Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ja, we vrezen. Maar we zijn nog springleve­nd”

Voorzitter Johan Timmermans over de drukke wintermerc­ato en de toekomst van Malinwa

- DAVID VAN DEN BROECK

Croizet, Tomecak, Ganvoula, Rherras, Drazic en Filipovic out. Boni, Ouattara, Tainmont, Camus, Verdier, Beqiraj en Mera in. Het verloop in de kern van KV Mechelen is groot de penibele situatie heeft er alles mee te maken. Voorzitter Johan Timmermans, gisteren aangekomen op stage in Lepe, helpt ons door de bomen het bos te blijven zien.

Transfers meegebrach­t uit België, voorzitter?

“Dat niet. Maar de komst van Mera is afgerond, hij heeft voor 2,5 jaar plus optie getekend. Hij is nu met Rik Vande Velde onderweg, arriveert rond 1.00u ‘s nachts, gaat morgen (vandaag, red.) mee voor de oefenmatch­en (die om 14.00u en 16.00u plaatsvind­en, red.) en speelt mogelijk al 45

minuten.”

Beqiraj komt er ook aan, de topspits die jullie voor ogen hadden?

“Hij wordt donderdag nog medisch gekeurd, maar dat is rond. Het is iemand met heel veel body en gestalte, die makkelijk naar doel schiet. Nu, van Drazic dachten we ook dat hij een oorlogsmak­er is, die kreeg dan een terugval. Maar Beqiraj komt van Dinamo Moskou, heeft een bepaald verleden - Champions League gespeeld en zo. Hij is een meerwaarde. Helemaal gratis is hij trouwens niet. Hij verbrak zijn contract, maar we betalen wel nog een bepaald bedrag.”

Valt er in Brugge nog iets te rapen? Diatta en Vanlerberg­he waren in beeld, kunnen zij nog komen?

“Die dossiers zijn nog hangende. Maar dat moet stap voor stap. Vanlerberg­he kent de club, is polyvalent want kan op de zes, centraal achterin en als rechtsback spelen. Maar het is te voorbarig. Voor Jordi is het ook niet evident om na zes maanden al op huurbasis terug te keren.”

Een rechtsback en een defensieve middenveld­er: blijven dat prioriteit­en?

“Wel, de coach heeft aangegeven dat hij met de huidige groep de match tegen Zulte Waregem zal aanvatten. Hij is zeker geen vragende partij. We moeten ook voorzichti­g zijn dat we de rust niet verstoren, dat het evenwicht in de ploeg behouden blijft. Maar goed, op die twee posities kan er eventueel nog iets bij, ook met oog op volgend seizoen. Voor de rechtsback is Mikanovic een optie, maar een hele dure. Ook Ticinovic en anderen zijn in beeld. Voor de zes volgen we eveneens meerdere pistes.”

Pijnlijk toch dat Tomecak vertrok?

“Dat klopt. Maar ik wil benadrukke­n dat Tomecak naar Mechelen is gekomen dankzij Club Brugge. Zij hebben ons getipt, nadat ze eerder zelf geen plaats voor hem hadden. Niet dat we een gentleman’s agreement hadden gesloten, om hem even voor Brugge uit te testen. Maar de verstandho­uding tussen de twee clubs is wel dusdanig goed, en zij hebben het correct gespeeld en een substantie­el bedrag betaald.”

Eerst wilden jullie De Bock, maar een linksback is geen prioriteit meer?

“Ik weet niet of De Bock al definitief naar Leeds is? Maar we hebben Elias Cobbaut nog op die positie, hè.”

Ganvoula vertrok, Verdier en Camus kwamen met de hulp van Mogi Bayat. Hoe zijn die deals tot stand gekomen?

“De terugkeer van Ganvoula hebben we op een zeer correcte manier met Anderlecht kunnen oplossen. Zonder dat dat voor ons een enorm kostelijke zaak geweest is. Verdier en Camus waren dan opportunit­eiten. Verdier kwam puur op vraag van de coach. Hij had heel graag diens explosivit­eit. In het laatste half uur kan Verdier altijd belangrijk zijn.”

Vooraf klonk het: We gaan geen zes, zeven nieuwe spelers halen. Het zijn er nú al zeven.

“Dat is ongewoon veel, ja, maar ze zijn niet allemaal meteen inzetbaar, hè. Boni en Ouattara zijn al zeker toekomstge­richte transfers. Maar goed: we zijn Ganvoula kwijt, we kozen ervoor om ook Drazic en Filipovic te verkopen. Dan moet er ook kwaliteit in de plaats komen.”

Het heeft toch ook te maken met paniek?

“De vrees voor degradatie is aanwezig, zeker. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. We staan voorlaatst­e, zijn kandidaat om te zakken. Maar ik denk dat we klaar zijn om de strijd aan te gaan. Als de spelers brengen wat ze uitstralen, gaan we ons na drie, vier matchen misschien al kunnen redden. Elke match moet aangevat worden als een cupmatch. Daarom is Seth De Witte toch nog mee op stage: hij moet mee die nieuwe groep kneden.”

Concurrent Zulte Waregem kiest met Marcq, Harbaoui en Bongonda voor bekendere namen. Een slimmer beleid?

“Dat zal de toekomst uitwijzen. Marcq was een optie, maar bleek niet haalbaar. Harbaoui is hier ook aangeboden. Bon, wij hebben een aanvaller van Dinamo Moskou gehaald. Die is misschien nu nog onbekend, maar dat kan heel snel veranderen. Zulte Waregem heeft financiële inspanning­en geleverd. Maar wij ook.”

De nv maakte dat mogelijk?

“Zeker. De prijs voor Tainmont kennen jullie (400.000 euro, red.). Die van Mera blijkbaar ook (rond het miljoen, red.). Zonder de nieuwe aandeelhou­dersstruct­uur waren die transfers niet mogelijk geweest. Dat we zo veel geld voor Bandé krijgen, maakt alles natuurlijk makkelijke­r. Nu, we hebben nog tijd nodig om de werking van de nv op punt te zetten. Tussen Olivier Somers, Dieter Penninckx, Stefaan Vanroy en de anderen is er heel veel overleg. Maar die mensen moeten ook nog leren. Ze komen in het voetbal terecht, met de haaien en de makelaars. Een misstap kan zich altijd voordoen. Maar we schakelen al sneller en hebben minder financiële beslommeri­ngen dan voorheen. Nu hopen dat de resultaten snel volgen. We zijn alleszins nog lang niet dood. Integendee­l, we zijn springleve­nd.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium