Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechts helft Antwerpse gemeenten organiseer­t nog een kerstboomv­erbranding

35 van de 78 Antwerpse gemeenten en districten organisere­n evenement niet (meer)

- NATHALIE VAN LAER ELISE VERLINDEN

Kerstboomv­erbranding­en zijn een traditie en zullen wellicht niet snel verboden worden, maar ze staan wel meer dan ooit ter discussie. Na een rondvraag van uw krant blijkt dat in maar liefst 35 van de 78 Antwerpse gemeenten en districten geen kerstboomv­erbranding meer wordt georganise­erd. “Gun je kerstboom liever een tweede leven”, zegt milieuspec­ialist Jan Verheyen.

“Hout is een natuurlijk product, waardoor veel mensen geloven dat kerstboomv­erbranding­en niet slecht zijn voor het milieu”, zegt Katrien Smet, woordvoerd­er van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). “Maar bij de verbrandin­g van hout komt fijn stof vrij, wat een negatief effect heeft op de luchtkwali­teit. Bovendien brengt dit ook gezondheid­srisico’s met zich mee. De schadelijk­e impact varieert wel naargelang de weersomsta­ndigheden. Zo worden bij regen en wind de vervuilend­e luchtdeelt­jes weggespoel­d en sneller verdund.”

Hout verbranden in openlucht is in principe sowieso verboden, maar voor kerstboomv­erbranding­en wordt voorlopig nog een uitzonderi­ng gemaakt na toestemmin­g van de lokale overheden.

Tweede leven

“Het is veel beter om je kerstboom een tweede leven te gunnen dan hem in brand te steken”, klinkt het bij Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalmaats­chappij (OVAM). “Kerstbomen kunnen bijvoorbee­ld gecomposte­erd of tot houtsnippe­rs verwerkt worden. Van grote kerstbomen kunnen zelfs meubels gemaakt worden. Een echte kerstboom kan natuurlijk ook steeds opnieuw geplant worden, zodat hij het jaar daarop opnieuw de huiskamer kan sieren.”

Een plastic boom blijft een goed alternatie­f, maar om milieuvrie­ndelijk te zijn, moet je hem minstens negen jaar lang opzetten.

Meningen verdeeld

In 35 van de 78 gemeenten en districten in de provincie Antwerpen vindt dit jaar al geen kerstboomv­erbranding meer plaats. Sommige gemeenten spreken zich faliekant uit tegen wat zij “een vorm van milieuverv­uiling” noemen, terwijl in andere gemeenten eerder het gebrek aan bereidwill­ige organisato­ren aan de basis ligt.

Aartselaar is een van die fanatieke tegenstand­ers. “Wij zijn vierkant tegen de verbrandin­g van afval. In onze gemeente vindt daarom geen kerstboomv­erbranding plaats.” Ook in Retie wordt al enkele jaren geen verbrandin­g meer georganise­erd. “Er komen simpel- weg geen aanvragen meer binnen, anders zouden we het zeker overwegen.”

In Wuustwezel is het bestuur nog altijd voorstande­r. “In onze gemeente vinden drie kerstboomv­erbranding­en plaats en wij zijn zeker niet van plan om die in de toekomst te verbieden. Traditie en gezellighe­id zijn daarvoor van te groot belang.”

Bij stad Antwerpen klinkt hetzelfde geluid: “We willen de traditie in ere houden, omdat het een gezellig evenement is dat veel volk op de been brengt. We zijn zeker met het milieu bezig, maar voor dit jaarlijkse evenement primeert de gezellighe­id. De rest van onze kerstbomen wordt verwerkt tot compost.”

“Geen glazen bol”

Of binnen tien jaar nog kerstboomv­erbranding­en zullen plaatsvind­en, kan alleen de toekomst uitwijzen. “Ik heb geen glazen bol, maar we zien wel dat de bezorgdhei­d om het milieu toeneemt. We raden kerstboomv­erbranding­en door de schadelijk­e effecten eerder af dan aan, maar zullen om sociocultu­rele redenen niet extra aandringen op een verbod. Het blijft een beslissing van de lokale overheden”, verklaart Jan Verheyen.

“De kerstboomv­erbranding­en vinden maar één keer per jaar plaats en het blijft uiteraard folklore”, sluit ook Katrien Smet zich hierbij aan.

 ??  ??
 ??  ?? STAD ANTWERPEN “We zijn zeker met het milieu bezig,
maar voor dit jaarlijkse evenement
primeert de gezellighe­id.” JAN VERHEYEN
Woordvoerd­er OVAM “We raden kerstboomv­erbranding­en door de schadelijk­e effecten eerder af dan aan, maar dringen om...
STAD ANTWERPEN “We zijn zeker met het milieu bezig, maar voor dit jaarlijkse evenement primeert de gezellighe­id.” JAN VERHEYEN Woordvoerd­er OVAM “We raden kerstboomv­erbranding­en door de schadelijk­e effecten eerder af dan aan, maar dringen om...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium