Tegen klanten met spaargeld vertelde hij over een speciaal investerin­gsfonds waar hijzelf, zijn moeder en zijn zus in waren gestapt. Omdat zijn moeder uit het fonds wilde stappen en zo dreigde om haar bonus te verliezen, bood hij zijn klanten aan om in haar plaats deel te nemen in het fonds. C. schoof hen een bundel documenten onder de neus, die de indruk wekte dat ze met een echt beleggings­product te maken hadden.

2 miljoen euro

De oplichting­spraktijke­n van de dorpskappe­r bleven zo jaren duren, tot de zeepbel op een dag barstte. De rechtbank in Antwerpen becijferde dat Walter C. tussen 2004 en 2016 ongeveer 2 miljoen euro “frauduleus wist te ontlenen, goed wetende dat hij de gelden nooit zou terugbetal­en”. Het kaartenhui­s van C. begon in 2013 te wankelen, toen de 65-jarige investeerd­er L.V. klacht indiende tegen de kapper. Hij had hem bijna 500.000 euro toevertrou­wd, maar wanneer hij zijn geld terugvroeg, diste Walter C. telkens een nieuw verhaal of excuus op om niet te moeten terugbetal­en. Uiteindeli­jk kreeg L.V. slechts 16.000 euro terugbetaa­ld.

Tijdens het proces stelden zich ongeveer 24 gedupeerde­n burgerlijk­e partij. Zij leden voor honderddui­zenden euro schade. In totaal maakte Walter C. ongeveer veertig slachtoffe­rs voor een totale buit van bijna 2 miljoen euro. De rechtbank veroordeel­de Walter C. uiteindeli­jk tot de verbeurdve­rklaring van 1,1 miljoen euro. C. moet ook zijn slachtoffe­rs terugbetal­en, maar de kans is zeer klein dat de mensen hun geld ooit zullen terugzien.

Parkinson

C. lijdt aan een ernstige vorm van de ziekte van Parkinson. De rechtbank hield bij het bepalen van de strafmaat rekening met de precaire gezondheid­ssituatie van de oplichter, maar stuurt hem wel terug naar de gevangenis. De rechtbank veroordeel­de hem tot een gevangenis­straf van vier jaar, waarvan de helft effectief. “C. hield totaal geen rekening met de eigendomsr­echten van zijn slachtoffe­rs. Door zijn praktijken veroorzaak­te hij grote financiële schade.”

 ?? FOTO RR ?? Walter C. krijgt vier jaar cel, waarvan de helft effectief.
FOTO RR Walter C. krijgt vier jaar cel, waarvan de helft effectief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium