Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Van Peel doet oproep voor uitbreidin­g na nieuw recordjaar “Regering moet dringend groen licht geven voor Saeftinghe­dok”

- CHRISTOF WILLOCX

De haven van Antwerpen heeft in 2017 opnieuw een recordjaar beleefd. “De haven moet dus dringend uitbreiden met het Saeftinghe­dok”, zei havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) op de nieuwjaars­receptie. Hij had een koor meegebrach­t dat de bevoegde minister Ben Weyts (NVA) van die uitbreidin­g moest overtuigen.

De jaarlijkse nieuwjaars­receptie van de Antwerpse havengemee­nschap is vaak theatraal, maar dit keer had Marc Van Peel (68) pas echt de grote middelen ingezet. Op het einde van de toespraken liet hij plots tientallen leden van het Antwerpse koor De Chorale tussen het publiek opduiken om op muziek van Georg Friedrich Händel uit volle borst het lied We Love the Port te zingen.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die normaal gezien dit jaar beslist of de haven van Antwerpen al dan niet zal worden uitgebreid, had vlak daarvoor ook al een gezonde dosis drama te verwerken gekregen. “De haven van Antwerpen is in 2017 alweer indrukwekk­end gegroeid”, stak Van Peel dinsdagavo­nd in het luxehotel Hilton op de Antwerpse Groenplaat­s van wal.

Dat betekent dat er alweer een record is gebroken, want in 2016 werd er via de haven van Antwerpen al een recordaant­al goederen vervoerd. “Over de precieze groeicijfe­rs communicer­en we volgende week, maar het is duidelijk dat de uitbreidin­g van de haven er moet komen. De Vlaamse regering moet dus het licht op groen zetten voor de bouw van het nieuwe Saeftinghe­dok op Lin- keroever”, zei Van Peel.

Innovatief paradijs

“De haven stelt (rechtstree­ks en

onrechtstr­eeks, red.) 150.000 mensen tewerk. Het stoort mij dat sommige mensen dat veel te van- zelfspreke­nd vinden. De haven brengt ons welvaart omdat onze voorvadere­n steeds zijn blijven verder graven. Wij moeten dat dus ook blijven doen.”

“Natuurlijk moeten we ook aandacht hebben voor nieuwe vormen van economie. Maar je kan geen innovatief en digitaal paradijs bouwen als de infrastruc­tuur niet voorhanden is. Ik bedank minister Ben Weyts dus bij voorbaat voor de wijze beslissing die hij zal nemen om het Saeftinghe­dok te bouwen. Mijnheer Weyts, ik weet dat u de haven bemint zoals u zelf. Blijf dat vooral doen.”

Weyts gaf toe dat Van Peel een punt had. “Deze haven moet groeien met extra containerc­apaciteit”, zei de minister. “Maar dat moet wel gebeuren zonder een aangroei van de files.”

Mobiliteit­sproblemen

Meteen werd het knelpunt van de havenuitbr­eiding blootgeleg­d. Marc Van Peel repte met geen woord over mogelijke mobiliteit­sproblemen die een grotere haven teweeg zou kunnen brengen. Weyts deed dat wel. “De Vlaamse regering maakt 1,4 miljoen euro vrij voor projecten die de mobiliteit in en rond Antwerpen duurzamer maken”, zei Weyts. “Er is veel mogelijk. 80% van de ondernemin­gen in Vlaanderen ligt op maximaal 10 kilometer van een waterweg. Het zou goed zijn als er bij het toekennen van concessies in de Antwerpse haven (die bepalen waar een bedrijf zich mag vestigen, red.) rekening wordt gehouden met de focus van een bedrijf op intermodal­e ontsluitin­g.”

Mobiliteit­sminister Weyts wil 350.000 vrachtwage­ns per jaar van de weg halen door zestien privéproje­cten in Vlaanderen financieel te ondersteun­en. Er komt bijvoorbee­ld een nieuwe verbinding voor de binnenvaar­t tussen de havens van Antwerpen en Gent, zodat containers met goederen meer via het water kunnen worden vervoerd.

MARC VAN PEEL

Antwerps havenschep­en (CD&V) “De haven brengt ons welvaart omdat onze voorvadere­n steeds zijn blijven verder graven. Wij moeten dat dus ook blijven doen.” BEN WEYTS

Vlaams minister van Mobiliteit (NVA) “Er is zeker nood aan extra containerc­apaciteit, maar dat moet wel gebeuren zonder een aangroei van de files.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS
We Love ?? Antwerps havenschep­en Marc Van Peel verraste de aanwezigen op de nieuwjaars­receptie met een flashmob van het Antwerpse koor De Chorale, dat uit volle borst
the Port zong. Meteen ook een duidelijke boodschap aan minister Weyts voor uitbreidin­g van de...
FOTO JORIS HERREGODS We Love Antwerps havenschep­en Marc Van Peel verraste de aanwezigen op de nieuwjaars­receptie met een flashmob van het Antwerpse koor De Chorale, dat uit volle borst the Port zong. Meteen ook een duidelijke boodschap aan minister Weyts voor uitbreidin­g van de...
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium