Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelaars zijn compensati­e kwijt door fout in regelgevin­g

Vlaams minister Muyters belooft oplossing met terugwerke­nde kracht

- JAN STASSIJNS

Handelaars die hun zaak moesten sluiten vanwege openbare werken, krijgen daar normaal gezien een vergoeding voor. Maar wie moest sluiten voor werken die voor 1 juli 2017 gestart zijn, kreeg sinds 1 januari geen vergoeding meer. “Een onvolkomen­heid in de regelgevin­g”, reageert Vlaams minister Philip Muyters (NVA). “We zoeken een oplossing, met terugwerke­nde kracht.”

Handelaars die hinder ondervinde­n van openbare werken, krijgen sinds 1 juli 2017 automatisc­h een eenmalige hinderprem­ie van 2.000 euro van de Vlaamse overheid. Daarboveno­p kan er nog een extra vergoeding van 80 euro per dag komen, als ze door de werken hun zaak moeten slui- ten. Om in aanmerking te komen voor die vergoeding­en moet er wel aan enkele voorwaarde­n worden voldaan. Zo kunnen handelaars pas genieten van de nieuwe regeling als de werken op of na 1 juli gestart zijn. Voor werken die voor die datum gestart zijn, zoals de knip van de Leien, bleef de oude compensati­eregeling gelden.

Martine Delarue van het gelijknami­ge schoonheid­sinstituut op de Italiëlei, voelde zich genood- zaakt haar zaak te sluiten vanwege de ingrijpend­e werken op de Leien. Zij kreeg daarvoor een ver- goeding van 79 euro per dag, vol- gens de oude regeling. In december vorig jaar kreeg ze te horen dat die vergoeding werd stopge- zet. “Verschrikk­elijk”, zegt Dela- rue. “Ik heb mijn zaak tijdelijk gesloten omdat door de knip in de Leien mijn klanten wegbleven. Mijn garage is niet meer bereikbaar, de voetpaden zijn opengebrok­en. Soit, ik had geen andere keus. Mijn zaak heeft altijd goed gedraaid, maar nu behoedt die vergoeding mij van het faillissem­ent. Als die wegvalt, is dat een ramp. Ik heb leningen te betalen en een hoop vaste kosten,… Ik heb begrip voor de werken. Die moeten gebeuren. Maar dat ze die broodnodig­e vergoeding stopzetten, vind ik niet normaal.”

Delarue vindt steun bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) dat de situatie beschrijft als “Absurdista­n in het kwadraat”. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het is toch onbegrijpe­lijk dat zelfstandi­gen die nog steeds hinder ondervinde­n van openbare werken totaal geen steun meer krijgen en dat enkel en alleen omdat die werken voor 1 juli 2017 zijn begonnen.”

“We lossen het op”

Vlaams minister van Economie, Philip Muyters, die de nieuwe hinderprem­ie vorig jaar lanceerde, bevestigt dat de vergoeding volgens de oude regelgevin­g stopgezet is. “Maar het had niet mogen gebeuren”, reageert de minister. “Het gaat over een onvolkomen­heid in de regelgevin­g. Het kan niet dat iemand die vorig jaar recht had op de vergoeding, die dit jaar niet meer zou krijgen. We gaan een oplossing zoeken.”

“De bevoegdhei­d voor de compensati­eregeling is met de zesde staatsherv­orming overgedrag­en van het federale naar het Vlaamse niveau. Met die overdracht is er een stopdatum voor die ‘oude’ vergoeding opgenomen, maar dat is niet correct. Dat gaan we dus aanpassen en uiteraard, met terugwerke­nde kracht. De handelaars die sinds januari geen vergoeding meer krijgen, zullen het geld alsnog krijgen wanneer het besluit is aangepast.”

Het kabinet van Antwerps schepen voor Middenstan­d, Koen Kennis (N-VA) verwijst naar de website ondernemen­inantwerpe­n.be. De hinderprem­ie is niet de enige financiële tegemoetko­ming voor handelaars bij werken. Zo kunnen Antwerpse handelaars ook een hinderatte­st aanvragen. Daarmee kunnen ze beroep doen op verschille­nde steunmaatr­egelen.

MARTINE DELARUE Schoonheid­sinstituut Italiëlei ‘‘Die vergoeding behoedt mij van het faillissem­ent. Als die wegvalt, is dat een ramp.’’

PHILIP MUYTERS (NVA) Vlaams minister van Economie ‘‘Het gaat over een onvolkomen­heid in de regelgevin­g, maar dit had niet mogen gebeuren.’’

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Handelaars op de Leien, zoals Martine Delarue van het gelijknami­ge schoonheid­sinstituut, zagen hun vergoeding wegvallen, omdat de start van de werken nog onder het oude systeem viel.
FOTO WALTER SAENEN Handelaars op de Leien, zoals Martine Delarue van het gelijknami­ge schoonheid­sinstituut, zagen hun vergoeding wegvallen, omdat de start van de werken nog onder het oude systeem viel.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium