Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brexit: nieuwe start, zelfde geklungel

- DOMINIQUE MINTEN

De Britse premier May heeft haar regering flink opgeschud om het cruciale Brexitjaar goed in te zetten. Helaas verliep de communicat­ie niet vlekkeloos.

Theresa May kan zich geen nieuw rampjaar veroorlove­n. Om aan te tonen dat ze de touwtjes stevig in handen heeft, besliste de Britse premier haar re- geringsplo­eg grondig te herschikke­n. En dus was het in Downing Street 10 een komen en gaan van Conservati­eve bewindslie­den. Ook in Brussel werd de herschikki­ng met belangstel­ling gevolgd. Het schuiven met de poppetjes zou iets kunnen zeggen over de richting die May uit wil gaan tijdens de tweede ronde van de Brexit-onderhande­lingen in de herfst van dit jaar. Zouden de zachte Brexiteers opnieuw meer invloed krijgen?

De aanstellin­g van David Lidington als nieuwe vicepremie­r kan in die richting wijzen. Lidington, tot nog toe minister van Justitie, vervangt Damien Green die in de nasleep van het #MeToo-schandaal de handdoek in de ring moest werpen. Lidington is altijd een forse tegenstand­er van de Brexit geweest. Dat hij de nieuwe rechterhan­d van May wordt, kan gezien worden als een signaal dat Londen een gematigde Brexit-koers wil varen en zeker niet zal aansturen op een ‘no deal’.

Banenverli­es beperkt

Het gerucht ging de ronde dat May op het Brexit-kabinet een staatssecr­etaris wilde installere­n die zich speciaal moest bezighoude­n met het scenario waarbij er geen akkoord zou komen. Daarmee zou ze Brussel willen zeggen dat ze niet bang is om de onderhande­lingen op te blazen en uit de EU te stappen zonder nieuw handelsakk­oord. Maar een naam voor de man of vrouw die de noodscenar­io’s daarvoor moest voorbereid­en, kwam er maandag niet.

Of May in staat is een goede deal uit de brand te slepen, blijft de Britten erg verdelen. Toch zit het vertrouwen lichtjes in de lift. 37% zegt er vertrouwen in te hebben. Dat is een stijging met 3%. Maar de helft is er nog altijd van overtuigd dat het May niet zal lukken en ruim 60% vindt nog altijd dat ze de onderhande­lingen slecht aanpakt.

Uit de City kwam eerder geruststel­lend nieuws over de gevolgen van de Brexit. Mogelijk zal het banenverli­es beperkt blijven, aldus Jeremy Browne, de EU-gezant van de Britse banksector. Hij begint aan een maandenlan­ge rondreis door de Europese lidstaten om te bekijken hoe de samenwerki­ng tussen de EU en Londen na de Brexit kan blijven verlopen.

Mays herschikki­ng bleek uiteindeli­jk minder ingrijpend dan verwacht. De vier zwaargewic­hten in de regering blijven gewoon op post: Boris Johnson op Buitenland­se Zaken, David Davis op Brexit, Philip Hammond op Financiën en Amber Rudd op Binnenland­se Zaken.

“Chaos regeert”

May slaagde er bij de benoemings­carrousel wel weer in een blunder te begaan. Er moest ook een nieuwe partijvoor­zitter benoemd worden. Die taak zou gaan naar

Chris Grayling, de minister van Transport. Op de officiële twitteracc­ount van de partij werd Grayling gefelicite­erd, maar dat bleek voorbarig. Niet Grayling, maar Brandon Lewis, de minister van Immigratie, zal de partij gaan leiden. De felicitati­etweet werd snel verwijderd. Het leverde May hoongelach op bij de ‘bevriende’ pers. “Mays herschikki­ng verandert in chaos”, kopte de conservati­eve website The Spectator. “Chaos regeert”, klonk het bij The Telegraph.

Hoe aangetast haar gezag is, bleek ook uit haar mislukking om minister van Gezondheid­szorg Jeremy Hunt een nieuwe post te geven. Hunt weigerde te vertrekken, praatte een uur lang op May in en mocht uiteindeli­jk blijven. Minister van Onderwijs Justine Greening verzette zich urenlang tegen een overstap naar Werk en Pensioenen en nam uiteindeli­jk ontslag.

In de aanloop naar de herschikki­ng kreeg May ook een flinke tegenvalle­r te verwerken. Haar minister voor Noord-Ierland, James Brokenshir­e, kondigde aan dat hij om gezondheid­sredenen ontslag neemt. Die post heeft aan gewicht gewonnen. Noord-Ierland zit al bijna een jaar zonder regering en wordt weer grotendeel­s bestuurd vanuit Londen. Bovendien is de kwestie van de grens met Ierland na de Brexit nog altijd niet opgelost.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Theresa May komt aan in Downing Street. Haar herschikki­ng van de regering bleek minder ingrijpend dan verwacht.
FOTO BELGA Theresa May komt aan in Downing Street. Haar herschikki­ng van de regering bleek minder ingrijpend dan verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium