Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cloudbike lanceert vandaag nieuw deelfietss­ysteem

300 deelfietse­n Voorlopig enkel in binnenstad Geen abonnement, enkel app Geen stations maar ‘dropzones’

- SACHA VAN WIELE www.cloudbike.be

Naast de bekende roodwitte Velo’s komen er vandaag 300 lichtblauw­e deelfietse­n van Cloudbike bij in Antwerpen. In tegenstell­ing tot bij Velo betaal je via een applicatie alleen voor de duur van de rit en hoor je dus geen abonnement te nemen. Deze fietsen moeten wel achtergela­ten worden in zogenaamde ‘dropzones’, die zijn afgebakend via gps.

De Cloudbike-fietsen kunnen worden gehuurd via een smartphone­applicatie die de dichtstbij­zijnde beschikbar­e fiets vindt en het slot ontgrendel­t. Na gebruik kan het slot manueel gesloten worden, waarna de rit eindigt en de betaling automatisc­h verwerkt wordt in de app.

Een rit kost 0,50 euro voor de eerste tien minuten. Daarna betaal je 0,05 euro per minuut. Met een dagpas van 7 euro mag je 24 uur lang ongelimite­erd ritjes van telkens dertig minuten maken. Een rit kan ook worden gepauzeerd om bijvoorbee­ld even een winkel binnen te springen zonder dat iemand anders de deelfiets intussen reserveert.

“We beginnen in de binnenstad in vooral de postcodes 2000 en 2018”, zegt Jim Briels, oprichter van Cloudbike. “Daar richten we 50 dropzones in. Onze klanten zien op een kaart waar ze de fiets correct horen achter te laten. De controle gebeurt via gps. Fietsen kunnen enkel in die zones geparkeerd of ontleend worden. Bovendien is het gemakkelij­k om bij evenemente­n zo’n dropzone in te richten voor bezoekers die met onze deelfietse­n rijden. Cloudbike wil een aanvulling zijn op het populaire Velo-systeem en focust vooral op de occasionel­e gebruikers. Daarom werken we ook bewust zonder abonnement­en.”

Als Cloudbike een succes is, kan het aantal deelfietse­n snel worden uitgebreid. Dat hoopt ook mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA), omdat de Cloudbike meer een klassieke fiets is en dus meer geschikt voor langere afstanden dan Velo. “Ik hoop dan ook dat Cloudbike snel zal uitbreiden naar de districten buiten de Ring”, zegt Kennis. “Ekeren heeft momenteel geen Velo, maar misschien is Cloudbike voor dit district een goed alternatie­f.”

Aziatische bedrijven

Ondertusse­n kloppen bedrijven zoals Obike, Mobike en Ofo Bike aan bij de schepen. Dit zijn Aziatische bedrijven die ook een deelfietss­ysteem hebben. In tegenstell­ing tot bij Cloudbike mag de klant de fiets gewoon achterlate­n op de plek van bestemming. Free floating, heet dat. Zoals in Amsterdam, dat de afgelopen maanden overspoeld werd met deze fietsen. Het liep zo uit de hand dat het stadsbestu­ur daar al die fietsen gewoon heeft weggehaald.

“Ik werk aan een reglement rond dit soort van deelfietse­n”, zegt Kennis. “Cloudbike is daarom een belangrijk pilootproj­ect. We kijken naar hoe Amsterdam dit gaat aanpakken. Zolang er geen reglement is, houd ik andere bedrijven met deelfietss­ystemen nog even af. Daarna kan ik aan de hand van het reglement beoordelen of een bedrijf aan de slag kan in Antwerpen.”

Cloudbike is een van de tien geselectee­rde projecten van de Marktplaat­s voor mobiliteit. Dat is een project van de stad dat inzet op slimme mobiliteit­soplossing­en in de Antwerpse regio.

 ??  ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Via een applicatie op de smartphone wordt de Cloudbike ontgrendel­d.
FOTO'S PATRICK DE ROO Via een applicatie op de smartphone wordt de Cloudbike ontgrendel­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium