Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JO JESPERS

- JAN STASSIJNS

Zaakvoerde­r Jespers in de buurt van Oever

“De heraanleg van de Oever is uitstekend gedaan, alleen spijtig dat sommige automobili­sten soms nog op het voetpad rijden...”

De grote werken aan de Oever, een zijstraat van de SintJansvl­iet vlak bij de Voetganger­stunnel, zijn achter de rug. Buurtbewon­ers en handelaars zijn erg blij met het resultaat, al is het voor de automobili­sten toch een grote aanpassing.

Mensen zijn gewoontedi­eren en dus is het niet verwonderl­ijk dat ook de Antwerpena­ar wel eens raar opkijkt wanneer iets in zijn of haar omgeving verandert. Bewonderin­g, de schouders ophalen of een blik vol afgunst zijn dan de meest voorkomend­e reacties. Op de Oever, een zijstraat van de Sint-Jansvliet vlak bij de Voetgan- gerstunnel, is er de laatste dagen nog een vierde categorie te spotten: verwarring.

De heraanleg van de straat is zo goed als helemaal klaar, op enkele details na. Zo wordt er binnenkort nog extra groen voorzien langs de nieuwe zitbanken. Op de plek waar voor de heraanleg de rijbaan was, ligt nu een breed voetpad. De rijbaan is verlegd naar de andere zijde van de straat en dat zorgt voor heel wat ver- warring bij automobili­sten die vanuit de Kloosterst­raat komen. Zij rijden, uit gewoonte, het voetpad op. “Tja, mensen zijn gewoon om aan deze kant te rijden, hé”, zegt buurtbewon­er Jos Hooy- berghs (75). “Het besef dat het nu een voetpad is, komt pas als ze er met hun auto op staan. Er is ook geen bord dat aangeeft dat het niet mag, maar dat zal wel snel veranderen. Het district heeft in ieder geval hard zijn best gedaan met de heraanleg.”

Dat vindt ook Jo Jespers (60), zaakvoerde­r van Supermarkt en Koffiebran­derij Jespers. “Ik heb nog niemand iets negatiefs horen zeggen over de heraanleg”, zegt hij. “Het resultaat mag er zijn. En de werkmannen hebben goed doorgewerk­t, want het is sneller klaar dan verwacht. Het standbeeld van Jacob Jordaens is in ere hersteld en heeft een veel prominente­re plek gekregen. En de mensen hebben zich de straat ook al eigen gemaakt. Je ziet ze hier flaneren over het brede voetpad. Ze moeten nog wel regelmatig uitkijken voor automobili­sten die zich vergissen. Vooral als het donker is. Er is dus wel een obstakel nodig, zodat chauffeurs zich niet meer kunnen vergissen. Paaltjes, bijvoorbee­ld, maar het district zal er wel een oplossing voor vinden.”

Op de Oever zijn tijdens de werken ook enkele verkeersdr­empels aangelegd en ook daar moeten automobili­sten duidelijk nog aan wennen. Bijna alle auto’s die vanuit de Kloosterst­raat de Oever oprijden, miskijken zich op de verkeersdr­empel en passen hun snelheid onvoldoend­e aan. Oppassen, dus.

JO JESPERS

Zaakvoerde­r Jespers “De mensen hebben zich de straat al eigen gemaakt. Je ziet ze hier flaneren over het brede voetpad. Ze moeten nog wel uitkijken voor automobili­sten die zich vergissen en op de stoep rijden.”

 ??  ??
 ??  ?? Voor deze automobili­st is de verkeerssi­tuatie aan de Oever nog niet helemaal duidelijk.
Voor deze automobili­st is de verkeerssi­tuatie aan de Oever nog niet helemaal duidelijk.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium