Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dan ben ik van mijn hoogtevree­s af, dacht ik”

‘Thuis’acteur Mathias Vergels beklimt dam die 42 meter hoger is dan Antwerpse kathedraal

-

Zwaar geplaagd worden door hoogtevree­s en toch de hoogste klimmuur ter wereld willen bedwingen: Thuisacteu­r Mathias Vergels (25) weet nog altijd niet wat hem bezielde toen hij Saartje Vandendrie­ssche uitdaagde in haar Eénprogram­ma

Op De Man Af.

Neem de kathedraal van Antwerpen en tel daar nog 42 meter bij: dan zit je aan de 165 meter die Mathias Vergels te wachten stond in Op De Man Af. De Thuisacteu­r mocht in Zwitserlan­d samen met Saartje Vandendrie­ssche Spider-Man uithangen op de dam van het meer van Luzzone, waar meer dan 650 grepen op de klimmer wachten.

Een kleintje voor ervaren klimmers, wat Mathias Vergels voor alle duidelijkh­eid niet is. Meer nog: als het over muurklimme­n gaat, geeft de acteur toe dat hij dat “ooit eens heeft gedaan, een keer”. Bovendien omschrijft hij zichzelf als “totaal niet sportief” én heeft hij last van hoogtevree­s.

Niet zomaar een beetje trouwens: “Ik heb daar echt nachtmerri­es over. Geen idee hoe dat komt, maar op een balkon durf ik niet naar beneden te kijken. Die hoogtevree­s vertaalt zich ook in vliegangst. Ik heb met mijn ouders de helft van de wereld gezien, maar nu stap ik veel minder vaak op een vliegtuig.”

“Kans om ervan af te raken”

Mathias Vergels dacht dat hij Saartje Vandendrie­ssche op een klimmuur wel kon verslaan, maar waarom voor die uitdaging kiezen als je hoogtevree­s hebt? “Dit was een uitgelezen kans om ervan af te raken, om mezelf te testen. Onder begeleidin­g van een profession­ele klimmer ben ik beginnen trainen. Niet simpel, want zonder brevet kom je de grotere klimzalen niet in.”

“De eerste training was trouwens verschrikk­elijk. Ik moest met een hoogtewerk­er naar het hoogste punt van de klimmuur, uit die hoogtewerk­er klimmen en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium