Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eigenaars voor rechter nadat peuter is omgekomen in lift

Beklaagden lieten na eerder ongeval geen herstellin­gen uitvoeren

- SAM REYNTJENS, BELGA

Het Openbaar Ministerie heeft de opschortin­g gevorderd voor elf eigenaars annex bewoners van een appartemen­tsgebouw in Antwerpen. Het parket vindt dat door hun nalatighei­d een ongeval met de lift kon gebeuren, waardoor een 2jarig jongetje overleed.

De vader van Chesky Graus (2) wilde op 4 mei 2016 even langsgaan bij kennissen die op de tweede verdieping van een appartemen­tsgebouw op de Charlottal­ei in Antwerpen woonden. Samen met zijn zoontje nam hij de lift. Op de eerste verdieping liep het fout. Het jongetje stapte naar voren en kwam met zijn voetje in de opening tussen de liftkooi en de kokerwand terecht. De lift klom verder omhoog. Het slachtoffe­rtje raakte verbrijzel­d. Hij overleed ter plaatse.

Al snel rees er twijfel over de staat van de lift. Er liep een onderzoek en gisteren moesten elf eigenaars van de verschille­nde flats in het appartemen­tsgebouw, van wie het merendeel ook in die flat woont, zich voor de strafrecht­er verantwoor­den.

“Geen maatregele­n genomen”

Uit het verslag van de gerechtsde­skundige bleek dat de lift liefst 48 risicopunt­en vertoonde. “De deur was stuk, was geblokkeer­d met propjes papier en sloot slechts gedeelteli­jk”, zei het Openbaar Ministerie. “Bovendien werkte de lift ook zonder die deur. De lift was gewoon niet meer veilig.”

Volgens het Openbaar Ministerie wisten de eigenaars dat. Al in 2009 was er een ongeval gebeurd, toen met een minder dramatisch­e afloop. In de daaropvolg­ende jaren waren geregeld offertes opgesteld voor herstellin­gswerkzaam­heden. “Maar er is nooit iets gebeurd omdat er te weinig middelen waren.”

De onderhouds­firma had herhaaldel­ijk op die en op nog andere mankemente­n gewezen, zei het Openbaar Ministerie. Een controledi­enst had een maand voor de feiten nog gewaarschu­wd dat de lift niet meer veilig kon worden gebruikt. “Alle beklaagden zijn nalatig geweest. Ze kenden de problemen, maar lieten die maar aanmoddere­n.”

De aanklaagst­er vorderde de opschortin­g voor de elf beklaagden. Zo zouden ze wel schuldig worden bevonden – en een eventuele schadeverg­oeding moeten betalen – maar geen straf krijgen.

“Niet altijd zondebok zoeken”

De eigenaars vragen de vrijspraak. “De onderhouds­firma heeft altijd de indruk gewekt dat de lift ook zonder aanpassing­en nog kon worden gebruikt tot eind 2022. Als de lift zo onveilig was, dan had de onderhouds­firma of de controledi­enst die moeten stilleggen”, pleitten advocaten Alex Buelens en Tim Sebrechts. “We moeten opletten met culpabilis­ering, er is niet voor elk ongeval een zondebok.”

Volgens de advocaten was het beheer van de lift een taak van de Vereniging van Mede-eigenaars (VME). Die heeft nooit naar behoren gefunction­eerd en bestond alleen maar op papier. Om die reden werd de VME niet gedagvaard en weigert de verzekerin­gsfirma tussen te komen.

Vonnis op 22 februari.

 ??  ??
 ??  ?? De lift in het gebouw op de Antwerpse Charlottal­ei werd verzegeld na het ongeval.
De lift in het gebouw op de Antwerpse Charlottal­ei werd verzegeld na het ongeval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium