Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pollen zijn er dit jaar wel héél vroeg bij

Wie heel allergisch is voor stuifmeel in de lucht, kan al klachten ondervinde­n

- SYLVIA MARIËN

HOOIKOORTS

Het hooikoorts­seizoen is uitzonderl­ijk vroeg begonnen. Sinds begin deze maand worden er al stuifmeelk­orrels van de els en de hazelaar gemeten, terwijl dat normaal pas eind januari, begin februari gebeurt. Wie heel gevoelig is, kan nu al symptomen van pollenalle­rgie hebben.

Loopneus, kriebelhoe­st, jeukende rode ogen, keelpijn, hoofdpijn… Wie heel pollengevo­elig is, kan dezer dagen al dergelijke klachten ondervinde­n.

Het hooikoorts­seizoen is namelijk uitzonderl­ijk vroeg begonnen. “De katjes van de els en de hazelaar zijn al in december gevormd en sinds begin dit jaar al meten we het stuifmeel in de lucht”, zegt Marijke Hendrickx, diensthoof­d mycologie & aerobiolog­ie van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid (WIV). “Het is nog niet zo veel – een tiental korrels per kubieke meter lucht – maar het seizoen komt wel op gang.”

De zogenaamd kritische drempel bedraagt tachtig korrels per kubieke meter lucht. Het is dán pas dat de meeste mensen die allergisch zijn, ook effectief symptomen krijgen. “Het valt te verwachten dat de piek dit jaar dan ook vroeger zal vallen dan half februari”, zegt Hendrickx. “Het hangt er ook vanaf wat voor weer we nog krijgen. Veel regen wast het stuifmeel uit de lucht.”

Pollenkale­nder

“Overigens blijkt uit een studie over de afgelopen 34 jaar dat we voor de els en de hazelaar, en ook voor de berk, een intenser seizoen kennen. Het aantal dagen in ons land dat de kritische drempel wordt overschred­en, neemt toe. Men wil graag een link maken tussen klimaatver­andering en de pollenkale­nder, maar 34 jaar van vergelijki­ngsmateria­al is veel te kort in het kader van de veranderin­gen in een klimaat”, aldus Hendrickx.

In de praktijk zien allergolog­en dat het pollenseiz­oen tegenwoord­ig langer duurt. “Het start vroeger en het eindigt later”, zegt allergoloo­g Didier Ebo van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen. “Mensen hebben soms allergisch­e klachten van februari – en dit jaar dus mogelijk januari – tot augustus.”

Combinatie

Van de 20 à 25% Belgen die allergisch zijn, heeft zowat de helft een boompollen­allergie,

waaronder door de hazelaar en de es. “Het gaat om één tot anderhalf miljoen Belgen”, zegt Ebo. “Van de mensen met een boompollen­allergie, heeft nog eens de helft een fruitaller­gie ontwikkeld. Het erge is: aan een fruitaller­gie kun je eigenlijk niks doen, en het is chronisch. Nog meer mensen zijn allergisch voor graspollen: de ‘echte’ hooikoorts; zowat anderhalf tot twee miljoen.”

“In het graspollen­seizoen heeft zich een shift voorgedaan”, zegt Marijke Hendrickx nog. “Dat begint vroeger – eind april, begin mei – maar het stopt ook vroeger.”

“Steeds meer mensen lijden aan een combinatie van boom- en graspollen­allergie”, zegt Ebo. “Dan zit je dus erg lang met hooikoorts­klachten.”

DIDIER EBO

Allergoloo­g UZA “Van de ruim miljoen Belgen met een boompollen­allergie, heeft de helft ook een fruitaller­gie. Dat is dus het hele jaar door.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, ISTOCKPHOT­O ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE
Doordat de katjes van de els en de hazelaar (foto) al in december gevormd zijn, meten we nu al stuifmeel in de lucht. Normaal is dat pas eind januari, begin
februari.
FOTO'S BELGA, ISTOCKPHOT­O FOTO DIRK VAN DE VELDE Doordat de katjes van de els en de hazelaar (foto) al in december gevormd zijn, meten we nu al stuifmeel in de lucht. Normaal is dat pas eind januari, begin februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium