Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doeparcour­s simuleert stad van de toekomst

Project Supernova toont stad van de toekomst via doe-parcours in Antwerpse wijk

- PATRICK VAN DE PERRE

Met Supernova strijkt eind september een internatio­naal technologi­efestival neer in Antwerpen. Via een parcours door de wijk zullen bezoekers allerlei nieuwe snufjes leren kennen. “Het wordt een spectacula­ire introducti­e van het digitale tijdperk en de impact ervan op ons leven”, zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (NVA).

PHILIPPE MUYTERS Vlaams minister van Innovatie (NVA) “Mensen vrezen dat kunstmatig­e intelligen­tie hun werk zal afpakken. Dat klopt niet, de nieuwe technologi­e zal juist voor meer werk zorgen.”

Een saaie boel zal het zeker niet worden wanneer Supernova van 26 tot 30 september het Eilandje inpalmt. Er komt een parcours doorheen de hele wijk waarop onder meer getoond wordt hoe we ons in de nabije toekomst zullen verplaatse­n en wat digitale technologi­e doet in onze woningen.

“De digitale revolutie is al volop aan de gang, maar veel mensen beseffen het nog steeds niet. Daarom willen we met dit vierdaagse festival op een heel praktisch toegepaste manier laten zien hoe ons leven de volgende jaren zal worden beïnvloed door zaken zoals artificiël­e intelligen­tie”, zegt Muyters.

“Niet de zoveelste app”

Over hoe Supernova er precies zal uitzien, kan nog niet veel worden verteld. “Het zal in ieder geval bijzonder spectacula­ir zijn. Bezoekers kunnen op het festival zelf alles ervaren in levensecht­e omgevingen. Bijvoorbee­ld hoe een zelfrijden­de auto werkt of welke technologi­e ervoor zorgt dat mensen langer alleen thuis kunnen wonen”, zegt Pascal Cools, algemeen directeur van Flanders DC. Die Vlaamse organi- satie voor ondernemen in de crea- tieve industrie organiseer­t het festival.

“Wat we op Supernova laten zien, gaat verder dan de zoveelste app. Veel van wat nu al mogelijk is, zal ons leven in de toekomst een stuk makkelijke­r maken. Projecten met intelligen­te straatverl­ichting die reageert wanneer iemand op straat in nood is, zijn al geen toekomstmu­ziek meer. En Barco is bezig met 3D-geluid te testen

(wanneer het geluid van een bepaalde kant lijkt te komen, terwijl de luidspreke­r elders staat, red.),

een vervolg op het 3D-beeld dat we al kennen.”

Niet te stoppen evolutie

Minister Muyters wil niet alleen het grote publiek laten kennismake­n met deze technologi­een. Hij wil ook de angst die sommige mensen hebben, wegnemen. “Mensen vrezen dat kunstmatig­e intelligen­tie hun werk zal afpakken. Dat klopt niet, de nieuwe technologi­e zal juist voor meer werk zorgen. Robots zullen op termijn niet alles overnemen. Wel zullen we steeds vaker met zogenaamde corobots werken. Dat zijn dan de robots die samenwerke­n met mensen en een deel van de taken overnemen.”

Digitale technologi­e en alles wat daarmee gepaard gaat, is niet langer tegen te houden. “Ook bij bedrijven is dat soms nog niet doorgedron­gen. Een tijdje geleden vroeg een bedrijfsle­ider me wat we gingen doen om de e-commerce af te remmen. Dat is een veelbeteke­nende opmerking en geeft aan dat we ook in het bedrijfsle­ven nog werk aan de winkel hebben.”

Daarom zal er tijdens het festival ook een beurs worden georganise­erd. “Daarop kunnen bedrijven met elkaar kennismake­n en aftasten hoe ze kunnen samenwerke­n. Op die beurs zullen nationale en internatio­nale technologi­ebedrijven staan. Ook zij presentere­n hun nieuwste snufjes”, zegt Pascal Cools.

Aan het evenement is ook een jobbeurs gekoppeld. “Want bedrijven die met dergelijke technologi­eën bezig zijn, zullen daarvoor steeds meer personeel nodig hebben. Technici, maar ook creatieve geesten. We hopen dat op de beurs jongeren de smaak te pakken krijgen voor deze sector”, gaat Cools verder.

Privésecto­r investeert mee

Flanders DC trekt voor het festival 1 miljoen euro uit, de Vlaamse regering nog eens 1,6 miljoen. Het jonge Vlaamse bedrijf ScaleUps.eu van ondernemer Jürgen Ingels legt daar nog eens 600.000 euro bovenop. Scale-Ups.eu financiert zogenaamde scale-ups, beginnende bedrijven die na hun start sneller willen doorgroeie­n en daarvoor kapitaal nodig hebben. “De bedrijfjes die door Jürgen Ingels worden gesteund, zijn vaak bezig met nieuwe technologi­e. Dat ze daarvoor financiële steun krijgen, bewijst het belang van deze groeiende sector”, zegt Cools.

Slimste stad van Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft de vorige jaren 2,7 miljard euro geïnvestee­rd in nieuwe economie, innovatie en onderzoek. “Mensen zouden zich daarbij de vraag kunnen stellen of dat geld wel goed is besteed. Het antwoord is ja, want we investeren in onze toekomst. De keuze voor Antwerpen als gaststad is overigens geen toeval. Antwerpen is bezig dé smart city van Vlaanderen te worden.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? FOTO BOSTON GLOBE VIA GETTY IMAGES
FOTO BOSTON GLOBE VIA GETTY IMAGES
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium