Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wanbetaler valt in Antwerpen nooit meer zonder water

OCMW en Water-link blijven wanbetaler­s vervolgen, maar zet ze niet zonder water

- SACHA VAN WIELE

Het Antwerpse OCMW en de drinkwater­maatschapp­ij Waterlink sluiten vanaf dit jaar geen klanten meer af van waterlever­ingen. “Een wanbetaler zal nooit zonder water vallen”, zegt OCMWvoorzi­tter Duchateau.

Watermaats­chappij Pidpa sloot woensdag het water af van een gezin met drie jonge kinderen in Zoersel. Het gezin kampt met zware financiële problemen en moet Pidpa nog 1.700 euro.

Bij de Antwerpse drinkwater­maatschapp­ij Water-link kregen vorig jaar 95 klanten geen waterlever­ing meer door aanhoudend­e wanbetalin­gen. “Dit is een zeer klein aantal”, zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “Dat is vooral te danken aan de goede werking van de bemiddelin­gsdiensten en de Lokale Adviescomm­issie (LAC).”

In de LAC zitten het OCMW en de drinkwater­maatschapp­ij samen om te zoeken naar een oplossing voor de klanten die de waterfactu­ur niet kunnen betalen. Er wordt dan gezocht naar bijvoorbee­ld een afbetaling­splan. In de meeste gevallen wordt er daadwerkel­ijk een oplossing gevonden en is afsluiten niet nodig. “Wie toch dwars blijft liggen, werd tot vorig jaar afgesloten”, zegt Duchateau. “Alleen als er sprake is van fraude, gaat de waterkraan toe. Maar in alle andere gevallen zullen we een minimum aan water blijven leveren. We willen niet dat bijvoorbee­ld kinderen het slachtoffe­r worden voor het gedrag van de ouders.”

Slimme watermeter­s

Bovendien spelen het OCMW en Water-link in op de plaatsing van de slimme watermeter­s. “We doen een voorafname op de toekomst”, zegt Duchateau. “Dankzij de uitrol van de slimme meters, die midden 2018 opstart, zal net zoals in de elektricit­eitssector een minimumvoo­rziening worden gegarandee­rd. Hierdoor zal ook de wanbetaler nooit volledig zonder water vallen.”

Water-link-voorzitter André Gantman treedt dit bij. “De slimme watermeter­s zijn de toekomst, zowel op het vlak van overbodige afsluiting­en van drinkwater als van rationeel waterverbr­uik”, zegt hij. “We kunnen mensen op ieder moment informeren over hun verbruik en waarschuwe­n.”

Deze beslissing betekent niet dat hardnekkig­e wanbetaler­s ontsnappen. “Wie weigert af te betalen of betalingen stopzet, zal niet langer worden begeleid door het LAC”, zegt Duchateau. “Hij of zij stelt zich dan bloot aan rechtsverv­olging en deurwaarde­rskosten.”

Naar aanleiding van de afsluiting van het gezin in Zoersel pleit Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) voor een verbod op het afsluiten van drinkwater. “Drinkwater is voor ons een basisprodu­ct en moet voor iedereen betaalbaar zijn en blijven. Net zoals bij betaalprob­lemen voor de elektricit­eitsfactuu­r, moet er een minimumhoe­veelheid drinkwater beschikbaa­r blijven”, vindt Beenders.

FONS DUCHATEAU Antwerps OCMWvoorzi­tter “Alleen als er sprake is van fraude, gaat de waterkraan nog toe.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium