Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga Anderlecht niet saboteren”

HERMAN VAN HOLSBEECK is klaar voor laatste kunstje op transferma­rkt

- JÜRGEN GERIL

H ij reisde – met Mogi Bayat – naar het Spaanse oefenkamp om wat deals te bespreken. Herman Van Holsbeeck (63) is ondanks de nakende overname door Marc Coucke nog altijd de man die de transfers regelt bij Anderlecht, maar deze (laatste?) koopjesper­iode wordt wel zijn moeilijkst­e. Zonder budget moet Van Holsbeeck al zijn koopmanstr­ucs aanwenden.

Ik ga niet de pispaal zijn. Niets beslis

ik nog. Niets. Dat zei Herman Van Holsbeeck na de presentati­e van Marc Coucke als toekomstig voorzitter van Anderlecht. De manager wilde in deze aartsmoeil­ijke overgangsp­eriode niet alle verantwoor­delijkheid voor de transfers dragen en daarna ging hij op vakantie.

“Weet je, ik ben een straatvech­ter, hé. Ik zei toen wat op mijn lever lag en daarna maakte ik mijn hoofd vrij tijdens enkele dagen vakantie. Daar besefte ik dat Hein Vanhaezebr­ouck ook voor Anderlecht had gekozen vanwege Roger Vanden Stock en mezelf en dat ik nog de plicht heb om de coach een zo sterk mogelijke ploeg te geven. Ikzelf en Roger Vanden Stock kunnen na al die jaren zeggen:

Het is mooi geweest, maar er zijn hier

nog mensen.”

Die 20ste december besefte je al dat het een helse transferpe­riode

zou worden?

“Ik had er nog nooit van gehoord, maar in de economie spreekt men van due diligence (een tijd van gepaste zorgvuldig­heid tijdens een overname,

red.). In zo’n periode zijn er duidelijke instructie­s over wat kan en niet kan. Ja, ik kreeg nog een enveloppe om transfers te doen, maar die is zo dun dat we voorlopig alleen maar spelers kunnen huren zoals Saief. Eigenlijk moet ik eerst centen maken voor ik er weer kan uitgeven. Daarom is dit de meest speciale transferpe­riode uit mijn carrière, ja. Ik moet uitgekookt zijn.”

Bracht je daarom Mogi Bayat mee? De man die alles kan regelen.

“Ik heb contact met veel makelaars, maar Mogi is mijn vriend en een vriend van Vanhaezebr­ouck. Samen zien we wat er mogelijk is. Maar Mogi doet niet alleen transfers voor Anderlecht, hé. Ik stelde vast dat hij in de eerste dagen van de transferma­rkt zowat alle deals in België regelde.”

Coucke moet niet veel van Bayat weten. Volgende zomer is jullie rijk misschien uit.

“Het kan dat ik stop, ja. Maar het kan ook dat men mij vraagt om Anderlecht nog even te helpen. Dat hangt niet van mij af. In elk geval: Anderlecht zal geen problemen hebben met Herman Van Holsbeeck. Mijn opdracht is nu het team te versterken door creatief te zijn.”

Is het verhaal van Kevin Oris, dat hij gepolst werd door Anderlecht, een vorm van creativite­it?

“Dat ambeteert me. Met alle respect voor die jongen, maar dat jullie geloven dat ik zo’n spits wil vastleggen, is een gebrek aan respect voor diegenen die hier al vijftien jaar de club leiden en meermaals kampioen werden. Ja, liefst zijn al onze aanwinsten Belgisch, maar ze moeten ook een meerwaarde zijn.”

Het verhaal dat hij telefoon van u kreeg in zijn auto, is dus een publicitei­tsstunt van de speler. Herman Van Holsbeeck ‘‘Ik kreeg nog een enveloppe om transfers te doen,

maar die is zo dun. Ik moet eerst centen maken voor ik er weer kan uitgeven.’’

“Ik had vanmorgen al tien mails van supporters die denken dat ik Anderlecht straks verlaat en de club nog even wil saboteren. Ik weet dat ik niet populair ben, maar dan kennen ze mij toch niet goed. We zoeken een spits die openingen creëert en het verschil maakt, maar dat is niet gemakkelij­k. Eerst verkopen.”

U verzocht Teodorczyk al om een gesprek. Hij staat te koop.

“Maar al onze spelers staan op de transferli­jst voor de juiste prijs. Komt er morgen een bod van 25 miljoen op Dendoncker, dan gaan we ook luisteren. We zullen keuzes moeten maken, al wordt Teo verkopen wel moeilijk nu hij maar drie keer scoorde. Momenteel zijn er geen concrete contacten, tenzij ik hem onder zijn prijs wil verkopen. En dat doe ik niet. Vertrekt hij, dan moet ik twee nieuwe spitsen halen, hé.”

Stanciu wordt dus het kind van de rekening, onder zijn prijs.

“Er lopen onderhande­lingen over Stanciu, ja. Daarbij is het onmogelijk om al ons geld te recuperere­n. Soms win je bij transfers, zoals met de recordprij­s voor Tielemans, en soms verlies je. Maar we zullen het verlies zo klein mogelijk houden. De Stanciu- deal kan op een uur beklonken zijn, maar momenteel is het bod van Sparta Praag wel te laag. Verhoogt het bod niet, dan blijft hij of gaat hij elders. Er zijn nog andere geïnteress­eerden.”

Toch vreemd. Vorige zomer riep iedereen dat Anderlecht met de komst van Kums, Onyekuru, Sels… de beste kern in jaren had.

“Ik kreeg verdorie voor het eerst mails van fans dat ik goed had ingekocht, maar in het voetbal is niet altijd alles zo rooskleuri­g als het lijkt en Anderlecht is geen makkelijke club. Zo keek ik deze week op de luchthaven naar Marseille en zag ik daar Rolando schitteren, ik zapte naar de Premier League en zag Milivojevi­c aan het werk die voor 25 miljoen werd gekocht. Allemaal jongens die bij Anderlecht geen potten braken en elders wel. Natuurlijk deden we ook slechte transfers, maar voetbal is geen exacte wetenschap. Bovendien hebben we met Kara, Najar en Onyekuru nu ook veel geblesseer­den.”

Onyekuru, zien we die hier nog terug?

“Everton beslist voorlopig om niet te opereren en drie weken te wachten. Als de club daarna haar fiat geeft, mag Vanhaezebr­ouck Henry van mij direct weer opstellen. Het is hún speler van acht miljoen. Maar ik ken ook dokter Declerq die Onyekuru in België onderzocht. Najar sprak hem ook tegen toen hij zei dat een operatie aan zijn hamstring nodig was, maar acht maanden later moest hij toch onder het mes. Daar hebben we nog spijt van.”

Met Onyekuru is uw topschutte­r wel weg.

“Daarom begrijp ik dat Hein nu liever een nieuwe aanvaller heeft dan een verdediger. Neen, Thelin terughalen bij Waasland-Beveren is contractue­el niet mogelijk. We gaan voor een spits moeten concurrere­n met een honderdtal teams die rijker zijn dan wij. Wat wil je dat ik doe als een Duits team plots drie keer meer biedt voor één van onze targets?”

Naar Marc Coucke bellen?

“Mag niet. Complete radiostilt­e.”

Daarom zegt uw coach dat de titel niet meer realistisc­h is.

“Logisch toch? Met dertien punten achterstan­d op het ongenaakba­re Brugge ben je normaal altijd uitgeteld. Voorlopig mikken we dan ook op de tweede plaats, maar in België zijn er play-offs en daar krijgt de leider vaak nog een moeilijk moment. Bovendien heb ik nog tot 31 januari om transfers te doen. Pas daarna zullen jullie kunnen zeggen of ik goed gewerkt heb of net heel slecht.”

Herman Van Holsbeeck ‘‘Er lopen onderhande­lingen

over Stanciu, ja. Daarbij is het onmogelijk om al ons geld te recuperere­n. Maar we zullen het verlies zo klein mogelijk houden.’’ Herman Van Holsbeeck ‘‘We gaan voor een spits moeten concurrere­n met een honderdtal teams die rijker zijn dan wij. En Coucke bellen mag niet.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Herman Van Holsbeeck en Hein Vanhaezebr­ouck begroeten mekaar hartelijk. Hein kwam ook voor mij naar Anderlecht, ik heb dus nog de plicht om de coach een zo sterk mogelijke ploeg te geven.”
FOTO PHOTO NEWS Herman Van Holsbeeck en Hein Vanhaezebr­ouck begroeten mekaar hartelijk. Hein kwam ook voor mij naar Anderlecht, ik heb dus nog de plicht om de coach een zo sterk mogelijke ploeg te geven.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium