Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leer job van treinbestu­urder in avondschoo­l

- (syma) www.syntraab.be

In april gaat in de Antwerpse campus van Syntra in Berchem een nieuwe avondcursu­s van twee sessies per week van start. De basisoplei­ding spoorwegte­chnieken moet aspirantma­chinisten over de streep halen om in het goederenve­rvoer te gaan, zonder dat ze meteen hun job moeten opzeggen.

Tot nu toe is het alleen mogelijk om treinbestu­urder te worden binnen een bedrijf of aan een gecertifie­erd instituut. Dat investeert in je opleiding, en je kunt dan meteen aan de slag. Zo’n opleiding is voltijds, dus niet haalbaar voor wie z’n job niet wil opzeggen. Daar is nu wel een alternatie­f voor. In april begint Syntra in Antwerpen met een avondcursu­s spoorwegte­chnieken, in samenwerki­ng met de Lineas Academy.

Wie na een examen het getuigschr­ift behaalt, mag in een spoorbedri­jf de zogenaamde rangering bevelen en taken uitvoeren voor het vormen van een trein. Het attest beantwoord­t aan de vereisten om de Europese vergunning van treinbestu­urder aan te vragen, en is de basis voor gevorderde opleidinge­n zoals treinbestu­urder of wagenschou­wer bijvoorbee­ld. Die opleidinge­n biedt Lineas Academy dan verkort aan.

Omdat Lineas zo naarstig op zoek is naar spoorwegpe­rsoneel, en vooral ook naar treinbestu­urders, bieden ze een tussenkoms­t in het cursusgeld, zelfs voor wie de opleiding niet afmaakt, of voor wie uiteindeli­jk bij een ander bedrijf aan de slag gaat. De opleiding kost normaal 1.645 euro, terwijl de cursist maar 500 euro (exclusief btw) betaalt. De lessen vinden plaats in de Syntracamp­us in Berchem, maar geregeld ook op het terrein, in het rangeersta­tion Antwerpen-Noord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium