Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Misschien rij ik Roubaix wel met een gsm in mijn achterzak. Kan ik Boonen bellen”

wil met MilaanSanr­emo en ParijsRoub­aix collectie van vijf monumenten volledig maken

- HUGO COOREVITS

Geschieden­is schrijven: daar is het Philippe Gilbert nu om te doen. Na Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck wil hij de vierde renner ooit worden die alle vijf de wielermonu­menten won. “Alleen MilaanSanr­emo en ParijsRoub­aix ontbreken nog”, zegt de nieuwe patron van Quick.Step Floors. “Als kind wilde ik dat al. Ondertusse­n is het een realistisc­he jongensdro­om, ook al wordt het niet makkelijk.”

De nieuwe patron

De koning is dood, lang leve de koning. Dat was zowat het verhaal van de ploegvoors­telling van Quick.Step Floors in Calpe: de voorbije vijftien jaar zoog Tom Boonen altijd alle media-aandacht naar zich toe. Nu was het Gilbert die op de 28ste verdieping van het Suitopia Hotel, hoog boven de Spaanse kustlijn, con brio de rol van zijn gestopte generatieg­enoot overnam. Tijdens de presentati­e werd de ex-wereldkamp­ioen ook als allerlaats­te aan het woord gelaten. “Dat is altijd een heel speciaal gevoel”, gaf de 35-jarige veteraan van Quick.Step Floors toe. “Ook al omdat dit ’s werelds beste ploeg is in de klassieker­s, de koersen die ik het liefst rijd. Het speelde natuurlijk mee dat ik vorig jaar meteen tot twee keer toe toesloeg in topkoersen. Dan krijg je meteen veel meer respect. En ook al is niet alleen Tom weg – ook Kittel, Trentin, enzovoort vertrokken – onze groep is nog altijd heel sterk. Ik voel me hier heel goed.”

De loterijspe­ler

Niet dat Gilbert na zijn krachtpats­erij in de Ronde van Vlaanderen en een al even indrukwekk­ende Amstel Gold Race op zijn 35ste van plan is om stilaan uit te bollen. Milaan-Sanremo op 17 maart is de eerste afspraak. “Dat wordt een belangrijk­e dag. Het is de moeilijkst­e klassieker om te winnen, maar onze Eddy Merckx is er wel zeven keer in geslaagd. Blijkbaar is het toch niet zo moeilijk...

(schatert) Ik werd in 2008 en 2011 derde, werd in 2007 met Riccó op 1,1 kilometer van de streep teruggepak­t… Het frustreren­de is dat je je er ongenaakba­ar kan voelen, maar toch niet in de eerste tien eindigt. Het is anders dan in Luik of in Lombardije, waar de sterkste altijd wint.”

De kasseivret­er

Verleden jaar al wilde Philippe Gilbert in de roes na de Ronde van Vlaanderen alsnog Parijs-Roubaix rijden, maar toen hield Patrick Lefevere hem aan zijn programma. Hij won een week na de helletocht de Amstel. Nu staat 8 april even rood omcirkeld als 17 maart. Ook al heeft de ex-jeugdcross­er slechts één Parijs-Roubaix gereden, elf jaar geleden. “Dat was bij Française des Jeux en dan nog zonder ambities. Maar ik heb wel veel naar de voorbije edities gekeken, dat wel. Het gebeurt dikwijls op dezelfde plaatsen. En met Steels, Peeters en Lefevere hebben we in de staf voldoende metier. Ik vind ook dat ik in mijn carrière een heel logische keuze heb gemaakt. Eerst wilde ik Luik en Lombardije winnen omdat je daar lichter voor moet zijn en moet kunnen klimmen. In de Ronde en Roubaix gaat het meer om de power, daar moet je sterk zijn. Omdat ik meer aankan dan alleen deze klassieker, wachtte ik, alleen al om het risico op valpartije­n, zo lang om deze topkoers te rijden. Misschien moet ik Parijs-Roubaix wel met een gsm in de achterzak rijden om Tom Boonen om advies te vragen.

(schiet in de lach) Sinds hij gestopt is, hoorde ik hem nog niet. Hij is met andere dingen bezig. Dat is logisch. Ik hoop wel dat Boonen naar Roubaix komt kijken.”

De ervaren gids

Gilbert slaapt op deze stage samen met het 22-jarige Britse klimmertje James Knox, een neoprof. “Ik vind het tof dat hier de beste talenten van de wereld rijden. Ik probeer ook altijd een voorbeeld te zijn voor de jonge kerels. Dat begint met goesting te tonen en zelf keihard gemotiveer­d te gaan trainen, maar ook aan te duiden hoe belangrijk sociale media zijn voor onder andere de sponsors. Als de jongeren erom vragen, geef ik advies. Als ik over tien jaar in de zetel naar de koers lig te kijken, kan ik zeggen: Ik lag nog op de kamer met dat kereltje, ondertusse­n heeft hij al vijftig overwinnin­gen.”

De nederige helper

Gilbert weigert op de feiten vooruit te lopen, maar het lijkt erop dat hij ‘zijn’ thuiskoers­en, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik volledig in steun van Alaphilipp­e zal rijden. “Het is te vroeg om daarover te spreken. Alles hangt af van hoe zwaar het voorjaar dan al was. Als het koud is, regent en hard waait, dan kan het zijn dat je pas de dinsdag gerecupere­erd bent van een topkoers. Dat maakt dat je misschien minder reserve hebt voor de Ardennen. Maar ik

Philippe Gilbert “Sanremo is de moeilijkst­e klassieker om te winnen, maar Merckx is er wel zeven keer in geslaagd. Blijkbaar is het toch niet zo moeilijk...” Philippe Gilbert “Je gaat me niet horen zeggen dat ik direct stop als ik in mijn opzet slaag om die twee mooie koersen te winnen.”

ben geen kerel die fysiek en mentaal alleen toeleeft naar Parijs-Roubaix. Ik wil ook nog andere koersen winnen dit jaar en ook een grote ronde rijden. Het enige dat vaststaat, is dat ik in Murcia begin en aansluiten­d de Ronde van de Algarve rijd voor het Belgische openingswe­ekend. Ik ben trouwens heel blij dat de jonge renners met de vernieuwde Omloop Het Nieuwsblad nu eindelijk de kans krijgen om op het mythische parcours van de vroegere Ronde te koersen.”

De eeuwige aanvaller De gewezen wereldkamp­ioen is blij dat hij in de herfst van zijn carrière eindelijk in een ploeg zit die niet alleen World-Tourpunten sprokkelt, maar ook koerst om te winnen. “Dat doen we altijd en overal. In een grote ronde hebben we geen kandidaat-eindwinnaa­r, maar elke dag hebben we iemand die kan winnen. Dat is onze sterkte. De ene dag werk je voor renner X, en de volgende rit werkt X voor jou. We koersen ook altijd heel agressief. Nog een geluk dat wij in het peloton zitten, anders reden ze elke dag twee aan twee tot de finish om te sprinten. Er wordt te veel gecontrole­erd gekoerst, misschien is het goed dat er straks maar zeven renners per ploeg zijn in de klassieker­s.”

De altijd hongerige veteraan Toen Gilbert vorig jaar overstapte van BMC naar Quick.Step Floors, leek het erop dat hij nog drie jaar op World-Tourniveau zou rijden en daarna nog wat zou gaan afbouwen in een kleinere ploeg. Gisteren sprak Gilbert heel andere taal. “Ik heb er zelfs nog geen moment over nagedacht of ik bij Patrick Lefevere mijn carrière beëindig. Ik voel me nog heel jong in het hoofd. Ook al omdat ik mooie doelen voor ogen heb. Je gaat me ook niet horen zeggen dat ik direct stop als ik in mijn opzet slaag om die twee mooie koersen te winnen. Dit blijft toch een mooi werk en een sport die ik supergraag doe. Wie weet of ik nog op mijn veertigste koers? Al word ik wel geen tweede Rebellin (die op zijn 46ste nog altijd koerst, red.), da’s extreem lang.”

 ?? FOTO BELGA ?? Philippe Gilbert rijdt met een brede lach rond in Calpe. “Ik voel me goed bij Quick.Step Floors.”
FOTO BELGA Philippe Gilbert rijdt met een brede lach rond in Calpe. “Ik voel me goed bij Quick.Step Floors.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium