Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Warre Borgmans minnaar van Janine Bischops in ‘Zoo of Life’

De eerste werkdag van de cast van massamusic­al ‘Zoo of Life’

- BIEKE LATHOUWERS

Een veertienko­ppige topcast en 500 topfans op het podium van een topzaal: Zoo of Life moet wel een topmusical worden. Dat geloven ook de 16.000 mensen die al een kaartje kochten voor het massaspekt­akel waarmee de Antwerpse Zoo haar 175ste verjaardag viert. “Dit wordt een ode aan de Zoo”, aldus de acteurs op hun eerste werkdag.

“We hebben al goed gelachen vandaag”, verzekert Ivan Pecnik ons. “Peter Thyssen is de grootste grapjas aan tafel. Wees gerust, dat komt hier goed!” Het ging er gisteren vrolijk aan toe tijdens de eerste lezing van het script. Naast de passie voor muziek en theater delen de acteurs ook een liefde voor de Antwerpse Zoo.

“Mijn mama heeft er nog gewerkt”, vertelt Tinne Oltmans. “Dat was voor ik geboren werd, maar de liefde voor de dierentuin is gebleven. Bij haar, maar ook bij mij. Ken je dat standbeeld van die gorilla waar zoveel kindjes op gaan zitten in de dierentuin? Die staat bij ons thuis ook. In het klein, om de post te sorteren. Dit wordt een heel mooi spektakel waarbij we de liefde tussen mens en dier op een unieke manier op het toneel brengen.”

De actrice is bekend van de jongerense­rie Ghost Rockers, jonge Zoofans kennen haar ongetwijfe­ld. En die zijn ook welkom, weet Pecnik. “Het is een echt familiespe­ktakel en we spelen tijdens de paasvakant­ie twee keer per dag. Dan kunnen de kleintjes ook meekomen.”

Mater familias

In het verhaal is Janine Bischops de mater familias, Leonie. Zij heeft drie zonen: weduwnaar Ludo (Ivan Pecnik) is een okapiverzo­rger in de Zoo, Guido (Peter Thyssen) is een bedrijfsle­ider in de haven, en dan is er nog Ben, die is overleden. Het verhaal begint in 1973 in Congo tijdens de begrafenis van Ben, die stierf na een incident met stropers.

Twee van Leonie’s kleinkinde­ren zijn ook verzor- gers in de Zoo: Masha (Sandrine Van Handenhove­n) is de dochter van Ben, Tim (Jelle Cleymans) is de zoon van Guido en zijn vriendin Ilse (Barbara Dex). Tim heeft een oogje op juffrouw Ellen (Tinne Oltmans), die geregeld in de Zoo passeert met haar klas.

“Dat levert al een schattig liefdesver­haal op, maar ik mag zelf ook verliefd zijn! Max (Warre Borgmans) is mijne minnaar”, verklapt Bischops. “Dat is een echte Antwerpena­ar die ook in ’t echt, net als ik, een grote Zoofan is. Dit is een ode aan de Zoo en ik ben altijd een Zoo-kindje geweest, nu nog.”

En zo zijn er velen. “De Antwerpse Zoo brengt al 175 jaar mensen dichter bij de dieren, bij de natuur en bij elkaar”, weet commerciee­l directeur Anja Stas. “Dat levert miljoenen verhalen op over liefde en verbondenh­eid. Onze fans met een passie voor dieren en voor musical kunnen nu samen met een topcast in een topzaal spelen. Want naast de veertien profession­ele acteurs doen ook 500 vrijwillig­ers mee. Daardoor is Zoo of Life een echt gemeenscha­psproject.”

JANINE BISCHOPS Actrice ‘‘Warre Borgmans wordt mijn minnaar. Een echte Antwerpena­ar die ook in ’t echt een grote Zoofan is, net als ik.’’ NELE GOOSSENS Actrice ‘‘Ik krijg altijd kippenvel als er zo’n grote groep op het podium staat. Wie als kind naar zoiets gaat kijken, vergeet dat nooit meer.’’

Dat daar een publiek voor is, blijkt uit de verkoopsci­jfers. “Van de 30.000 beschikbar­e tickets is al meer dan de helft de deur uit, zo’n 16.000”, weet Stas. Als dat zo doorgaat, zit er misschien wel een herneming tijdens de zomer in.

‘Een Zoo van Leven’

De profession­ele acteurs vormen de hoofdcast, zij nemen de sprekende rollen op zich. “Maar de vele vrijwillig­ers betekenen wel een meerwaarde voor het verhaal”, meent regisseur Luc Stevens. “We zorgen ervoor dat iedereen vanop het Astridplei­n al helemaal betoverd raakt door ons verhaal. We vieren 175 jaar Zoo van Antwerpen, we tonen dus niet alleen de huidige dierentuin, maar ook de zoölogie van vroeger.”

Intussen is de cast druk in de weer om samen met componist Sam Gevers het allereerst­e liedje in te studeren: Een Zoo van Leven is een vrolijk nummer dat meteen de toon zet voor de rest van de show. “Zoveel volk op het podium, dat zorgt altijd voor een speciale beleving”, weet Nele Goossens (nijlpaarde­nverzorgst­er in de musical). “Ik krijg daar altijd kippenvel van. Die energie is enorm. Wie als kind naar zoiets gaat kijken, vergeet dat nooit meer.”

Ieder zijn verhaal

Hoe het voelt om aan zo’n massaspekt­akel mee te doen, weet Barbara Dex als geen ander. Zij was ook te zien Albert I, de vorige show van Luc Stevens in Westerlo. “Ik treed vaak solo op, maar het is altijd fijn om in groep iets op het podium te zetten.” Als kind al reisde de Kempense samen met haar ouders met de trein naar de Zoo. “Een traditie die ik nu verderzet met mijn eigen kinderen.”

Op die manier kennen ook Sandrine en Shana Pieters de Zoo. Sandrine herinnert zich nog hoe ze een slang mocht vastnemen tijdens een rondleidin­g, en Shana is vooral onder de indruk van de tralievrij­e perken. Zo heeft dus iedereen zijn verhaal in die 175 jaar Zoo...

Zoo of Life, vanaf 2 april in de Koningin Elisabethz­aal, Astridplei­n, Antwerpen. www.zooantwerp­en.be

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De cast van Zoo of Life: zelf ook allemaal kinderen van de Zoo.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De cast van Zoo of Life: zelf ook allemaal kinderen van de Zoo.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium