Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rochus wil City Pirates achterna

Voetbalclu­b droomt van nieuwe jeugdwerki­ng, met ook opvang en huiswerkbe­geleiding

- JAN STASSIJNS

Voetbalclu­b Rochus Deurne wil opnieuw een jeugdwerki­ng opstarten en wil daarbij een voorbeeld nemen aan de werking van City Pirates in Merksem. “We willen naast het sportieve luik ook een maatschapp­elijke rol opnemen”, zegt ondervoorz­itter Steven Loyaerts.

Rochus Deurne doet het sportief erg goed. De club promoveerd­e dit seizoen van derde naar tweede provincial­e en staat vandaag op de tweede plaats in de rangschikk­ing. Eerste provincial­e lonkt en dat is ook de ambitie van de Deurnse voetbalclu­b. Toch moet de club steeds op zoek naar spelers van buitenaf om het eerste elftal te versterken, want Rochus Deurne heeft sinds enkele jaren geen jeugdwerki­ng meer. Daar wil het bestuur nu veranderin­g in brengen.

“We hebben jarenlang een goede jeugdwerki­ng gehad”, zegt onder- voorzitter Steven Loyaerts. “Maar acht jaar geleden is die stopgezet. Van 2014 tot 2016 hebben we samen met jeugdwerk Kras en Buurtsport nog geprobeerd om onze jeugdwerki­ng weer op te starten. Dat liep in het begin ook erg goed, zeker op sportief vlak, maar het is toch een stille dood gestorven. Het was toen al onze bedoeling om een breder maatschapp­elijk project op te starten en spelers en ouders meer bij de club te betrekken. We kregen wel hulp van Kras en Buurtsport om de jeugdwerki­ng te starten, maar het ontbrak ons aan knowhow om die ook te kunnen blijven verderzett­en.”

“Dit keer willen we leren uit onze fouten. Waar het vroeger vooral een samenwerki­ng was, willen we nu naar een geïntegree­rd project. We geloven heel sterk in de noodzaak om als club een brede maatschapp­elijke rol op te nemen. We geloven ook dat het kan, maar daarvoor hebben we ondersteun­ing nodig. Wij hebben de expertise in huis voor het sportieve project, maar voor het sociale project reiken we de hand uit naar andere organisati­es uit de buurt.”

Diversitei­t

Rochus Deurne kijkt voor de invulling van haar jeugdwerki­ng vooral naar het project van City Pirates, dat sterk inzet op diversitei­t, een sterke sociale begeleidin­g kent, voorziet in huiswerkbe­geleiding,… “We zijn gecharmeer­d door hun project”, zegt Loyaerts. “We hebben ook goede contacten met de club. Zij vertrekken vanuit het kind én hun ouders en proberen ook een antwoord te bieden op de uitdaginge­n waar ouders en hun kinderen mee te kampen hebben. Daarom dat ook wij willen inzetten op huiswerkbe­geleiding, naschoolse opvang,… Het is de bedoeling dat, wanneer het seizoen gedaan is, de activiteit­en en de werking van Rochus Deurne niet stilvallen. De accommodat­ie is er. Wij hebben drie verlichte voetbalvel­den, twee kantines en verschille­nde kleedkamer­s, verdeeld over onze twee locaties, op de Ruggeveldl­aan en de Boterlaarb­aan. En alles wordt enkel gebruikt door onze twee ploegen: het eerste elftal en de reserven. Er zijn dus mogelijkhe­den genoeg.”

Het clubbestuu­r heeft al contact gehad met Buurtsport en Kras Jeugdwerk en organiseer­t op 27 februari ook een infoavond voor iedereen die zich mee achter het project en de oprichting van de jeugdwerki­ng wil scharen. Inschrijve­n kan via de website www.rochus.be

STEVEN LOYAERT Ondervoorz­itter Rochus Deurne ‘‘We geloven heel sterk in de noodzaak om als club een brede maatschapp­elijke rol op te nemen.”

 ?? FOTO JAN STASSIJNS ?? Ondervoorz­itter Steven Loyaerts, trainer van het eerste elftal Danny Huysmans en jeugdveran­twoordelij­ke Tom Jacobus kijken voor de nieuwe jeugdwerki­ng vooral naar de City Pirates. “We zijn gecharmeer­d door hun project.”
FOTO JAN STASSIJNS Ondervoorz­itter Steven Loyaerts, trainer van het eerste elftal Danny Huysmans en jeugdveran­twoordelij­ke Tom Jacobus kijken voor de nieuwe jeugdwerki­ng vooral naar de City Pirates. “We zijn gecharmeer­d door hun project.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium