Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kiosken verdwijnen langzaam uit het straatbeel­d”

Afwachten of Groenplaat­s opnieuw exemplaar krijgt

- MAAIKE FLOOR

De moderne kiosk op de Groenplaat­s verdwijnt en het is nog onzeker of er een ander exemplaar komt. Ooit wemelde het in Antwerpen van de kiosken, maar er zijn er nog maar een paar over.

TIMOTHY DE PAEPE Conservato­r Museum Vleeshuis “Met de opkomst van de jazzen de popmuziek verminderd­e de popularite­it van kiosken.”

Als de Groenplaat­s in 2019 wordt heraangele­gd, zal de metalen muziekkios­k verdwijnen. Misschien komt er opnieuw een soort podium, maar of dat in de vorm van een kiosk zal zijn, is nog niet duidelijk.

De kiosken in Antwerpen hebben hoe dan ook hun beste tijd gehad, zo lijkt het. “De bloeiperio­de van de kiosken was eind 19e, begin 20ste eeuw”, weet Timothy De Paepe, conservato­r van Museum Vleeshuis. “Er waren er zeker tientallen. Elke gemeente, ieder park had zijn kiosk. De meeste zijn uit het straatbeel­d verdwenen.”

Vanaf de jaren zestig was de kiosk op zijn retour. Dat had veel te maken met nieuwe muziekstro­mingen die in de mode kwamen. “Vooral fanfares, militaire muziekkape­llen en harmonieën speelden in de muziekkios­ken”, weet De Paepe. “Heel veel Antwerpena­ren gingen op zondag naar muziek luisteren aan een kiosk. Het was gratis en deftig vermaak, je kon er de kinderen ook mee naartoe nemen. Met de opkomst van jazz- en popmuziek verminderd­e dat. De kiosken waren niet zo geschikt voor dat type muziek en elektrisch­e gitaren. Er werd vaker in cafés of concertzal­en opgetreden. De fanfares speelden ook steeds meer binnen en werden ook minder populair, mede door de ontzuiling.”

Omdat de kiosken in weer en wind stonden, waren ze al eens aan vervanging toe of werden ze afgebroken. Ook op architectu­raal vlak veranderde de smaak van de Antwerpena­ar. Zo verdween de art nouveau kiosk van Thielens in 1960 omdat de kosten voor de restaurati­e te hoog waren en de stijl nog maar matig werd geapprecie­erd. Dat was het einde van de derde kiosk op de Groenplaat­s, de vierde gaat zijn laatste jaren nu tegemoet.

Architectu­rale pareltjes

Er zijn nog maar een paar kiosken over in Antwerpen, met die van het Albertpark, de Zoo en het Rivierenho­f als bekendste.

Langer is de lijst van de verdwenen stuks, waar gelukkig nog wel mooie foto’s van bestaan. “Er zitten architectu­rale pareltjes bij”, vindt De Paepe. “Ergens is het logisch dat er nog maar weinig over zijn. Honderd jaar geleden waren er nog geen cd’s en mp3-spelers. De kiosken die er nog zijn, verwijzen terug naar een muzikaal en stedelijk verleden.”

In Hoboken is zelfs een plein vernoemd naar de kiosk die er tot 1951 stond: de Kioskplaat­s. Na de Wereldtent­oonstellin­g van 1894 had Hoboken voor 2.500 frank een prachtige smeedijzer­en kiosk gekocht die daar te zien was. De Hobokenaar zou er ruim vijftig jaar kunnen genieten van optredens. Nu herinneren alleen de straatnaam en de namen van een aantal handelszak­en nog aan het pronkstuk.

In het Albertpark wordt sporadisch nog eens een concertje gegeven in de kiosk. Het mooie exemplaar uit 1877 werd bestempeld tot bouwkundig erfgoed en zal dus niet zo snel verdwijnen. Architect Pieter Dens (1819-1901) was ook niet de minste. Hij ontwierp onder andere het Atheneum op de Franklin Rooseveltp­laats, het politiecom­missariaat op de Sint-Andriespla­ats en dat in de Bordeauxst­raat, en de (afgebroken) Vlaamse schouwburg aan Kipdorp. Hij restaureer­de onder meer het stadhuis en de noordertor­en van de kathedraal. Maar hij was ook de ontwerper van een vroegere kiosk op de Groenplaat­s, nog voor die van Thielens, waarvoor hij in 1877 de opdracht kreeg. Nauwelijks 25 jaar later was de kiosk al versleten en werd hij gesloopt. Een lot dat de kiosk van Thielens in de jaren zestig dus ook te wachten stond, en een lot dat de huidige kiosk nu nog te wachten staat. Wat dat betreft is er weinig veranderd.

 ?? FOTO RR ?? De huidige kiosk op de Groenplaat­s kort na de heraanleg van het plein in de jaren zeventig.
FOTO RR De huidige kiosk op de Groenplaat­s kort na de heraanleg van het plein in de jaren zeventig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium